PvdA kondigt campagne aan op basis van resultaten Rutte II. Vaarwel PvdA!

Politieke tegenstanders van de Nederlandse sociaal-democratische partij mogen een gat in de lucht gaan springen. De PvdA gaat namelijk al diens éigen tegencampagne voeren als de verkiezingen van 2017 in zicht komen.

Met inmiddels nog ongeveer 13 maanden te gaan voordat de Nederlandse kiezer naar de stembus mag om te beslissen over het lot van het kabinet-Rutte II, beginnen Nederlandse politieke partijen hun strategieën alvast te ontwikkelen. Nu voor de verandering er geen kabinet lijkt te vallen en Mark Rutte en zijn kornuiten de rit uitzitten, kan er veel tijd worden uitgetrokken over een effectieve campagne.

Maar de PvdA heeft al die tijd niet nodig, en zijn al met een briljant plan op de proppen gekomen. Nou ja, naar eigen zeggen dan hè? De rest van Nederland kijkt met gefronste wenkbrauwen naar Diederik Samsom als deze laatste beweert dat de PvdA campagne moet voeren aan de hand van de ‘prestaties’ van het kabinet-Rutte II:

PvdA-partijleider Diederik Samsom vindt dat de PvdA trots moet zijn op wat het kabinet de afgelopen jaren bereikt heeft. In tegenstelling tot wat sommige van zijn partijgenoten in zijn ogen uitstralen. “Ik zie nog te weinig zelfbewustzijn, ik hoor te veel verontschuldiging. Ik lees teveel getob. Partijgenoten, dat is onnodig. En het is onterecht”, zei hij bij zijn toespraak in Amersfoort, waar de PvdA zaterdag bijeen was.

Je moet diep graven in je geheugen om een kabinet te herinneren dat zo impopulair is als Rutte II. Ondanks de ruimhartig geformuleerde ambities van premier Rutte is dit het kabinet van ‘het was niks, het is niks, en het zal ook niks worden.’ Een kabinet dat een paar bezuinigingen en een paar lastenverhogingen aankondigde, puur en alleen om het huishoudboekje van de staat weer een soort van op orde te krijgen. Dat was het verder. Geen visie, geen blik op de toekomst, alleen “hervormen”.

Het is niet het bevlogen verhaal dat PvdA-kiezers zullen willen horen. Als Samsom met de ‘successen’ van Rutte II wil gaan leuren langs de deuren om stemmen te winnen voor zijn partij, is hij een moedig man. Net zo moedig als een lemming die op het punt staat van de rots te springen, zeg maar.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Ni28

  Graag beetje hoop voor de toekomst. Dus zonder dit kabinet en zonder de VVD en PvdA en de bijbehorende collaborateurs. Blijft niet veel over om te kiezen.

 2. Krijgsman

  Je moet diep graven in je geheugen om een kabinet te herinneren wat zo succesvol en competent was als Rutte II.
  Deze coalitie slaagde, te midden van een enorme economische crisis en in een politiek totaal verdeeld land, dit land regeerbaar te houden, noodzakelijke en ingrijpende hervormingen door te voeren, de rust in de polder te bewaren en coalities te smeden met oppositie en maatschappelijke organisaties.
  Een enorme prestatie waar de Samsom persoonlijk en met hem de PvdA trots mag zijn.

 3. V.K.

  -Tsja, Samsom kan dan wel heel trots met cijfers gaan staan schermen maar vergeet erbij te vertellen dat deze al maar worden geherdefinieerd. -Werkeloosheidscijfer
  -volledige banen
  – inflatie
  -Tsja, de papierenwerkelijheid waar Samsom/Rutte naar refereren is toch een heel andere dan de werkelijkheid.

  1. Krijgsman

   V.K. heeft betere cijfers voor de staat van de economie en gaat te raden bij Joost Niemoller. E.J. Bron, Geen Stijl en Xandernieuws.

   1. V.K.

    -@Simon,

    – Snuffel eens wat rond op de webstek van het CBS.
    -Ach, zelfs Lubbers heeft indertijd door definities aan te passen de boel wat opgefleurd.

    Revisie door nieuwe definities en statistieken

    http://goo.gl/1TYxSn

 4. Wouters

  Na tig Balkenende kabinetten en dat PVV debacle onder Rutte I, is het een verademing om weer eens een stabiele coalitie mee te maken! Zo’n schreeuwlelijk als Greet is leuke voor de bühne, maar daar maak je geen beleid mee. Doe mij nog 4 jaar een stabiele coalitie.

  1. nogmaals

   Wouters is kampioen in onzinnige reacties. Het gaat hem niet echt om de inhoud, maar hij wil graag zijn linkse zegje doen.

   Een aantal van 4 noemt hij tig ! Misschien vroeger op school nooit verder gekomen dan de tafel van 3?

   Rutte1 noemt hij een pvv-debacle. Slaat nergens op, maar ja, als je pvv koppelt aan debacle, ben je goed bezig als (s)linkse propagandist !

   En als je het vechthuwelijk van pseudo-socialen en liberalen een stabiele coalitie noemt, ben je toch echt helemaal van het padje af. En dan wil hij nog 4 jaar een “stabiele coalitie”.
   Zoals het er nu naar uitziet (en de toekomst wordt mogelijk nog dramatischer!) krijgen we waarschijnlijk een regering met Geert (Trouwens: als je Greet zegt, ben je toch wel in ernstige mate dyslectisch, en misschien is dat de verklaring van zijn vreemde reacties!).
   Of we krijgen dankzij een cordon sanitaire een coalitie van tig(!) partijtjes die samen net iets meer stemmen hebben dan de pvv, en die dan ons land en volk verder naar de vernieling gaan helpen.

  2. toetssteen

   @Wouters
   De nu regerende coalitie hebben, kijkend naar alle voor handen zijnde peilingen, echt te weinig zetels. Zweeft nu zo rond de dertig zetels…..

  3. Krijgsman

   Ja, Wouters, hebben we eindelijk een stabiele en competente regering en dat zijn er zwakzinnigen die verlangen naar de chaos van het struikelende gedoogkabinet met malle Geert.

   Gelukkig betreft het een kleine extremistische minderheid.

  4. zomaar

   en Wouterse, morgen weer naar de sociale dienst, een zakje geld scheppen ?.

   mooi kerel voor ons zit dat er niet in !, wij moeten morgen bij de baas zijn !, om jou zakje met geld te vullen , evenzo voor krijgsman .

   die hier dagelijks 24 uur aanwezig is , dus aantoonbaar niet werkt !.

 5. zomaar

  zijn goed bezig bij de PvdA !, ik heb nog nooit zoveel moeten inleveren als onder Rutte II , dus mijn stem hebben jullie alvast niet !, en zal je ook nooit krijgen .

  evenmin als de anderen oude regenten partijen , die ons voor Rutte II , het vel over de oren wilde trekken .

  vanaf 1980 ben en blijf ik aan het inleveren , voor de grote islamitische invasie hier in ons land .

 6. Wim

  Cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen wel cijferen.

 7. Wachteres

  Hieronder een indrukwekkende analyse waarom wij – en niet alleen de vrouwen – a.s.a.p van de EU en van links af moeten.

  http://cult.tpo.nl/2016/02/12/britse-shariaraden-zijn-het-paard-van-mekka/

  Britse Shariaraden zijn het Paard van Mekka
  Multiculturalisme is slecht voor vrouwen Machteld Zee, shariaraden

  Met de studie Choosing Sharia? geeft de Leidse jurist en politicoloog Machteld Zee helder antwoord op de (retorische) vraag van het beroemde essay Is multiculturalism bad for women? (1999) van filosoof en feminist Susan Moller Okin. Het antwoord, zoals ook Okin concludeerde, is: Ja, multiculturalisme is slecht voor vrouwen. Dit is een algemene uitspraak en in haar dissertatie over shariaraden in het Verenigd Koninkrijk laat Zee zien dat dat inderdaad zo is.

  Een cruciaal verschil tussen liberalen en multiculti’s is dat liberalen uitgaan van het individu en dat multiculti’s uitgaan van de groep, met name minderheidsgroepen en daarmee blind en ongevoelig zijn voor slachtoffers binnen die groep. Onder het mom van progressief zijn en begaandheid met anderen, kiezen de multiculti’s partij voor de onderdrukkers en tolereren zij intolerantie.

  Onder het mom van tolerantie tolereren en celebreren zij intolerantie en beschuldigen zij vaak critici van islamofobie of racisme. Dat is wat doorgaans verstaan wordt onder politieke correctheid.

  Het is opvallend dat kritiek op de islam vaak wordt weggezet als islam-bashing. Dat is vreemd want kritiek op mensenrechten, op atheïsme, op veganisme, of het christendom wordt allemaal niet –bashing genoemd. De reden is, dat zal duidelijk zijn, dat moslims uitzonderlijk lange tenen hebben en een zeer kort lontje.

  De moslimideologie zoals Zee die uiteenzet is ronduit gruwelijk: we hebben het hier over een totalitaire gewelddadige onderdrukkende theocratie.

  De Islamitische notie van double speak maakt communicatie er niet makkelijker op. De islam heeft een sterke in-group versus out-group moraal. Morele regels en consideratie gelden alleen voor de in-group. Dus, moslims zullen tegenover machthebbers bij hoog en bij laag beweren dat de islam ‘een religie van vrede en tolerantie’ is.

  Met de shariaraden in Engeland heeft de multiculturele ideologie het paard van Mekka binnengebracht. Onder het mom van tolerantie blijkt er een stroom van intolerantie, haat en misogynie de liberale democratie te zijn binnengeslopen. En nog willen velen het niet zien. Liever blijven ze geloven in een sprookje. Maar daar schieten de slachtoffers niets mee op.

 8. Pjotter

  Ongelooflijk, je moet maar lef hebben, maar als je jezelf niet kieteld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.