Brusseldebat: Van der Steur snapt nog steeds niet dat hij moet opstappen en wil door als minister

Het is erop of eronder voor de minister van Veiligheid en Justitie. 

De voltallige Tweede Kamer neemt minister Van der Steur vanmiddag onder vuur over zijn falen in de kwestie rond de Brusselse terrorist. 14 juli was één van de broers Bakraoui in Nederland, nadat hij was uitgezet uit Turkije. Hoewel Bakraoui op terreurlijsten stond vermeld, liet Nederland hem lopen. Twee weken geleden was Bakraoui medeverantwoordelijk voor de bloedige aanslagen in Brussel.

Is Van der Steur de juiste man om het ministerie van Veiligheid en Justitie te leiden? Natuurlijk niet. Maar zelf lijkt hij het nog steeds niet te begrijpen – zojuist zei de minister in het Brusseldebat dat hij graag door wil gaan op zijn post. Hij heeft er alle vertrouwen in dat zijn loyale medewerkers hun taak uitstekend uitvoeren. Uitstekend uitvoeren? Dat de ambtenaren op het ministerie van Veiligheid hun best doen, lijdt geen twijfel, maar er gaat wel veel te veel mis. Bovendien werden belangrijke medewerkers die het contact tussen de Belgische en Nederlandse veiligheidsdiensten moeten onderhouden, wegbezuinigd – een cruciale fout.

Maar Van der Steur praat eromheen:

“In het kader van het lessen trekken stellen we nu vast: kun je ook nog controlevragen stellen aan bijvoorbeeld de Belgische liaison? Op een aantal terreinen zijn verbeteringen mogelijk.”

Zucht. Zeg nu eens waar het op staat! Waar moeten die verbeteringen plaatsvinden, en hoe gaan we dat doen? Van der Steur probeert zich weer eens door wollig taalgebruik uit de situatie te praten, maar dat lukt niet zo makkelijk. De Kamer is het écht zat. Een bloemlezing.

Alexander Pechtold:

“De minister moet wat meer naar zichzelf kijken en wat minder naar de systemen en functionarissen. Is de minister zich bewust van de ernst van de situatie?”

Geert Wilders:

“Vindt de minister dat hij eigenlijk nog wel geschikt is om op zijn post te blijven? Zelfs leden van uw coalitiepartijen zeggen dat het niet meer kan. Bent u nog wel de juiste man op de juiste plek?”

Emile Roemer:

“De minister wil niet erkennen dat er nog steeds fundamenteel dingen fout zijn.”

Ook Kees van der Staaij ziet veel ruimte voor verbetering:

“niet alleen volgens het boekje handelen, maar ook doorvragen wanneer dat moet”

Van der Steur blijft de vragen ontwijken, maar Kamerlid Louis Bontes (VNL) slaat de spijker op zijn kop:

“De minister trekt het boetekleed niet aan.”

Exact. De volledige Kamer heeft kritiek op het functioneren van het belangrijkste ministerie van ons land, maar de minister zelf ziet de ernst er niet van in. Hij is nog steeds alleen maar bezig met het schoonvegen van zijn eigen straatje, in plaats van de problemen daadwerkelijk op te willen lossen.

Zo’n minister is het ambt onwaardig. Zoals ik twee weken geleden al schreef:

Dit is niet de minister die Nederland nodig heeft in deze bange tijden. Nederland wil een minister die problemen aanpakt, in plaats van ze onder het tapijt te schuiven. Minister Van der Steur, het is mooi geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Wim

  Duidelijk een nep minister.

 2. van Urk

  Behalve Steur is de hele justitie van veiligheid een falende organisatie. http://www.telegraaf.nl/binnenland/25551635/_Spookproces_tegen_verdwenen_jihadi_s_.html

 3. Mar

  “14 juli was één van de broers Bakraoui in Nederland, nadat hij was uitgezet uit Turkije. Hoewel Bakraoui op terreurlijsten stond vermeld, liet Nederland hem lopen.”

  Volgens de gegevens wordt op 25 september 2015 Bakraoui op een Amerikaanse lijst geplaatst. Het gaat om een Amerikaanse signaleringslijst die door het Terrorist Screening Center van de FBI wordt beheerd.

  Op 12 januari 2016 melden de Belgische autoriteiten de vermissing van Ibrahim el-Bakraoui in het Europese Schengen-informatiesysteem, een geautomatiseerd register. Ze zijn vanaf dat moment officieel naar hem op zoek.

  In elk betrokken land is geblunderd, naar mijn idee.

  1. van Urk

   Moeten ze daar in die landen de blunderaars er ook maar eruit schoppen of een herscholing doen hoe men echte boeven herkent, volgt en tenslotte oppakt.

 4. Ni28

  Een nepkabinet heeft eenmaal nepministers. Vis begint bij de kop te rotten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.