Ongelooflijk: Salah Abdeslam woonde maandenlang 'gewoon' in Brussel

Geen categoriemrt 19 2016, 18:00
Er wordt steeds meer bekend over de wijze waarop Salah Abdeslam uiteindelijk tegen de lamp liep. En met uiteindelijk bedoel ik ook echt uiteindelijk: voor zijn arrestatie kon hij namelijk maandenlang 'gewoon' in Brussel wonen.
Dat zoiets kon gebeuren in 1816, oké, maar in 2016? Europese autoriteiten hebben allerlei middelen om mensen in de gaten te houden, en zelfs om hele steden te controleren. Dan heb ik het niet alleen over het aftappen van specifieke personen, maar ook over het op grote schaal monitoren van de samenleving in zijn geheel.
Ongelooflijk genoeg kon Abdeslam -- die mede-verantwoordelijk is voor de vreselijke aanslag in Parijs vorig jaar, waarbij zo'n 130 mensen omkwamen -- echter maandenlang ontkomen aan de Belgische opsporingsdiensten.
RTL Nieuws bericht dat Abdeslam waarschijnlijk al maanden ondergedoken was op het adres waar hij uiteindelijk werd opgepakt (nadat hij in zijn been was geschoten). Sterker nog:

Een buurvrouw zegt in de Volkskrant dat de meestgezochte terreurverdachte van Europa samen met een handlanger over straat ging: "In de wijk gingen er steeds meer verhalen over dat ze hier met zijn tweeën zaten, in dat huis daar, en dat ze ook ondersteuning hadden. Een maand geleden zijn ze puur voor de lol nog voorbij het politiecommissariaat gaan wandelen."

Uiteindelijk kwamen onze zuiderburen hem alsnog op het spoor, maar daar was flink wat mazzel voor nodig. Bij de inval in Vorst dinsdag troffen ze namelijk een vingerafdruk aan van hem. Daarna kon zijn telefoon getraceerd worden. Het ene leidde tot het andere, en Abdeslam werd uiteindelijk gearresteerd.
Maar niet voordat hij letterlijk maandenlang in Molenbeek had gewoond en dus met opzet, "voor de lol," voorbij het politiecommissariaat had gewandeld. En dat terwijl buurtbewoners blijkbaar wisten dat hij er was.
En dat brengt me bij het volgende punt: het is erg genoeg dat de autoriteiten hem al die tijd niet konden vinden, maar welk excuus hebben buurtbewoners dat ze zich niet bij de politie meldden. Als er 'geruchten' waren dat hij daar ondergedoken zat, waarom waren er dan niet 100 buurtbewoners die de politie daarover informeerden?
Deze zaak -- niet alleen het feit dat veel terroristen uit Molenbeek komen, maar ook dat buurtbewoners geen aangifte deden toen ze beseften dat ze omringd werden door terroristen -- zegt bijzonder veel over Molenbeek. En niet op een positieve manier.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten