Pegida-aanhangers opgepakt tijdens demonstratie tegen azc in Enschede

UPDATE:
Het “hakenkruisspandoek” toonde een hakenkruis dat in een prullenbak wordt gegooid. Het was dus juist een anti-nazistisch spandoek. Lees hier meer.

Een betoging tegen de komst van een azielzoekerscentrum in Enschede is relatief rustig verlopen. Wel heeft de politie zes aanhangers van de Pegida-beweging opgepakt. Één van hen werd opgepakt omdat hij een spandoek bij zich droeg met een hakenkruis. De overigen werden gearresteerd wegens het bezit van steekwapens en bedreiging van aanwezige agenten.

Toch is de gemeente tevreden over het verloop van de demonstratie. Er waren geen rellen of opstootjes, en afgezien van de zes opgepakte demonstranten verliep de betoging rustig. De gemeente had een noodverordening afgekondigd voor de binnenstad uit angst voor rellen, maar die vrees werd niet bewaarheid.

In totaal liepen er zo’n tweehonderd betogers mee bij de protestmars, die was georganiseerd door de actiegroep “Demonstranten Tegen Gemeenten” (DTG), die in Enschede is opgericht. De groep liep ook mee bij de uit de hand gelopen Pegida-demonstratie in Amsterdam verleden week, waar Pegida-aanhangers en AFA-aanhangers met elkaar slaags raakten.

Het is niet bekend of de opgepakte betoger met het hakenkruisspandoek een bekende is in extreem-rechtse kringen. Demonstraties tegen asielzoekerscentra lijken de laatste tijd steeds vaker te worden overgenomen door extreem-rechtse figuren, zoals Ben van der Kooij. Deze neo-nazi loopt al meer dan tien jaar rond in allerlei dubieuze clubjes en werd verdacht van het in brand steken van een moskee in Rotterdam. Nu lijkt hij zich te hebben aangesloten bij Pegida.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. V.K.

  -Goed zo, maakt mij overigens niet uit of het nou extreem links of extreem rechts is, fascisten met hakenkruisvlaggen en messen moet gewoon keihard door de politie worden aangepakt.

 2. observer

  Als je even goed kijkt http://www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/video-zes-actievoerders-opgepakt-tijdens-azc-demonstratie-in-enschede-1.5724017 zie je dat dat hakenkruis onder in de prullenbak ligt, overigens blijken de opgepakten weer duidelijk uit de linkse hoek te komen.

 3. Krijgsman

  Dat extreemrechtse nazi’s zich aansluiten bij Pegida kan toch niemand verbazen? Evenals het niemand kan verbazen dat hetzelfde tuig meeloopt in demonstraties van de PVV?

  1. Wachteres

   Simon houdt meer van extreem links. De antifa’s hebben weer eens fijn voor gedonder gezorgd in Den Haag.

   Wat ben je toch een kwaadaardig, leugenachtig mannetje. Gelukkig neemt niemand jou serieus.

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/rellen_schilderswijk.html

   1. Krijgsman

    Nee, mevrouw Wachteres, ik heb ook de schurft aan extreem-links. Dat antifa-volk is gewoon tuig dat een reden zoekt om te matten. Bij dit soort demonstraties vecht tuig met tuig zoals voetbalhooligans elkaar opzoeken om te vechten.

  2. cmsuijkerbuijk

   Extreem rechtse Nazi’s bestaan niet, Krijgsman. Nationaal-Socialisten zijn namelijk extreem links, nét zo als Antifa, die een volkomen foute naam hebben aangenomen: Totáál onverdraagzaam; Antisemitisch en belust op geweld: Ziehier het Nazidom in volle bloei!

   1. toetssteen

    @Suijkerbuijk
    Dat is nu precies dat waar ik met stomme verbazing naar zit te kijken. Het wordt het extreem rechtse vlak in geframed, maar dankzij internet weet men dat deze redenatie geen steek houdt. De Nazi’s waren geen aanhangers van Ayn Rand, ze waren het tegenovergestelde! En dat maakt het zo totaal dwaas!
    Niet socialistisch? De lezing van Göbbels laat daar geen misverstand over bestaan. Ik zou zeggen lees en leer ervan, maar nee hoor, men zegt: wij waren het niet heer……

    1. V.K.

     -@Toets,
     -Lekker belangrijk’of het nou extreem links of rechts wordt genoemd wanneer er tijdens de demonstratie met messen wordt rondgezeuld, das toch een beetje close combat stuff in tegenstelling tot een katapult. Na ja, het lijkt me niet dat je een mes tegen een MEer gebruikt, wanneer er een stuk of wat op je inschoppen, dan is een mes ook niet bepaald iets om je mee te verdedigen, een mes is handig in een chaos, dan prik je je mede demonstrant of, wanneer je bezig bent om iemand af te tuigen.

     -Anyway lui die een demonstratie met een mes ingaan, hebben veel uit te leggen.

   2. Beukman

    Nee @Buik, internationaal-socialisten zijn links, niet nationaal-socialisten. Of heb je soms nooit de Internationale uit volle borst meegezongen?
    Nationaal-socialisten, wees maar niet bang, hebben óók een kleur. Het is bruin. Snap je nu waarom Geurt zijn haar blond verft? Geurt is de nationaal-socialist die niet als zodanig herkend wil worden.

    1. zomaar

     Beukman N-socialisme , en I-Nationaal socialisme zijn twee handen op een buik , ik denk hierbij het verzet (volgens eigen beleving) , van de socialist tegen het kapitaal , waardoor de Jodenhaat tot bloei kwam , de Joden stonden en staan volgens deze sociale ideologie pseudoniem voor het kapitaal , dat zien wij nu weer terug .

     weer zien wij dat onder de drijfveer van het huidige socialisme , (anderen) eigen mensen vervolgd worden die verzet plegen tegen het huidige socialisme .

     nu heerst er de vorm socialisme , eerst de vreemde mens liefst de moslim en gekleurde !!, en ver daarna de blanke inwoner mits hij/zij tegen het huidige <nationaal Socialisme is met hun maakbare samenleving .

     zie je er is geen verschil in beide !!, ook al noemt men nu de N-socialist een bruinhemd , beide zijn even bruin of zwart of wat voor kleur ook?.

     1. nick

      idd, de dag dat het socialisme door de mand gaat vallen komt steeds nader. Het is onbestaanbaar om het internationaal socialisme en nationaal socialisme ieder aan een andere kant van het spectrum te plaatsen. Te raar voor woorden. Natuurlijk is het een en hetzelfde!

      Het socialisme naderd de bodem van de mand en zal uiteindelijk herkend worden als het facisme. Precies zoals churchill toen waarschuwde, de antifacisten zullen de facisten van de toekomst blijken te zijn. Zij maken nu al regelmatig deel uit van gewelddadige confrontaties – vaak lokken zij bij onze demonstraties moeilijkheden uit en van hen worden er vaker meer gearresteerd dan van de oppositie. De schuimbekkende woede op hun vertrokken gezichten spreekt boekdelen.

      Daarom keren zovelen zich nu af van de linkse kerk, op een dag zal het beschamend om links-rood te zijn, net zoals de term gutmensch nu als zeer negatief/hypocriet wordt gezien.

    2. nogmaals

     Beukman laat zich weer eens van zijn domste kant zien!

     Op grond waarvan kun jij aannemen dat CMSuijkerbuijk de Internationale uit volle borst heeft meegezongen. En is dat dan jouw verklaring dat Nazi’s niet links zijn?
     En als je in een discussie domme dingen zegt, en vervolgens over iemands haarkleur begint, tja dan begrijpt iedereen wel hoe zielig het met je verstandelijke vermogens gesteld is

 4. Wim

  Duidelijk spraken van linkse intriganten. Ze deinzen nergens meer voor terug.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.