Beveiliging moderne auto’s nog lang niet op orde

Nissan_1
Foto: Nissan

De nieuwe techniek brengt veel mogelijkheden, maar ook gevaren met zich mee.

Het gaat snel met de ontwikkelingen in de auto-industrie. Er worden al tests gedaan met zelfrijdende auto’s, en het is waarschijnlijk dat deze over zo’n 10 jaar een normaal verschijnsel zijn op de weg. Dat is uiteraard ontzettend praktisch, om vele redenen. Zo kun je fijn ontspannen tijdens de rit, kun je gewoon je telefoon gebruiken tijdens het rijden en verbruik je waarschijnlijk minder brandstof. Maar de gevaren zijn ook eindeloos groot.

Op dit moment is de zelfrijdende auto voor de consument nog toekomstmuziek, maar andere intelligente toepassingen hebben de markt al bereikt. Een voorbeeld hiervan is de app die Nissan aanbiedt voor bestuurders van haar Nissan Leaf, een kleine elektrisch autootje dat als ‘smart’ in de markt wordt gezet. Probleem is alleen: deze app is al gehackt.

Beveiligingsexpert Troy Hunt meldt dat hij dit heeft gedaan, en demonstreert dat zelfs in een filmpje. Het is hem gelukt om niet alleen met zijn eigen auto, maar ook met elke willekeurige Leaf te verbinden, zelfs al is hij aan de andere kant van de wereld. Hij kan de airconditioning bedienen, de verwarming aanzetten en meer van dit soort dingen besturen. Al met al geen ramp: je zult niet snel een ongeluk krijgen doordat de verwarming opeens aan gaat. Maar dat is nu.

De app van Nissan. Foto: Nissan.
De app van Nissan. Foto: Nissan.

Want, om terug te gaan naar de ontwikkelingen die ons nog te wachten staan: de mogelijkheden zullen zich in rap tempo opstapelen. Een veel gehoord voordeel van zelfrijdende auto’s, is dat je je auto gewoon naar je kunt laten komen, zodat je niet meer eerst naar je auto hoeft te lopen als deze bijvoorbeeld in een parkeergarage staat. Maar wat nou als kwaadwillenden daar tussen komen? Wat als ze de auto niet naar jou, maar naar zichzelf sturen? Of, nog erger: als ze de bestemming van de auto wijzigen als jij er al in zit?

Dat zijn allemaal zonder meer enge gedachten. Natuurlijk zijn er wel oplossingen voor, en dat is simpelweg de beveiliging van dit soort dingen enorm te verbeteren. Want nu hebben we het nog over wat handige, leuke functies, maar over niet al te vele jaren zal het om levens gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

1 reactie

  1.   

    Tja, alles heeft zijn prijs. Terug naar de postkoets lijkt me geen optie, dus deal with it. Waar ik mee bedoel, en wat al zo is, dat de jongens en meisjes in de ICT een uitdaging tegemoet gaan/al mee dealen. Mijn ervaring is: het laatste.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!