Trump wint twee staten maar stelt teleur, Cruz wint twee staten en heeft momentum

Op het eerste gezicht lijkt de Trump train nog vol op stoom te liggen: van de vier voorverkiezingen gisteren won de miljonair er twee. Maar wie dieper naar de cijfers kijkt, ziet dat de zakenman in de problemen zit.

“Als jullie niet op me stemmen,” aldus Donald Trump gisteren tegen een groep aanhangers in Kansas gisteren, “dan word ik echt heel boos op jullie!” Nou, Donald Trump heeft gisteren voldoende stof tot boosheid gekregen, want Kansas ging niet naar Donald Trump. Ted Cruz won daar de voorverkiezingen met meer dan 25% verschil in stemmen van Trump. De peilingen voor die staat waren sporadisch, maar gaven de overwinning aan Trump. Dat werd in werkelijkheid dus een dik verlies.

Een zelfde patroon zag men ook in Louisiana. Daar won Trump de voorverkiezingen, maar niet met de 20% verschil die de peilingen voorspeld hadden. Uiteindelijk kon de New Yorker maar 3,5% van Cruz vandaan blijven.

Kentucky ging vervolgens ook naar Trump, maar Maine – in het noordoosten van de Verenigde Staten – koos verrassend voor Ted Cruz.

Aan de Democratische zijde werd het een goede avond voor Bernie Sanders. Terwijl Hillary met ruime cijfers Louisiana op haar naam schreef, ging Sanders aan de haal met Nebraska en – verrassend genoeg – ook Kansas. Voor de senator uit Vermont is dit waarschijnlijk alsnog too little, too late. Door Hillary’s enorme voorsprong die ze op Super Tuesday heeft gehaald, is nog lastig te zien hoe Sanders haar inhaalt. Wel kan hij het haar nog voor weken moeilijk blijven maken.

Maar terug naar de Republikeinen: Trump zit in de penarie. Als frontrunner is dit het moment dat je de race naar je hand moet zetten en eigenlijk een voorsprong hebt opgebouwd die nog nauwelijks is in te lopen. In de plaats daarvan heeft Trump gisteravond zo’n 50 delegates verzameld. Een flinke hap minder dan hij eigenlijk had moeten scoren, terwijl Cruz er meer dan 70 op z’n naam kon noteren. Voornamelijk Cruz’ winst in Maine lijkt erop te duiden dat Cruz wellicht meer is dan alleen de golden boy van het Zuiden en van zogeheten ‘evangelical’ kiesgerechtigden.

Kan Cruz straks ook andere ‘gematigde’ staten winnen? Als dat zo is, dan wordt het een nachtmerriescenario voor Trump. Mogelijkerwijs haalt hij dan pas in juni de benodigde delegates om de Republikeinse genomineerde te worden, en allicht redt hij het helemaal niet. Cruz zal er daarentegen een hele grote – wellicht nog grotere – kluif aan hebben om Trump bij te benen, want 1237 afgevaardigden veroveren terwijl zijn tegenstander er ook al zo’n 400 heeft (en nog eens zo’n 125 bij Marco Rubio) wordt ingewikkeld. De Republikeinen lijken dan ook af te stevenen op een zogenaamde brokered convention: als bij het landelijke partijcongres nog niet duidelijk wordt wie de genomineerde wordt, zijn de partijbonzen aan zet. Hoe dat afloopt is moeilijk te zeggen.

Hoe dan ook kunnen de kandidaten vanavond weer laten zien wat ze waard zijn: de Republikeinen gaan naar de stembus in Puerto Rico, terwijl Democraten aan zet zijn in Maine. In Puerto Rico zijn alle ogen gericht op de latino-kandidaten Cruz en Rubio, terwijl Maine – vanwege diens ligging – een kolfje naar de hand van Bernie Sanders lijkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. DeKadt

  Binnenkort komt Florida aan de beurt. Een vette buit. Winner takes all. Voor Trump 99 afgevaardigden. Florida is een sleutelstaat. Als Trump dat pakt is er geen houden meer aan. Hij staat er heel goed voor daar in de peilingen maar afgewacht moet worden hoe dat vertaald zal worden. Ik geloof niet dat Cruz Florida kan pakken. Daarvoor is hij te religieus. Florida is ook de seniorenstaat van Amerika. Die stemmen veelal Republikeins en niet zozeer langs religieuze lijnen. Dat Cruz Maine pakte was verassend. Maar Trump kiest strategisch zijn staten uit. Kansas heeft hij bijvoorbeeld amper bezocht. Het is nog niet gelopen maar veel scheelt het niet. Cruz is gewoon te behoudend, te orthodox en te veel gehaat door veel Republikeinen. Enkel omdat het establishment Trump niet wil wordt Cruz kunstmatig naar voren geschoven.

 2. ceteris paribus

  Er is een kleine kans dat een heropleving van Cruz leidt tot een contested convention. Ik kan echter niet zien dat die een ramp voor de GOP kan voorkomen: er is geen geloofwaardige derde kandidaat, Cruz is politiek net zo’n groot probleem als Trump en het niet op het schild hijsen van Trump zal betekenen dat hij als onafhankelijke kandidaat doorgaat.
  In elk scenario is Clinton de overwinnaar met een landslide.

  1. CJD

   Precies CP!

   Ik vind het daarom ook opmerkelijk dat er aan de ene kant zo’n anti Trump beweging is in de links progressieve kamp maar dat men tegerlijk muisstil is over de opkomst van Ted Cruz die minimaal net zo radicale en extremistische denkbeelden heeft maar alleen de “beschaving” om het te verbergen. In feite is Cruz gevaarlijker dan Trump

   1. ceteris paribus

    Daar ben ik het mee eens, Cruz is een idiote extremist van de Tea Party. Ik denk ook dat hij gevaarlijker is dan Trump, die is tenminste nog opportunistisch genoeg om bij te draaien.

   2. Bromsnor

    Trump is de enige kandidaat die Hillary kan verslaan. Trump heeft “crossover appeal”; dat heeft Cruz niet.

    Trump is niet links of rechts maar vooral anti-establishment die de politieke elite wil aanpakken aan beide zijde van het politieke spectrum.

    Daarom is hij een gevaar voor het establishment en voor Wallstreet. Trump heeft eigen kapitaal en is niet afhankelijk van geldschieters.

    Cruz is eigenlijk veel meer establishment als Trump. Veel adviseurs van Cruz zijn DC insiders die komen van b.v Jeb Bush. Die werken in het Team van Cruz. Ook is Cruz van geldschieters afhankelijk zoals b.v Golden Sachs.

    De kern is dat Trump een veel groter gevaar is voor de politieke elite en het establishment dan Cruz.

    Ben je bekend met het programma van Trump? Hieronder word dat uitvoerig beschreven.

    Helaas hebben de meeste mensen alleen het (vertekend) beeld van Trump wat door de media word geleverd en zijn de meeste mensen niet bekend met het programma van Trump.

    Geloof de linkse media hetze niet: Donald Trump is een verademing
    http://curiales.nl/2016/03/05/donald-trump-amerika/

    1. nick

     Precies @Bromsnor! Heel lastig om te herkennen voor een politiek zogenaamd beschaafd land als wij pretenderen te zijn. Daarnaast is de media roodlinks en kan dus lastig de goede kanten van Trump laten zien.

     Amerika heeft feitelijk maar een keuze, Trump of Goldman Sachs!

    2. ceteris paribus

     Bromsnor beseft dat Trump als kandidaat voor de GOP dan wel als onafhankelijke kandidaat geen schijn van kans maakt tegen Hillary, voor Cruz geldt overigens hetzelfde.

     Om zich daarvoor in te dekken wordt de demoniseringskaart gespeeld: Trump is een briljante kandidaat maar de stakker wordt zo akelig gedemoniseerd en getreiterd door de pers dat hij geen kans krijgt.
     Zo wordt door de PVV-aanhang ook verklaard waarom Wilders ook de volgende verkiezingen weer gaat verliezen: de arme ziel krijgt geen faire kans.

     1. Vigo

      Je krijst nu wel steeds op een hysterische manier dat Trump geen schijn van kans maakt tegen vieze Hillary maar een onderbouwing van dat gezwets heeft nog geen mens mogen vernemen!

      En die gaat er ook niet komen ook want dit is slechts jouw mening, die mag je hebben hoor, maar tracht die nu eens niet als feit te brengen, dat staat zo dom namelijk.

     2. ceteris paribus

      @vigo

      Het is wel een mening die op feiten is gebaseerd. We hoeven slechts naar peilingen over een lange periode te kijken.

      http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_clinton-5491.html

     3. Vigo

      Die peilingen die je toont doen geen enkel recht aan je hysterische geblaat dat Trump geen schijn van kans zou maken tegen Hillary, wensdenken van je en anders niets.

     4. ceteris paribus

      @vigo

      De peilingen laten over een lange periode geen enkel moment zien waarin Trum meer aanhang heeft dan Clinton. Het ligt dan toch in de rede aan te nemen dt Trump de verkiezingen zal verliezen?

      Met rede valt ook te beargumenteren dat die voorsprong van Clinton verder zal toenemen: Trump verdeelt de GOP en enkele Republikeinse kopstukken riepen zelfs op om op Clinton te stemmen. Trump zal door zijn gepolariseerde positie er niet in kunnen slagen de gehele achterban van de Republikeinen achter zich te scharen.

     5. nick

      Wees er maar blij mee, Clinton is een puppet van Goldman Shachs net als de rest van het establisement daar ( hier ook trouwens) ,wordt gebruikt voor hun doelen en dat is niet dat wat de bevolking wil en goed voor ze is!
      Wie op Clinton stemt is misleid, ze is een gruwel in persoon, spijt komt te laat wanneer ‘haar’ bewind zal terroriseren.
      Trump is in alle gevallen beter dan een ( of welke dan ook) betaalde puppet!

 3. Bromsnor

  Het is nog een wonder dat Trump het zo goed doet gezien de massale aanvallen en demonisering van zijn persoon.

  Trump word aangevallen door zowel de linkse als rechtse media; door zowel het linkse als rechtse establishment; door Hollywood en verschillende komieken die TV shows hebben.

  Dus je kan eigenlijk zeggen dat Trump het vrij goed doet gezien al deze aanvallen op zijn persoon.

  Geloof de linkse media hetze niet: Donald Trump is een verademing

  “Het recente succes van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump komt voor velen als een verrassing. Succes is daarbij nog zacht uitgedrukt. De vastgoedmagnaat walst over zijn medekandidaten heen, tot grote ergernis van de gevestigde orde. Na het winnen van de voorverkiezingen in New Hampshire, Vermont en Massachusetts kan Trump eveneens een hele serie aan zuidelijke staten op zijn conto schrijven. Toen de miljardair afgelopen juni zijn deelname aan de verkiezingen bekend maakte, werd hij bij voorbaat als kansloos aangemerkt door de media.

  De Amerikaanse kiezer zou zich niet laten misleiden door Trumps ‘populistische’, ‘gevaarlijke’ en ‘racistische’ praatjes. Niets bleek echter minder waar. In Nederland snappen we maar niks van Trumps populariteit en wordt hij beschouwd als een gevaarlijke gek. De meeste mensen hebben echter nooit de tijd genomen om zijn beleidsplannen daadwerkelijk te lezen, waardoor hun beschuldigingen puur op sentiment zijn gebaseerd.

  Het is daarom de hoogste tijd voor een objectieve analyse van de veelbesproken presidentskandidaat. Hieronder treft u een overzicht van Trumps visie en beleidsplannen die de basis vormen voor zijn succes.”

  http://curiales.nl/2016/03/05/donald-trump-amerika/

 4. Bart

  Ik mis in dit artikel dat een belangrijke reden van het teleurstellende resultaat van Trump onder ander is dat hij het moet hebben van nieuwe stemmers. Waar je in veel staten je op de dag zelf kan aanmelden bij de partij is dat niet overal zo. Dit heeft hem dus ook een flink aantal stemmen gekost.
  Blijft natuurlijk knap dat zelfs na zo ontzettend veel aanvallen op hem hij nog zo goed scoort.
  Ik denk verder dat hij van de republikeinen heeft meest kans maakt tegen Hitlary, onder ander omdat onder de Sanders stemmers ook veel protest stemmers tegen het establishment zitten, en die zullen eerder niet of op Trump stemmen dan op Hitlary.

 5. Wachteres

  http://joostniemoller.nl/2016/03/waarom-trump-president-wordt-en-goed-is/

  Gastbijdrage van Ignyaz Degtyarov

  De populariteit van Donald Trump is voor buitenstaanders maar moeilijk te vatten. Als je op de berichtgeving van de NOS en grote kranten als NRC en De Volkskrant afgaat, is het verleidelijk om te concluderen dat die domme Amerikanen zich weer eens in het ootje laten nemen door een flamboyante volksmenner.

  Toch roept deze interpretatie veel vragen op. Waarom won Trump in de staat New Hampshire ook onder de hoger opgeleiden? Hoe kan het dat Trump op Super Tuesday in de religieuze zuidelijke staten zijn diep-gelovige rivaal Ted Cruz het nakijken gaf? Wat bezielde de Republikeinse latino’s in Nevada? Zo’n 40% van deze kiezers gaven immers de voorkeur aan Trump.

  Mocht Donald Trump in november de presidentsverkiezingen winnen, zou dit een nieuw tijdperk inluiden, niet alleen voor de Verenigde Staten, maar ook voor de rest van de wereld. Europeanen die nu wel klaar zijn met zinloze oorlogen in het Midden-Oosten en het getreiter van Rusland door het Westen moeten beseffen dat Trump de enige kandidaat is die hier op korte termijn een einde aan kan maken.

  De opmars van Donald Trump moet daarom worden gezien als een stille revolutie, ook al lijkt het gros van Neerlands journalisten dit nog altijd niet te begrijpen.

  1. nick

   Het gros van de Nederlandse journalisten en politici @ wachteres!
   Het is idd een revolutie en die is daar, op dat andere continent, bezig maar ook hier! Het is nodig en het is niet meer te stoppen! De bevolkingen grijpen in, dat gebeurd altijd na tijden van wanbeleid! Dat mond uit in een revolutie met daarna hervorming van de samenleving. Wij zullen hier geen mislukende ‘lente’ krijgen, onze cultuur is anders en niet gericht op veroveringen en onderdrukking. Een burgeroorlog is hier en daar niet uit te sluiten maar een ding is zeker, wij staan aan de goede kant van de geschiedenis.

   Hoe hard CP en de andere nicknames ook liegen en misleiden. Dit is pas het begin…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.