Briljante Erdogan-cartoon duikt op. Als de Turkse president ‘m ziet, krijgt hij vast een hartaanval

Erdogan is een tiran eersteklas. Triest nieuws uit Duitsland en Turkije daarover, maar een sprankje goede hoop uit Nederland.

Dat de Turkse president Erdogan een trieste tiran is die z’n achterste afveegt met de persvrijheid, dat wisten we al. Waar we de afgelopen weken ook achterkwamen, is dat de gevreesde lange arm van Ankara tot in Berlijn reikt. Voeg die twee feiten samen, en je hebt een groot, maar boosaardig schouwspel:

De Duitse regering onderzoekt het verzoek van Turkije om televisiekomiek Jan Böhmermann te vervolgen voor zijn voordracht van een hekeldicht op de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het onderzoek neemt een paar dagen in beslag, heeft de regering maandag laten weten.

Bondskanselier Merkel heeft de nieuwe Sultan van Anatolië kennelijk te verstaan gegeven dat de vrijheid van meningsuiting onaantastbaar is in Duitsland, maar desalniettemin moet tv-komiek Böhmermann toch vrezen vervolgd te worden. Dat is natuurlijk niets minder dan een regelrechte gotspe in een vrij land als Duitsland. Zou je tenminste denken.

Maar nu donkere wolken zich samenpakken boven het hoofd van Vrouwe Justitia’s Duitse evenknie, lijkt het in Nederland gelukkig nog wel goed te gaan. Alhoewel Erdogan hier met gemak verkiezingen wint (!), beïnvloedt hij ons strafrecht nog niet. Cartoonist Ruben L. Oppenheimer (die tekent voor verschillende kranten in Nederland), is niet te beroerd om Erdogan hier wél zijn vet te geven, zoals hij in een recente tweet laat zien.

Op zijn Twitterprofiel geeft Oppenheimer er blijk van bewust te zijn van rol. Hij schrijft over zichzelf:

“Your canary in the coal mine: if I stop breathing, you’re next.”

En daarmee heeft Oppenheimer waarschijnlijk genoeg gezeg. Hij tekent immers Erdogan als beschermheer van ISIS, die de sociale media in zijn land – ehm – hardhandig aanpakt. De titel boven de tekening drijft vervolgens de spot met zijn tirannieke kleinzerigheid. Als Ruben dat niet meer kan zeggen, is er iets grondig mis in dit land en heeft censuur z’n intrede gedaan. En censuur heeft nu eenmaal de neiging zichzelf als een olievlek uit te breiden.

Zet ‘m dus op, Ruben. Dat er nog maar net zoveel cartoons mogen verschijnen totdat Erdogan stopt zijn blinde razernij te richten op de verdedigers van het vrije woord.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Svetlana

  Ik mag Erdogan niet uit persoonlijk geopolitieke redenen maar dit is totaal respectloos en ranzig!

  1. Houtlijm

   Voor een dictator als Erdogan hoef je geen respect te hebben. En ranzig is een uiterst subjectieve beleving. Ik vind de cartoon geinig, geslaagd en smaakvol.

 2. Ni28

  Dictators zijn er voor om hoe dan ook belachelijk gemaakt te worden, zij vragen er immers om. Althans in vrije landen en dan hoeft je niet eens dictator zijn, mag dat wel. Nog!

 3. Wachteres

  Duitsland schijnt een wet te hebben waarin staat dat ‘bevriende staatshoofden’ niet mogen worden beledigd. Daar kan men voor gestraft worden.

  Doet me denken aan critici van Hitler destijds, die ook in Nederland om dezelfde reden in de gevangenis terecht kwamen.

  Volgens de kranten neemt Duitsland een straf zelfs in overweging.

  Er is niets nieuws onder de zon.

 4. DeKadt

  Die vent is echt knettergek. Als hij denkt dat de internationale pers zich naar de slachtbank zal laten leiden zoals dat in zijn eigen dictatuur is gebeurd, zal ‘ie van een kouwe kermis thuiskomen. Pasha Erdogan is helemaal van het padje geraakt. Als er al iets gaat gebeuren, dan is het wel dat de internationale pers vol op het orgel zal gaan nu, en dit figuur nog veel harder op de korrel gaan nemen.

  Al sinds mensenheugenis (in ieder geval sinds de Franse revolutie) bestaat er spot en kritiek op o.a. politici en andere leiders. Dat definieert ons als vrijgevochten westerlingen. Dat onderscheidt ons van het midden oosten en andere plekken op de wereld, alwaar patjepeeërs als Erdogan mensen in de submissiviteit te kunnen rammen.

  Wel een goede test voor de Duitse democratische rechtsorde en een duidelijke wake up call voor Merkels Dhimmi gedrag. Dat dan weer wel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.