Sjarapova vecht terug tegen beschuldigingen van valsspelen

Maria Sjarapova geeft weliswaar toe dat ze een illegale drug heeft gebruikt, maar dit betekent niet dat ze zich snel even laat wegzetten als valsspeler.

Op Facebook laat de Russische schone weten dat de zogenaamde ‘vijf waarschuwingen’ die ze heeft gekregen feitelijk geen waarschuwingen waren:

A report said that I had been warned five times about the upcoming ban on the medicine I was taking. That is not true and it never happened.

That’s a distortion of the actual “communications” which were provided or simply posted onto a webpage.

I make no excuses for not knowing about the ban. I already told you about the December 22, 2015 email I received. Its subject line was “Main Changes to the Tennis Anti-Doping Programme for 2016.” I should have paid more attention to it.
But the other “communications”? They were buried in newsletters, websites, or handouts.

Ze legt uit dat die zogenaamde waarschuwingen bijna niet te vinden waren:

On December 18, I received an email with the subject line “Player News” on it. It contained a newsletter on a website that contained tons of information about travel, upcoming tournaments, rankings, statistics, bulletin board notices, happy birthday wishes, and yes, anti-doping information. On that email, if a player wanted to find the specific facts about medicine added to the anti-doping list, it was necessary to open the “Player News” email, read through about a dozen unrelated links, find the “Player Zone” link, enter a password, enter a username, read a home screen with more than three dozen different links covering multiple topics, find the “2016 Changes to Tennis Anti-Doping Program and Information” link, click on it and then read a page with approximately three dozen more links covering multiple anti-doping matters. Then you had to click the correct link, open it up, scroll down to page two and that’s where you would find a different name for the medication I was taking.

Met andere woorden, als ze die ‘waarschuwingen’ zelfs maar wilde zien moest ze een email openen die helemaal niet over doping leek te gaan, vervolgens op een externe link klikken, daar een username en wachtwoord invullen, en vervolgens zoeken, klikken, zoeken, klikken tot je uiteindelijk uitkwam bij de ‘waarschuwing’ in kwestie. Zoals de tennisster schrijft: “Sommige mensen in de media kunnen dat een ‘waarschuwing noemen. Ik denk dat de meeste mensen het ‘moeilijk vindbaar’ noemen.”

Vervolgens legt ze uit dat ze een zogenaamde ‘wallet card’ (een portemonneekaart) kreeg met daarop belangrijke informatie; maar die informatie was alweer zo ongeveer verstopt en het lettertype was nauwelijks leesbaar. “Iedereen die naar de foto hieronder kijkt,” schrijf ze, “zal dit beamen.” Dit is de foto:

wallet card

En daar heeft ze natuurlijk een punt mee. Ze geeft toe dat ze de documenten weliswaar allemaal had moeten doorspitten, maar het is prima te geloven dat ze dat niet heeft gedaan. Sterker nog, ik denk dat ze daar niet alleen in staat. Andere tennissers deden dat ongetwijfeld ook niet, maar het verschil is vrijwel zeker dat hun artsen en coaches de tijd wel namen om alles door te spitten… en dat ze hun atleten daardoor beschermden.

Hoewel ik één van die mensen ben die ervan overtuigd is dat alle topsporters in alle sporten aan de doping zitten twijfel ik er niet aan dat het niet Sjarapova’s bedoeling was om dit specifieke middel illegaal te gebruiken. Vergeet niet: tot januari van dit jaar mocht dat ook. Het staat pas sinds twee maanden op de dopinglijst.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. sarko

  Een hele mooie vrouw en verder zal het mij een worst zijn ..

 2. Anna

  Zeer opmerkelijk dat Russische sporters nu ineens worden beschuldigd van gebruik doping. Het middel was nooit een probleem. Is het een Amerikaans opgezette valstrik om de Russen nog meer kapot te krijgen. VS heeft de sancties tegen de Russen weer eens verlengd. Waarom, om de economie van de Russen te vernietigen en Europa vol te proppen met schaliegas die de Amerikanen vanwege het milieu niet aan de straatstenen kwijt kunnen. Kan niet genoeg worden herhaald.Er is een smerig spel bezig tegen alles dat Russisch is ten gunste van de Amerikanen.

  1. toetssteen

   Anna
   Het is een hartfunctie ondersteunend middel. Het zal (hopelijk) voorkomen dat de zoveelste topsporter ineens hartdood is. Zelf 1 maal meegemaakt, gruwelijk! 29 jaar, out.
   Meldonium, wordt met goed gevolg breed gebruikt onder mensen met hartklachten in Ost Europa. Mjah, het is goedkoper dan de troep van Big Pharm.
   Kan men er twee dingen aan koppelen, maar in de basis gaat het niet over een vrouw die al tien jaar dit middel slikt vanwege lichte hartproblemen.
   Wat voor middel slikt men in het zo verlichte Westen dan? En hoe pakt dat uit? En waarom is daar geen onderzoek naar gedaan? En waarom mogen mensen met een lichte hartafwijking niet meedoen als ze met een ondersteunend middel dat al die tijd goed is gekeurd, wel mee kunnen doen?

   Lies, lies,lies.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.