Pegida-aanhangers opgepakt tijdens demonstratie tegen azc in Enschede

Geen categoriefeb 13 2016, 16:00
UPDATE:
Het "hakenkruisspandoek" toonde een hakenkruis dat in een prullenbak wordt gegooid. Het was dus juist een anti-nazistisch spandoek. Lees hier meer.
Een betoging tegen de komst van een azielzoekerscentrum in Enschede is relatief rustig verlopen. Wel heeft de politie zes aanhangers van de Pegida-beweging opgepakt. Één van hen werd opgepakt omdat hij een spandoek bij zich droeg met een hakenkruis. De overigen werden gearresteerd wegens het bezit van steekwapens en bedreiging van aanwezige agenten.
Toch is de gemeente tevreden over het verloop van de demonstratie. Er waren geen rellen of opstootjes, en afgezien van de zes opgepakte demonstranten verliep de betoging rustig. De gemeente had een noodverordening afgekondigd voor de binnenstad uit angst voor rellen, maar die vrees werd niet bewaarheid.
In totaal liepen er zo'n tweehonderd betogers mee bij de protestmars, die was georganiseerd door de actiegroep "Demonstranten Tegen Gemeenten" (DTG), die in Enschede is opgericht. De groep liep ook mee bij de uit de hand gelopen Pegida-demonstratie in Amsterdam verleden week, waar Pegida-aanhangers en AFA-aanhangers met elkaar slaags raakten.
Het is niet bekend of de opgepakte betoger met het hakenkruisspandoek een bekende is in extreem-rechtse kringen. Demonstraties tegen asielzoekerscentra lijken de laatste tijd steeds vaker te worden overgenomen door extreem-rechtse figuren, zoals Ben van der Kooij. Deze neo-nazi loopt al meer dan tien jaar rond in allerlei dubieuze clubjes en werd verdacht van het in brand steken van een moskee in Rotterdam. Nu lijkt hij zich te hebben aangesloten bij Pegida.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten