Saudische Islamofascisten kidnappen kritische prinsen in het buitenland

Het is lang niet altijd fijn om een Saudische prins te zijn.

Vrienden van de Saudische prins Sultan bin Turki zeggen dat hij verdwenen is sinds hij op 1 februari in een vliegtuig stapte die zogenaamd naar Marokko zou vliegen.

Prins Sultan was al enkele jaren één van de meest uitgesproken critici van het Saudische regime en dus van de Saoedische koning. Zo nam hij  gerechtelijke stappen tegen zijn eigen overheid in Zwitserland omdat Saudi-Arabië hem in 2003 had gekidnapt. Daar hield hij toen ernstige psychische en gezondheidsklachten aan over.

Op 1 februari van dit jaar stapte prins Sultan in Parijs op een vliegtuig dat hoegenaamd naar Marokko zou vliegen. Hij wilde daar vrienden en zijn vader bezoeken, die daar woont. Zijn vader is de oudste broer van de huidige Saudische koning. Sultans secretaris boekte een kamer in het Kempinski Hotel, maar de prins kwam daar nooit aan.

“Er was een Saudisch vliegtuig met een vluchtplan naar Caïro, maar het vliegtuig ging daar helemaal niet naartoe. Er zat een Saudische vlag op de staart van het vliegtuig. Het kwam uit het koninkrijk.”

Een goede vriend van de prins zegt dat hij kort voor zijn vlucht nog twee of drie keer gebeld werd door een prominent lid van het koninklijk huis, die hem op zijn gemak probeerde te stellen. Hij gaf aan dat de prins zich nergens zorgen over hoefde te maken, stuurde hem zelfs nog wat geld, en zei dat hij zijn reis naar Caïro zou regelen.

“Hij [de prins] geloofde hem en was relaxt. Dat was een vergissing.”

Een andere vriend zegt dat de prins er zelfs grappen over maakte:

“Tijdens ons laatste telefoongesprek hadden we lol en zei hij als een grap: ‘Ik kom deze week naar Caïro met een vliegtuig van de koninklijke familie. Als je me niet kunt vinden hebben ze meegenomen naar Riyad. Probeer me dan te helpen’.”

Het ergste hiervan is dat de prins niet de eerste criticaster van het Saoedische regime is die de afgelopen jaren verdwenen is. Datzelfde geldt namelijk voor Prince Turki bin Bandar bin Mohammed bin Abdurahman al-Saud en Prince Saud bin Saif al-Nasr bin Saud bin Abdulaziz al-Saud. Prins Turki was een succesvolle politieagent die op een gegeven moment een rechtszaak over erfrecht verloor. Daarna vluchtte hij naar Frankrijk waar hij asiel aanvroeg.

In 2009 begon hij vanuit Frankrijk kritiek te leveren op het beleid van het koninklijk huis. Ook eiste hij significante politieke hervormingen. In maart 2011 verscheen hij op de Iraanse tv: hij had YouTube video’s gemaakt waarin hij uitlegde wat er allemaal misging in Saoedi-Arabië en wat hij zou veranderen. Ook zei hij dat hij binnenkort een boek zou schrijven over de interne gang van zaken.

De laatste video die prins Turki publiceerde verscheen in juli 2015 op YouTube. Hij verdween nadat hij op een vliegtuig naar Marokko was gestapt.

Een lid van de Saoedische oppositie in het buitenland laat weten:

“Iemand overtuigde  Turki bin Bandar ervan dat het veilig was in Marokko. Daarom ging hij daar naartoe. Vervolgens gaven de Marokkaanse autoriteiten hem snel aan Saoedi-Arabië.”

Prins Saud bin Saif al-Nasr bin Saud bin Abdulaziz al-Saud begon de koning en diens beleid in 2014 te bekritiseren. In maart van dat jaar opende hij een Twitter-account, waarna hij fel uithaalde naar de leden van de Saoedische regering die de coup in Egypte steunden. Ook stelde hij dat miljarden euro’s aan “steun” van Saoedi-Arabië aan Marokko verdwenen waren tijdens het regime van de oude koning Abdullah.

Vervolgens eiste hij publiekelijk dat de huidige kroonprins verwijderd zou worden. Toen een andere, anonieme prins op 5 september 2015 een brief in een krant liet plaatsen waarin gesteld werd dat de koning verwijderd moest worden was prins Saud het enige lid van het koninklijk huis dat de moed had om die stelling publiekelijk te steunen.

Op 9 september, slechts 4 dagen later, werd het opeens stil op zijn Twitter-account. De prins was verdwenen.

Volgens Saoedische bronnen is prins Saud nu in Saoedi-Arabië. Hij is dus ook gekidnapt:

“Saud bin Saif werd benaderd door een Russisch-Italiaans consortium. Ze stuurden een privéjet die hem, dacht hij, naar Italië zou nemen. In plaats daarvan werd hij heimelijk naar Saoedi-Arabië gebracht.”

Saoedi-Arabië staat er al jaren om bekend dat het problemen heeft met ontevreden prinsen die politieke hervormingen eisen, maar tot nu toe wisten we niet dat er sprake was van een gecoördineerd beleid om dissidenten aan te pakken. Nu weten we dat dus wel: de Saoedische regering gedraagt zich als een stel islamofascisten: wee je gebeente als je kritiek durft te leveren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Wachteres

  Gut, en ik maar denken dat de islam zo democratisch is en helemaal niet gewelddadig en dictatoriaal.

  Want IS – ook gewelddadig en dictatoriaal – heeft toch niets met de islam te maken?

  En … wee je gebeente als je kritiek durft te leveren? Dit komt mij bekend voor.

  Zou de EU en zouden onze regeringen al door de islam gehersenspoeld zijn?

 2. Oeroeboeroe

  Saoedische journaliste spreekt moslims aan: “Stel je voor dat Westerse jongere hier aanslag pleegt”

  In een Koeweitse krant heeft de vrijgevochten Saoedische journaliste Nadine Al-Budair afgerekend met haar geloofsbroeders. Ze bekritiseert de onverschillige houding van moslims ten aanzien van terreurdaden gepleegd in naam van de islam. “Wat als Westerse jeugd naar hier zou komen, en zelfmoordaanslagen zou plegen in het openbaar in de naam van het kruis?”, werpt ze op.

  In haar artikel in het dagblad ‘Al-Rai’, dat al in december verscheen maar pas recent door de internationale media werd opgepikt, doet ze een ‘wat als’-scenario uit de doeken waarin het Westen geen slachtoffer meer is van terreurdaden maar ze zelf pleegt. Zo stelt Al-Budair dat haar geloofsgenoten zich eens moeten inbeelden dat christenen naar het Midden-Oosten afzakken om moslims te doden.

  Zelfmoordaanslag

  “Stel je eens voor dat een Westerse jongeling naar hier komt en in naam van het Kruis een zelfmoordaanslag pleegt op een drukke openbare plaats”, schrijft de journaliste. “Stel je eens voor dat twee wolkenkrabbers instorten in een Arabische hoofdstad en dat het bloedbad wordt opgeëist door een extremistische christelijke groepering.” Het doel van dergelijke aanslagen zou telkens zijn om de christelijke leer weer te laten opleven in het Midden-Oosten en opnieuw te gaan leven zoals Jezus in zijn tijd.

  Al-Budair gaat nog verder. “Beeld je eens in dat wij als toeristen naar hun landen gaan waar zij op ons schieten, auto’s in onze buurt doen ontploffen en zo duidelijk hun afkeer voor onze aanwezigheid laten blijken.”
  Ondenkbaar

  Dergelijke scenario’s lijken voor moslims ondenkbaar. “Wij moslims verblijven al jaren op Westerse grond zonder vrees. Miljoenen moslimtoeristen, -migranten, -studenten en -werknemers reizen naar het Westen, met open deuren en veilige straten. Maar hoelang zal dit nog blijven duren?”, vraagt de journaliste zich af.

  Ze wijst op de anti-moslimgevoelens in het Westen, en specifiek op de anti-moslimuitspraken van Donald Trump. “Het is vreemd dat wij moslims menen dat we het recht hebben om zulke uitspraken te veroordelen, eerder dan dat we onze extremistische curricula, ons onderwijs en onze regimes aanpakken, en er beschaamd over zijn.”

  Nadine Al-Budair is een van de bekendste journalisten in de Arabische wereld maar ook omstreden. “Toch wordt ze ernstig genomen”, meent Daniel Gerlach, kenner van het Midden-Oosten en hoofdredacteur van het gerenommeerde Duitse magazine ‘Zenith’. “Vele jonge moslima’s zijn trots op haar en voelen zich door haar gesteund en vertegenwoordigd”, zegt hij aan Huffington Post.

  demorgen.be KVE – Bron: HuffingtonPost.de

 3. hans-e-pans

  Met dit soort familieleden heb je geen vijanden nodig.

 4. Seneca

  Beste Michael, dit is toch niets bijzonders en waarom spreek je over islamofascisten? Wat is het principiële verschil tussen het regime in S-Arabië, Iran, Marokko, Turkije, VS, China, Rusland, India en Europa, met name Nederland? In mijn optiek is er geen verschil. Overal waar men meningen ventileert die de ‘overheden’ onwelgevallig zijn, worden deze meningen verkettert en de zij die deze ‘afwijkende’ meningen uiten, worden een kopje kleiner gemaakt. Zeg nu niet, dat gebeurt niet in NL! PVV, toch een vertegenwoordiger van een fiks aantal Nederlanders, wordt in de persoon van GW gedemoniseerd, belachelijk gemaakt en genegeerd. Of men het met hem eens is of niet, dat doet in dit geval niet ter zake. P. Fortuyn werd – zogenaamd door een ‘milieuactivist’, vermoord. Waarom? hij ventileerde afwijkende meningen waarmede een groot deel van de NL bevolking het mee eens was. van Gogh werd vermoord en de hemel alleen weet wat er in dit landje nog meer aan de hand is, want dat er gemanipuleerd en gekonkeld word om maar niet over samenzweringen te praten, ook dat gebeurt in ons land. Dus concluderend: ‘nil novus sub solis’ niets nieuws onder de zon….

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.