Een serveerster werkte keihard om klanten goed te verzorgen. Haar fooi? 0 euro. Toen deed ze iets dat haar heel veel aandacht opleverde

Het is belangrijk om obers en serveersters een fooi te geven. Ja, ook als je niet écht onder de indruk bent van de service.

Dat is zo in Nederland — de mensen die je bedienen gaan er in hun maandelijkse planning namelijk vanuit dat ze een ‘bonus’ verdienen — maar al helemaal in Amerika, waar de lonen bijzonder laag liggen. Zo verdient de gemiddelde serveerster slechts 2 tot 5 dollar per uur.

Dat ligt ver onder het normale minimumloon.

Het is dan ook noodzakelijk voor hen om hun loon aan te vullen met fooien van klanten.

Onlangs was serveerster Taylar Cordova hard aan het werk. Ze deed er alles aan om het de klanten naar de zin te maken. Het eten kwam op tijd, en ze zorgde ervoor dat ze zelfs wat extra dingen kregen waar ze niet voor hoefden te betalen.

Toen ze de rekening bracht werd echter duidelijk dat de klanten haar harde werk allerminst op prijs stelden. Hieronder zie je het totale bedrag van de rekening zelf en daarboven de fooi (of “the tip” in het Engels).

Screen Shot 2016-04-04 at 10.42.34

Ja, dat zie je goed. De op geld beluste klant betaalde een rekening van bijna 190 dollar, maar gaf geen enkele fooi. Niet eens vijf dollar.

Schandalig, natuurlijk, maar ook bijzonder vervelend voor Taylar. In een emotionele post op Facebook legt ze uit wat dit voor haar betekent:

“Dit. Dit is de reden waarom ik zo veel werk. Dit is waarom ik in de douche huil. Hierdoor worstel ik om kleren voor mijn kind en eten voor ons te kopen. Jij bent het laagste van de laagste.”

Daarom legt ze uit:

“Elke keer dat je het gevoel hebt dat je een serveerster geen fooi hoeft te geven betekent het dat je ervoor zorgt dat je serveerster een rekening niet kan betalen. Dit is voedsel waar wij het nu zonder moeten doen, omdat jij dacht dat we het niet nodig hadden, en dat terwijl we je zo goed mogelijk verzorgen en je zelfs dingen gratis geven.”

Vervolgens schrijft ze:

“Alsjeblieft, alsjeblieft, geef je serveersters een fooi. Ja, zelfs als het de slechtst mogelijke service ooit was. Een fooi van tien procent is al beledigend genoeg [in Amerika hebben ze andere fooigewoontes, in Nederland is tien procent prima], dit zorgde ervoor dat ik echt heel slechte avond had.”

Het goede nieuws: haar post werd maar liefst 12.000 keer gedeeld, waardoor haar boodschap door tienduizenden, zo niet honderden mensen, gelezen werd. Hopelijk zorgt dit ervoor dat andere serveersters daardoor niet hetzelfde zullen meemaken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Mar

  Ze vertelt er niet bij of de betreffende klant Amerikaans was of buitenlands.

  Hoe vervelend ook voor deze serveerster, Amerika is niet een land voor watjes en het geven van fooi is niet verplicht en als er slechte service wordt geboden heeft men het volste recht om geen cent te geven naar eigen inzicht.

 2. vanhetgoor

  Hier gaan wij in Nederland ook naar toe. Werkgevers die te weinig betalen, werknemers die zelf hun ziektenkosten en sociale verzekeringen moeten betalen. In Amerika is het echt erg. Personeel dat geen normaal uurloon krijgt en moet rondkomen van de restjes van de tafel, (de fooi) het lijkt India wel! Oh nee, daar krijgt men wel loon als men werkt!

  Het probleem is dat er in Amerika geen minimum loon is. En een ander probleem is dat er altijd wel iemand te vinden is die het zelfde werk voor m inder wil doen. Marktwerking heet dat. In NL heeft de marktwerking die ziekenhuizen & ziektekostenverzekering al bijna onbetaalbaar gemaakt, straks komt er ook marktwerking in werving en selectie. Het wordt tijd een ander land op te zoeken.

 3. olafd

  Ik vind sowieso een fooi een dubieus iets. Ik krijg voor mijn werk ook geen fooi als ik het goed doe. Ik krijg gewoon een goed salaris bij de baan die ik met hard werken en studeren heb verdiend. Daarbij vind ik 10% al van de zotte. Ik ga bij een etentje van 190 dollar, zoals in dit voorbeeld, geen 20 dollar fooi geven.
  Als ik echt een avondje uit ben geweest en het is een feestje geweest, dus service met een smile(een zeldzaam iets bij de jongste bedienden), goede bediening(dus op tijd je bestellingen op komen nemen), met zorg gerechten en het drinken opgediend(niet neergekwakt, over je heen buigen, met zorg gepresenteerd), heerlijke gerechten en klaargemaakt zoals je gevraagd hebt(niet Raw als je om Medium hebt gevraagd) en geen extra kosten of de hoofdprijs voor bijvoorbeeld water of een amuse. Geen instinkerdjes (ja de huiswijn is 4 euro per glas, maar die was op, dus daarom is deze 6 euro)….. Dan, dan geef ik zeker een fooi.

 4. Jantje

  Hopelijk heeft iemand van die 12000 nog wat naar haar overgemaakt?
  @olafd: je kan Nederland niet vergelijken met de VS.
  Voor $190 kan ik daar een hele week uit eten, dus men heeft flínk gegegeten.
  2 tot 5 dollar per uur is onleefbaar daar (hier natuurlijk ook). Je krijgt daar verder niets, geen toeslagen, uitkeringen, niets.
  Tevens vind ik dat als je $190 kan betalen voor een etentje, je ook nog wel een tip kan geven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.