Heel slecht nieuws: grote aanslagen van ISIS en Al Qaeda zijn op komst

Geen categorieapr 21 2016, 20:00
Wie dacht dat we na Brussel even klaar waren met grote aanslagen in Europa, komt bedrogen uit. De kans op een gigantische aanslag - potentieel zelfs in Nederland - is alleen maar toegenomen. De AIVD luidt de noodklok.
Mensen die hoopten dat terroristen zouden denken dat ze na Brussel ons voorlopig wel ons 'vet' zouden hebben gegeven, moet ik vandaag helaas teleurstellen. De AIVD meent dat de kans op een aanslag alleen maar gegroeid is. Reden? Al Qaeda voelt zich door ISIS in de verdediging gedrongen, en wordt in het Westen allang niet meer zo herkend of gevreesd als in de jaren vlak na 11 september. Een grote aanslag - in Amerika of Europa - zou daar verandering in brengen, zo redeneert de AIVD:

,,Voor Al-Qaeda is het belangrijk om op afzienbare termijn zo’n ‘spectaculaire’ aanslag te plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen”, aldus de AIVD. Volgens de geheime dienst ,,draagt de wedijver tussen beide groepen zeker bij aan een hogere terrorismedreiging”.

Vanuit Al-Qaeda komt de grootste dreiging via de lokale Syrische aftakkingen Khorasan-groep en Jabhat al-Nusra, aldus de AIVD. Een aanzienlijke groep Nederlandse jihadisten, met name uit Arnhem en omgeving, vecht bij Jabhat al-Nusra. Die groepering is geen haar beter dan de weerzinwekkende jihadgroep IS, aldus de AIVD: ,,Het ‘gematigde’ beeld dat de groep probeert te schetsen, klopt niet. Jabhat al-Nusra heeft onder andere tot doel het Westen met aanslagen te treffen.”

De AIVD meldt verder dat er langzaam maar zeker een stroom teruggekeerde Syriëgangers op gang is gekomen, en dat selecte radicale moslims in Nederland op zoek zijn naar wapens. Het is namelijk niet alleen Al Qaeda waar we voor moeten vrezen, maar ook ISIS. Het kalifaat wordt langzaamaan steeds kleiner, maar de wanhoop zou paradoxaal genoeg het aantal aanslagen juist kunnen opvoeren.
Maar een aanslag hoeft anno 2016 allang niet meer per sé fysiek te worden uitgevoerd. Er hoeft geen gebouw beschadigd te worden en geen mens gedood: het cyberterrorisme waar ISIS zichzelf in specialiseert kan hele economieën lamleggen en in één ogenblik voor tienduzienden euro's of meer aan schade veroorzaken.
Houd uw hart dus maar vast. Met dank aan de radicale islam: de aanslagen komen, en u bent daar nog voorlopig nog niet vanaf. Buckle up, zoals ze in Amerika zouden zeggen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten