PvdA-Kamerlid Jacques Monasch dropt bom op de partij: Samsom weg als partijleider en lijsttrekker

Geen categoriefeb 13 2016, 9:00
PvdA-Kamerlid Jacques Monasch heeft een botte mededeling voor zijn baas Diederik Samsom: gelieve plaats te maken voor Eberhard van der Laan of Ahmed Aboutaleb!
Het Friese Kamerlid Jacques Monasch is niet zo bang voor de partijtop. Open en bloot vertelt het rebelse Kamerlid dat hij Diederik Samsom - PvdA-fractieleider en daarmee ook zíjn baas - dat hij beter maar kan opkrassen. Ja, inderdaad:

'Het land en de partij hebben een lijsttrekker nodig van statuur. Ahmed Aboutaleb. Of Eberhard van der Laan. Ze zouden allebei een geschenk zijn voor de partij.' De PvdA is volgens hem te ver van de kiezer verwijderd geraakt. Hij denkt dat beide burgemeesters die kloof zouden kunnen dichten. 'Ze komen niet uit Den Haag. Dat is een pre.'

Als analist van het Nederlandse politieke spectrum moet ik erkennen dat Monasch een punt heeft. Samsom werd in 2012 door bijna éénderde van het electoraat binnengehaald als een soort Obama, maar die progressieve heldengloed verdween snel nadat hij in een kabinet met de VVD toch het één en ander aan 'neoliberaal' beleid ging uitvoeren. Een imago als slapjanus en driftkikker, gecombineerd met een scheiding, twee afscheidnemende Kamerleden en flink wat overige relletjes hebben zijn leiderschap behoorlijk aangetast. Voor de Nederlandse kiezer is Samsom is damaged goods, en het zou ronduit politieke zelfmoord van de PvdA zijn als ze de milieuactivist uit Leiden de kar nogmaals laten trekken.
Met name Aboutaleb zou een hele sterke comeback zijn voor de sociaal-democraten, die momenteel op slechts 9 zetels in de peilingen staan. De man heeft zich de afgelopen jaren gekenmerkt als burgemeester die van wanten weet. Hij was niet bang op te treden als iemand in zijn stad zich gedroeg, en mengde zich zonder blikken of blozen in het publieke debat. Hij riep moslims op afstand te nemen van terroristische aanvallen en lanceerde een pleidooi om ISIS met de grond gelijk te maken. Aboutaleb is precies de man die de PvdA nodig heeft in tijden dat Wilders hoog staat in de peilingen. Een moslim die wél goed geïntegreerd is, en kan laten zien dat 'de islam' als geheel niet per sé een club koppensnellers zijn die sneller dan je kan zeggen 'devaluatie van joods-christelijke waarden' de sharia invoert. Ja, daarmee kan je de beide 'constituencies' van de PvdA weer verenigen: de allochtone stem, en de blanke arbeidersstem.
Diederik Samsom doet ondertussen alsof het hem allemaal niks kan schelen. Dat één van 'zijn' Kamerleden openlijk aan zijn leiderschap twijfelt doet hem niet zoveel:

"Het is een beetje vroeg, want de verkiezing van de lijsttrekker is pas in oktober. Maar als fervent voorstander van een echte lijsttrekkersverkiezing verwelkom ik de gedachte dat er mogelijk meer kandidaten zijn."

Maar de kans dat dit schone schijn is, nadert de 100%. Reken maar dat de sociaal-democratische kernfysicus baalt dat er aan zijn stoelpoten gezaagd wordt.
En sta niet te kijken als volgend jaar - met de Tweede Kamerverkiezingen - iemand als burgemeester Aboutaleb inderdaad de lijst trekt. Rotterdam vindt wel weer een andere kundige burgemeester. Maar het lijstje met politici die de PvdA nog uit het slop kunnen trekken wordt angstaanjagend kort...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten