Nigel Farage tegen Britten: ‘Het kost ons 70 miljoen euro per dag om in de EU te blijven!’

De kosten van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië zijn simpelweg schokkend te noemen.

In zijn column voor de Sunday Express, een Britse krant, legt UKIP-leider Nigel Farage uit dat hij in 2014 opeens begreep hoe het establishment over zijn land denkt.

Dat gebeurde tijdens debatten met Nick Clegg, de LibDem leider die een fervent voorstanders is van het Britse EU-lidmaatschap. Tijdens dat debat gebruikte Clegg het oude en meest populaire argument van EU-fanboys namelijk dat Groot-Brittannië (en andere Europese landen) niet langer op eigen benen kunnen staan. Nope, het Verenigd Koninkrijk is gewoon niet in staat om goede handelsverdragen te sluiten met andere landen, of zijn eigen soevereiniteit te bewaken. Daar heeft het de EU voor nodig.

Farage legde tijdens het debat met Clegg uit dat dit ongelooflijk pessimistisch was… en ook nog eens volstrekt onzinnig. Groot-Brittannië is het land met de op vier na grootste economie ter wereld. Het is niet zomaar een landje, maar een power house, in ieder geval in economisch opzicht. Daar komt bij, zei Farage, dat een land helemaal niet groot hoeft te zijn om zaken te kunnen doen met andere landen; kort voor het debat had IJsland — een miniscuul staatje — een verdrag gesloten met China. Als de IJslanders dat kunnen, ging Farage verder, moest dat al helemaal gelden voor de Britten.

En IJsland is alles behalve het enige voorbeeld: Zwitserland is ook veel kleiner dan Groot-Brittannië, maar heeft meer handelsverdragen gesloten met andere landen dan EU-lidstaten.

Sterke argumenten, maar Clegg ging er niet op in. En toen, schrijft Farage:

But then something struck me.

I realised from the tone of Mr Clegg’s voice that what he actually meant was that he didn’t think we were good enough. Our pro-EU political class don’t think we are good enough to make our own laws, run our own country and to act in our own national interest. Rather than the UK negotiating our own trade deals with the interests of this country front and centre, the pro-EU establishment would rather that the EU do it on our behalf.

Godzijdank dat dit soort ‘leiders’ het niet voor het zeggen hadden in Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als dat wel zo was geweest had dat land zich namelijk in 1940 nog overgegeven aan de nazi’s en spraken we in Nederland tegenwoordig allemaal Duits.

Aangezien dit soort types het nu wél voor het zeggen hebben in Groot-Brittannië maak je je ernstig zorgen over de toekomst van dat land. Gelukkig is er reden voor hoop: dankzij het referendum is het niet aan de politieke klasse om te bepalen wat de toekomst van Groot-Brittannië is, maar aan de Britse kiezer. En iets zegt mij dat Britse kiezers patriottischer zijn dan het establishment.

En niet alleen patriottischer, maar ook verstandiger. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië dat land maar liefst 70 miljoen euro per dag kost. Ja: per dag.

Our campaign to Leave the EU is based on fact. It costs £55million every single day to be a member of this European Union. Our Parliament is no longer sovereign and a majority of our laws are made for us by the EU. Our own Supreme Court can be overruled by a court in Luxembourg staffed by people who aren’t even proper judges.

Dat is een enorm bedrag. Zo enorm, zelfs, dat je je afvraagt waarom de Britten jaren geleden niet al zijn weggerend uit Brussel.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Ikora

  Kost ons toch ook minimaal 20 miljoen per dag – en da’s nog alleen de vaste bijdrage.

 2. Ni28

  De berekeningen zijn afhankelijk van degene die berekent. En die doet het zo dat je je niet meer kan voorstellen hoe dat kon nog voor de EU. Ik kan mij herinneren dat wij het toen beter hadden dan nu en het EU economische lidmaatschap toen ook een stap in het duister was. Toen wij op de euro over gingen bleef het helaas duister door het bedrog. Een hoop dingen zijn nu makkelijker maar erg duur geworden en de vraag is of het allemaal waard is. Want er zijn genoeg bedriegers bij die op de kosten van anderen leven.

 3. cmsuijkerbuijk

  De EEG WAS een zegen. De EU IS een vloek!

   1. cmsuijkerbuijk

    Wel gek, dat ik die kosten van 230 Euro wél voel, door allerlei belasting- en accijnsmaatregelen, maar van die 1500 – 2000 Euro’s nooit iets gemerkt heb. Integendeel!
    En dan zijn het ook nog eens cijfers uit 2012 (als ze al waar zijn, want het Kereltje liegt, of het gedrukt staat) en zijn inmiddels natuurlijk ook weer vele male hoger!

 4. Anna

  EU is inderdaad een miljarden verslindend elite familiebedrijf. Waar ze elkaar kussen en om de nek hangen en het kleine ondemocratische groepje elite zich met privejets laten rond vliegen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.