Zomervakanties naar Turkije donderen in elkaar

Geen categoriefeb 09 2016, 8:00
De problemen met Syrië, de enorme aantallen vluchtelingen uit dat land, de aanslagen van ISIS in Turkse steden, en natuurlijk Turkijes continue oorlog met de PKK kost Ankara veel. Heel veel.
TUI, 's werelds grootste reisorganisatie, zegt namelijk dat er dit jaar maar liefst 40% minder boekingen zijn voor zomervakanties naar Turkije dan in andere jaren. Opvallend genoeg lijdt Turkije zelfs onder de aanslagen in Parijs en Tunesië, toch niet bepaald om de hoek. Volgens de reisorganisatie zorgt de internationale onrust er namelijk ook voor dat mensen minder graag een flink stuk reizen.
Hoewel het niet vermeld wordt in het bericht op Today's Zaman lijkt me de kans groot dat ook het beleid en imago van president Recep Tayyip Erdogan en zijn islamistische AKP een negatieve impact hebben op het toerisme. Steeds meer Europeanen én mensen uit andere delen van de wereld hebben namelijk door dat hij zich steeds meer als een typische autocraat -- in de stijl van Vladimir Poetin -- gedraagt. Je leest bijna elke week dat er weer een journalist is opgepakt, of dat er weer een demonstratie met geweld de kop is ingeslagen.
Dat laatste punt -- dat het dus niet alleen om de onrust 'in de wereld' gaat, maar om in Turkije zelf -- wordt ook bevestigd door het volgende: TUI laat namelijk ook weten dat er dit jaar juist meer toeristen naar Spanje en Griekenland gaan.
De Turkse regering heeft geprobeerd om hier verandering in te brengen door luchtvaartmaatschappijen subsidies aan te bieden voor vliegtuigbrandstof, maar dat lijkt vooralsnog niet te helpen. Turkijes imago heeft gewoon bijzonder geleden onder Erdogan's autocratische heerschappij, de vluchtelingencrisis, de terroristische aanslagen, en de strijd met de PKK. Een subsidie of twee doet daar niets aan af.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten