Apple helpt niet bij het kraken van terroristeniPhone – en dat is maar goed ook

Apple weigert om de FBI te helpen bij het kraken van de telefoon van de terroristen die de aanslag in San Bernardino pleegden. Maar is dat juist of niet?

In december openden Syed Faruk en Tashfayn Malik het vuur op onschuldige omstanders in San Bernardino. Het resultaat: 14 doden en minstens zoveel zwaargewonden. Al snel waren er aanwijzingen dat het terroristenduo hulp had gekregen bij de voorbereiding, mogelijk via ISIS. Op hun telefoon staan vermoedelijk berichten die die kunnen bewijzen. Het probleem: de telefoon is vergrendeld. En de beveiliging is zo goed, dat zelfs de FBI deze niet kan omzeilen.

Alleen de schutters kenden de code, en die kennis hebben ze mee hun graf in genomen. Ze zullen zelf niet gemist worden, maar dat specifieke stukje kennis des te meer. Je kunt namelijk niet zomaar wat proberen aan codes: als je tien keer een foute code intoetst, wist de telefoon alle gegevens. En dan is het bewijs dus sowieso weg.

Maar wie zou als geen ander moeten weten hoe deze iPhone gehackt kan worden zonder dat deze gegevens verloren zouden gaan? Precies, het bedrijf achter deze immens populaire telefoon: Apple. De FBI heeft dat bedrijf dan ook om medewerking gevraagd. Maar dat kunnen ze dus vergeten: het verzoek is afgewezen.

En dan zit je met een ethisch lastig dilemma. Het spreekt voor zich dat het meer dan wenselijk zou zijn om te kunnen achterhalen hoe de twee de gruwelijke aanval gepland hadden. Het doel van de hackpoging is dus zeker legitiem. Het probleem zit hem in de boodschap die dit zou sturen. Apple beweert op het moment namelijk dat de beveiliging inmiddels zó sterk is dat zelfs haar eigen techneuten deze niet meer kunnen omzeilen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: elke beveiliging, hoe geweldig dan ook, is te kraken. Het kan lang duren, het kan saai zijn maar het is mogelijk. Altijd.

Alleen is het in het geval van de iPhone nog niet gelukt. In een wereld waarin privacy steeds meer een hot topic is, is het altijd mooi om je product in de markt te kunnen zetten als een beschermer van die privacy. Apple heeft er dan ook zeker een puur economisch belang bij om de schijn van de onkraakbare telefoon op te houden.

Maar het gaat hier niet alleen om geld. Of eigenlijk draait het juist allemaal om geld. Want stel dat je een code hebt, een stukje software waarmee je elke iPhone kunt ontsleutelen, zonder enige moeite. Je hoeft alleen maar iemands telefoon fysiek in bezit te hebben (of erger: er op afstand toegang tot krijgen) en je kunt bij alle persoonlijke informatie die op het apparaat staat. Foto’s, berichten, bankgegevens: alles. Het moge duidelijk zijn dat we niet willen dat dit in handen van kwaadwillenden valt. En dat is juist zo lastig. De FBI zou graag een loper willen om, in noodgevallen, bij dit soort informatie te kunnen. Daar is op zich, zoals eerder verteld, niet veel tegen. Maar wie zegt dat de FBI, en andere overheidsinstanties, hun beveiliging wel op orde hebben? Er zijn genoeg schandalen die aantonen hoe lek de beveiliging van de Amerikaanse overheid soms is. Kraak deze, en je bent binnen. Moeten we dat echt willen? Moeten we die mogelijkheid geschapen zien worden?

Het antwoord is: nee. Gewoon néé. De kleine verbetering in veiligheid weegt simpelweg niet op tegen de extra onveiligheid die je ermee creëert.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. V.K.

  -Na ja, denk dat die telefoonhandel van Apple wereldwijd instort wanneer men weet dat deze door de V.S. is te kraken Overigens vreemd dat je al die grenswachten welke telefoons van vluchtelingen in beslag nemen opzoek naar foto’s nooit klagen dat de iPhone een klote ding is waar geen data van af te trekken valt.

  -Anyway tzt zal de EU wel met een regel komen dat in de EU verkochte telefoons te kraken moeten zijn.

 2. Nicky

  @VK,
  a). encrypten is wat anders dan ‘data aftrekken’
  b). alle telefoons zijn te kraken, in Z-O Azië bijv. heel gewoon en alledaags

  1. V.K.

   -Die telefoon encrypt zodra je hem uit zet, wil je er data aftrekken, dan dien je deze telefoon eerst aan te zetten.

   -Het is bekend dat Aziatische telefoons zijn te kraken, dat is dan ook de reden dat je regeringsleides zelden met een Iphone ziet.

 3. V.K.

  -Ha, Trump heeft z’n iphone op plan b gezet, os z’n android nou zo’n goede vervanger is, dat betwijfel ik.

  http://goo.gl/eD3JWI

 4. vanhetgoor

  Ik denk dat formeel de Am. overheid in zijn recht staat en dat Apple verplicht kan worden om de gegevens openbaar te maken. Er zijn voldoende machtsmiddelen om Apple te dwingen. Het is maar een gooi, maar ik denk dat het niet zo heel erg moeilijk is om buiten het wachtwoord om toegang te krijgen tot de gegevens. Ik denk dat dit te veel tijd kost en dat het makkelijker moet kunnen. Het gaat er nu om wie de grootste ballen heeft en wie zijn zin kan doordrijven. Er zijn grote belangen die verdedigd moeten worden. Apple om de schijn op te houden van de veilige telefoon, de Am. overheid om de illusie staande te houden dat het bestrijden van moslim terreur echt resultaat heeft.

  1. toetssteen

   @Vanhetgoor
   Ik zou er geen boterham met pindakaas onder willen verwedden. Alleen, elk vooruitstrevend bedrijf weet dat extreme religie niet staat voor vooruitgang, maar terug naar de inquisitie. Kweenie, maar ik zou toch gaan voor vrijheid en weg van engdenken. Voor je het weet rammelen er alleen nog apple koranteksten uit.

  2. V.K.

   -@van het goor,

   -Zelf denk ik dat de Amerikaanse overheid wel in staat is om de data van die iPhone af te trekken, alleen kost het gewoon teveel tijd, belangrijk bij het bestrijden van terrorisme is natuurlijk actuele informatie.
   -Zie verder mijn eerste commentaar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.