Republikeinen stevenen af op nominatie Trump. Tenzij ze iets drastisch veranderen

Nadat Donald Trump al aan de haal ging met New Hampshire twee weken geleden, viel nu ook South Carolina ten prooi aan de miljardair uit New York. Wie of wat gaat hem nu nog stoppen?

Gisteravond was een uitstekende avond voor Donald Trump in South Carolina. Hij won er, en hij won er op indrukwekkende wijze:

“Trump werd in South Carolina overtuigend eerste. Toen vrijwel alle stemmen waren geteld, bleek volgens CNN dat de zakenman ongeveer 32 procent van de kiezers achter zich had gekregen. Daarmee bleef hij zijn rivalen Marco Rubio en Ted Cruz moeiteloos voor. Zij bleven steken op ongeveer 22 procent van de stemmen.”

Wie kan dit nog het hoofd bieden? Eén iemand die in ieder geval niets meer gaat doen om Trump in het stemhokje tegen te houden is de voormalige gouverneur Jeb Bush. Na een reeks teleurstellende resultaten heeft de ooit gedoodverfde favoriet gisteravond de handdoek in de ring gegooid. Bush haalde nog geen 10% van de stemmen, en er is niemand die zich nog kan voorstellen hoe de broer van oud-president George W. Bush ook maar één staat gaat winnen.

Na soortgelijke resultaten lijken ook John Kasich en Ben Carson niet de heilanden te zijn die de Republikeinse Partij gaan redden uit de realitytelevisie-klauwen van Donald Trump.

Het zal echt moeten komen van de twee senatoren in de race: Ted Cruz en Marco Rubio. De één vertegenwoordigt de zeer conservatieve stem, en de ander de medium-conservatieve en de gematigde stem. Probleem voor hen allebei is echter dat Trump uit allebei hun kampen stemmen wegtrekt. Het gevolg is vervolgens dat geen van tweeën voldoende steun kan verwerven om vóór de nationale conventie een meerderheid in zogenaamde afgevaardigden te verzamelen. Ze zijn afhankelijk van de marge van de steun die Trump geniet, hier en daar een staat afknibbelen en vervolgens hier en daar wat delegates meenemen in staten die niet stemmen volgens een winner takes all-systeem . Is dat voor hen genoeg om de zakenman uit New York af te houden van een meerderheid? Het zou zomaar eens kunnen van niet.

Hoe dat te voorkomen. De populaire conservatieve schrijver Ben Shapiro stelt voor dat Cruz en Rubio de handen ineen slaan. “Om Trump te stoppen,” beargumenteert Shapiro: “moet Rubio het vice-presidentschap of een plek in de Supreme Court aan Cruz aanbieden.” Op de Daily Wire:

“Here’s what needs to happen: Rubio needs to call Cruz and offer him either the vice presidential slot or a nomination on the Supreme Court – the actual best place for Cruz – in return for Cruz throwing all of his support to Rubio. That would put Trump behind the eight-ball in a serious way. Cruz would likely hold out for the vice presidential nomination, given how many enemies he has in the Senate; he knows he can’t count on them to confirm him even if nominated.”

Shapiro onderstreept dan nogmaals wat er op het spel staat:

“But the deal needs to be cut. Only a Rubio-Cruz alliance will save the party from Trump. And both men need to put aside their differences for the good of the country and conservatism.”

Maar hoe groot is de kans dat dát gaat gebeuren? Niet groot. Tenzij de twee mannen dus over hun eigen ego kunnen stappen om de Republikeinse partij te beschermen tegen de sloopkogel die Donald Trump heet. De enige manier om de druk te zetten op Cruz en Rubio om dus die coalitie aan te gaan, is door vanuit de media druk te leggen op beide kandidaten. En of ze dat gaan doen? In Hollywood en Washington zijn ze niet per sé dol op Donald Trump, maar wel op de kijkcijfers die hij teweeg brengt. Succes ermee…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Bromsnor

  De z.g mainstream media (zowel in de VS als buiten de VS) haten Trump en demoniseren hem dagelijks. (vooral omdat hij de illegale (!) immigratie wil beperken terwijl de meeste journalisten voor “open grenzen” zijn)

  Het politiek establishment (zowel het rechtse als het linkse) haten hem ook omdat Trump niet “te koop” is en niet naar hun pijpen wil dansen. (Trump heeft eigen kapitaal)

  Ondanks deze tegenstand wint Trump. Dit omdat hij niet-politiek correct is en de problemen benoemt en zegt wat veel mensen denken.

  Trump is de anti-establishment kandidaat. Rubio is de establishment kandidaat waar het Republiekijnse establishment zich nu volledig achter schaart nu Jeb uit de race stapt.

  Het zal dus een strijd worden tussen Hillary en Trump.

  Mocht Trump President worden dan zal hij zich voornamelijk bezig houden met het economisch sterk maken van de VS. Want “bouwen” doet Trump graag.

  1. Krijgsman

   Ik verwacht met Bromsnor van mening dat het Hillary versus Trump gaat worden.
   Ik denk dat Tim gelijk heeft dat het enige dat dit rampscenario voor de GOP mogelijk zou kunnen voorkomen een pact van Rubio en Cruz is, maar denk ook dat dit niet gaat gebeuren.

   1. Bromsnor

    Rubio en Cruz zullen geen pact sluiten. Dat is uitgesloten.

    Daarbij is Trump is de enige kandidaat die een kans maakt tegen Hillary.

    Trump is niet links of rechts maar vooral anti-establishment die gericht is op het weer (economisch) sterk maken van de VS. Daardoor heeft hij “cross-over” appeal. Ook zal Trump het illegale vraagstuk aanpakken.

    Of Trump een goede President zal zijn weet ik niet maar hij zal zeker een betere President zijn dan Obama.

 2. Wim Hutten

  Die vette zeug Clinton kan het wel schudden tegen de charismatische Trump.

 3. Geah

  Als ik in de V.S. had gewoond dan stemde ik ook op Ronald Trump…..Zijn standpunten bevallen mij wel…en zo denken veel mensen er ook over……Links is uit, rechts is in….

 4. nick

  Trump is niet ideaal. De man als leider van een van de machtigste landen ter wereld is niet zo’n stralend vooruitzicht maar er is weinig of geen alternatief.
  Eerlijk is eerlijk, ik zou ook op hem stemmen en zo slecht lijkt hij me ook niet voor de VS. Er moet daar een hoop opgeschud worden en zeker moet de Obamaschade hersteld worden. Clinton zou echt vreselijk zijn. Zij zou een ramp voor de wereldvrede worden. Laten we reëel blijven, Clinton is een zeer slechte keus.( Ze liegt en manipuleert als een goed getraind policus, laat zich voor dubieze karretjes spannen voor geld en macht, kortom ze deugd echt niet, ondanks dat ze een vrouw is. Jammer) Hoop echt dat Amerika nu wel verstandig is.
  Trump zal een totaal andere wind laten waaien, niet altijd een prettige, vaak harde, maar waarschijnlijk wel beter voor het land en uiteindelijk dus de bevolkingen. Hij is een zakenman die de capaciteiten heeft juiste beslissingen te nemen voor groei en stabiliteit. Dat is een groot goed en nodig in deze wankele wereld. Dat hij financieel onafhankelijk is geeft voor mij de doorslag, de rest is en laat zich omkopen door de machten achter de schermen. Denk daar maar eens over na.

 5. halo1

  Ben nu toch voor Trump..kijken of hij die muur tegen Mexiko inderdaad waarmaakt..zou fantastisch zijn…

 6. Nicky

  @Nick u verwoordt geheel wat mijn standpunten zijn, amen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.