Britse jongen bekeert zich tot de islam, sterft vervolgens voor ISIS

“Ik ben christen en ga naar de kerk. Mijn kind is een kerkjongen. De islam is slecht,” zegt zijn moeder.

En dat kun je haar — hoe je verder ook denkt over ‘de islam — nauwelijks kwalijk nemen. Haar zoon bekeerde zich namelijk tot de islam en voegde zich vervolgens bij ISIS. Nu is Fasil Towalde, die later bekend kwam te staan als Abu Abdullah al-Habashi, dood.

De Britse krant de Daily Telegraph legt uit:

A British jihadist killed while fighting for Isil in Syria was a “good Christian boy” who fell in with a gang and turned to radical Islam inside a UK prison, his mother has said.

The full story of Fasil Towalde’s short life can be told for the first time after his Isil recruitment forms and those of thousands of other fighters were leaked.

The trove of information on 1,763 jihadists includes details of 16 British fighters and sheds light on how they travelled from the UK to join the so-called caliphate.

The files reveal that the true name of the Isil fighter known by the nom de guerre Abu Abdullah al-Habashi was Fasil Towalde, a 21-year-old student from Camden in north London.

In een interview waarin moeder Himan Haile tranen met tuiten huilde legde ze uit dat haar zoon opgroeide als een christen in Londen, dit nadat zijn ouders het door geweld geteisterde Eritrea ontvlucht waren.

“Fasil was niet echt goed, maar ook niet echt slecht,” zegt zijn moeder. “Thuis was hij een nette jongen.” Helaas was dat buitenshuis niet zo. Zo werd hij opgepakt tijdens de rellen in Londen. Toen hij naar de gevangenis werd gestuurd bekeerde hij zich tot de islam en sloot hij zich aan bij een bende.

Aan het einde van 2013 verdween Fasil opeens van de aardbodem. Na drie dagen nam zijn moeder contact op met de politie, maar die kon hem niet vinden. Wat bleek? Op 28 december, 2013 was hij de grens van Turkije met Syrië overgestoken, waar hij zich aansloot bij ISIS.

11 maanden later stierf Fasil in gevechten voor de Koerdische stad Kobani. Zijn moeder:

“En waar stierf hij nou eigenlijk voor? Ik weet het niet. Elke dag huil ik weer, in de ochtend en de avond.”

Het is dieptriest, maar Fasil had dit natuurlijk aan zichzelf te danken. En gezien zijn denkbeelden mogen we blij zijn dat hij uiteindelijk gedood werd.

Maar dat is natuurlijk absoluut geen troost voor zijn moeder, die hem eerst verloor aan de Radicale Islam, en daarna aan een vijandelijke strijder in Syrië, een land waar hij voor de rest totaal geen band mee had.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.