Protest tegen “pure intimidatie” bij Europees Octrooibureau

Octrooi_1
Foto: Gemeente Den Haag

Werknemers van het kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk staan klaar om daar vandaag te protesteren.

Het personeel van dit Europese bureau trekt het niet langer: er moet volgens hen geprotesteerd worden tegen de gang van zaken bij de instelling. De advocaat van de vakbond van werknemers bij het bureau, Liesbeth Zegveld, zegt dat er sprake is van “pure intimidatie” op de werkvloer.

De kritiek richt zich vooral op de grote baas van het bureau, de Franse Benoît Batistelli. Volgens de demonstranten is het onmogelijk om kritiek op hem te uiten, en zijn al drie werknemers om die reden ontslagen. Volgens Batistelli zelf zijn de drie ontslagen omdat ze “de organisatie in diskrediet hebben gebracht”, maar de mensen die vandaag de straat op gaan geloven daar weinig van. Werknemers zouden actief gecontroleerd worden op kritische uitspraken, en er zou zelfs sprake zijn van “een soort geheime dienst” die dit doet.

Het personeel doet vooral een oproep aan de overheden van Frankrijk, Duitsland en Nederland, omdat die wat zouden kunnen veranderen aan de situatie. Minister Asscher zei echter al eerder dat hier veel haken en ogen aan zitten. Zo heeft de Arbeidsinspectie geen toegang tot het bureau, omdat de leiding ervan juridische immuniteit geniet. Dit is het geval bij meerdere internationale organisaties die in Nederland actief zijn. Dit maakt het lastig om de zaak te onderzoek, tenzij Batistelli hoogstpersoonlijk toestemming voor een inspectie geeft. Het is uiteraard nog maar de vraag of hij dat ooit zal doen. Het lijkt er vooralsnog dus op dat de kwestie intern uitgevochten zal moeten worden.

De zaak doet denken aan die rondom oud-COA-directeur Nurten Albayrak, die deze donderdag veroordeeld is nadat er verhalen waren opgedoken over een “angstcultuur” onder haar bewind. Ingrijpen was in dat geval wel mogelijk. Het Europees Octrooibureau, dat verantwoordelijk is voor het afhandelen van patentaanvragen uit heel Europa, telt meer dan 2700 werknemers. Daarmee is het in Nederland de internationale organisatie die de meeste werkgelegenheid biedt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

1 reactie

  1.   

    -Lees net dat de patentkoning Arthur Fischer is overleden.

    http://goo.gl/IFKJt7

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!