Word je door dit nummer gebeld? Neem dan NIET op!

Blokkeer dit nummer meteen als je het ziet en maak er melding van.

Ben je wel eens gebeld door +22 81 550 33 265, of een soortgelijk nummer? Misschien nam je dan op, of werd er zo snel opgehangen dat je hier niet de tijd voor kreeg. Misschien ben je nieuwsgierig naar wie je wilde bellen, en bel je terug. En dan maak je een grote fout, die je al snel honderden euro’s kan kosten

Dit specifieke nummer komt uit Ivoorkust. Een belletje daar naartoe kost al snel anderhalve euro per minuut aan normale belkosten, maar dat is nog niet eens het grote probleem. Dit zijn in veel gevallen namelijk grote oplichters! Want hoeveel mensen ken je die je vanuit dat soort landen zouden bellen? Waarschijnlijk geen, en als je al iemand daar kent zullen ze niet zomaar meteen weer ophangen. Nee, wat deze mensen willen is dat je ze terugbelt, om je helemaal leeg te trekken. Het betreft hier ordinaire criminelen die maar op één ding azen: jouw zuurverdiende centen.

Maar waar zit het gevaar hem dan precies? We kennen allemaal de 0900-nummers, waar je in Nederland voor moet betalen. Niemand is er fan van, maar exorbitante bedragen zul je er niet aan kwijt zijn. De simpele reden hiervoor is dat er in ons land (en in vele andere landen) regels zijn die de tarieven voor dit soort nummers beperken. Maar dus niet overal. Behalve uit Ivoorkust (+228) bellen ze ook graag vanuit Togo (ook +228) en Madagaskar (+261). Maar eigenlijk moet je altijd oppassen met het terugbellen van verdachte, onbekende nummers. Er zijn namelijk slimme trucs om je zo lang mogelijk aan de lijn te houden. En die trucs zijn vaak erg sluw, waarbij mensen niet eens te pas komen.

Het zijn namelijk vrijwel allemaal computers die je bellen en die verbonden zitten aan deze nummers. Ze zijn zó geprogrammeerd om je maar kort te bellen, en dan op te hangen. Maar als je terugbelt houden ze je juist aan de lijn. Je kent wel het geluid van een telefoon die overgaat als je iemand probeert te bellen. Het is heel makkelijk om dit geluid af te spelen. Oftewel: je denkt dat je er nog niet is opgenomen, maar eigenlijk ben je al verbonden en loopt de teller. Maar het kan nog veel erger: ze spelen het geluid af dat je normaal gesproken hoort al je gesprekspartner ophangt. Het resultaat: jij denkt dat het gesprek beëindigd is en legt de telefoon weg. Met als het gevolg dat je misschien nog uren verbonden bent met een nummer in Verwegistan, en een tijd later een torenhoge rekening krijgt van je provider.

Negeer dit soort nummers dus vooral als je denkt dat er iets niet klopt, en blokkeer ze bij voorkeur. Geef ze ook door aan je provider: deze kan dan het nummer voor al haar klanten blokkeren, zodat anderen die dit bericht niet gelezen hebben, ook beschermd kunnen worden tegen dit soort oplichtingspraktijken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Pimsch

    hier nog een:
    +235 99284192
    Tsjaad.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.