Bussemaker lanceert belachelijke app om meer vrouwen aan topfunctie te helpen

Geen categoriefeb 08 2016, 8:00
Waar bemoeit ze zich mee?
Minister Jet Bussemaker (een PvdA'er, natuurlijk) lanceert vandaag een nieuwe app die erop gericht is om meer vrouwen aan een topfunctie te helpen. In de app staan "alle vrijkomende stoelen in de boardrooms van de tweehonderd grootste Nederlandse bedrijven op een rijtje."
Bussemaker gelooft dat er relatief weinig vrouwen zijn met een topfunctie in het bedrijfsleven omdat zij simpelweg over het hoofd gezien worden bij vacatures. De bestuurlijke elite zou namelijk een "mannenbolwerk" zijn; zelfs als zij niet bewust discrimineren tegen vrouwen gebeurt dat -- in de ogen van nepfeministen als Bussemaker -- wel zeker onbewust. Blijkbaar zit dat ons, mannen, nu eenmaal in de genen.
De app (en website) werken als volgt: met behulp van openbare informatie zoals jaarverslagen wordt bepaald wanneer benoemingstermijnen van commissarissen en bestuurders aflopen. Vrouwen met een goede achtergrond (opleiding, ervaring, noem maar op) kunnen zich vervolgens aanbieden nog voor die mensen er daadwerkelijk mee ophouden; zo zijn ze er dus op tijd bij. En dat moet de kans vergroten dat ze de functie inderdaad krijgen.
We zullen er maar niets over zeggen dat ze dus aangemoedigd worden om op de professionele lijken van hun voorgangers te dansen en dat de meeste mensen dat absoluut niet netjes vinden. In plaats daarvan beperk ik me tot de harde maar terechte kritiek van VNL-bestuurder Laurence Stassen:
https://twitter.com/LJAJStassen/status/696594713722429444
Anders dan wat Bussemaker denkt had Stassen geen belachelijke app nodig om een topfunctie te bemachtigen. Net als haar mannelijke collega's deed ze dat op eigen kracht, zonder dat iemand haar een extra duwtje in de rug moest geven. Bussemaker kan daar het één en ander van leren: dit is hoe échte feministen opereren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten