Heel slecht nieuws: grote aanslagen van ISIS en Al Qaeda zijn op komst

Wie dacht dat we na Brussel even klaar waren met grote aanslagen in Europa, komt bedrogen uit. De kans op een gigantische aanslag – potentieel zelfs in Nederland – is alleen maar toegenomen. De AIVD luidt de noodklok.

Mensen die hoopten dat terroristen zouden denken dat ze na Brussel ons voorlopig wel ons ‘vet’ zouden hebben gegeven, moet ik vandaag helaas teleurstellen. De AIVD meent dat de kans op een aanslag alleen maar gegroeid is. Reden? Al Qaeda voelt zich door ISIS in de verdediging gedrongen, en wordt in het Westen allang niet meer zo herkend of gevreesd als in de jaren vlak na 11 september. Een grote aanslag – in Amerika of Europa – zou daar verandering in brengen, zo redeneert de AIVD:

,,Voor Al-Qaeda is het belangrijk om op afzienbare termijn zo’n ‘spectaculaire’ aanslag te plegen om het verloren gegane prestige te herwinnen”, aldus de AIVD. Volgens de geheime dienst ,,draagt de wedijver tussen beide groepen zeker bij aan een hogere terrorismedreiging”.

Vanuit Al-Qaeda komt de grootste dreiging via de lokale Syrische aftakkingen Khorasan-groep en Jabhat al-Nusra, aldus de AIVD. Een aanzienlijke groep Nederlandse jihadisten, met name uit Arnhem en omgeving, vecht bij Jabhat al-Nusra. Die groepering is geen haar beter dan de weerzinwekkende jihadgroep IS, aldus de AIVD: ,,Het ‘gematigde’ beeld dat de groep probeert te schetsen, klopt niet. Jabhat al-Nusra heeft onder andere tot doel het Westen met aanslagen te treffen.”

De AIVD meldt verder dat er langzaam maar zeker een stroom teruggekeerde Syriëgangers op gang is gekomen, en dat selecte radicale moslims in Nederland op zoek zijn naar wapens. Het is namelijk niet alleen Al Qaeda waar we voor moeten vrezen, maar ook ISIS. Het kalifaat wordt langzaamaan steeds kleiner, maar de wanhoop zou paradoxaal genoeg het aantal aanslagen juist kunnen opvoeren.

Maar een aanslag hoeft anno 2016 allang niet meer per sé fysiek te worden uitgevoerd. Er hoeft geen gebouw beschadigd te worden en geen mens gedood: het cyberterrorisme waar ISIS zichzelf in specialiseert kan hele economieën lamleggen en in één ogenblik voor tienduzienden euro’s of meer aan schade veroorzaken.

Houd uw hart dus maar vast. Met dank aan de radicale islam: de aanslagen komen, en u bent daar nog voorlopig nog niet vanaf. Buckle up, zoals ze in Amerika zouden zeggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Svetlana

  Wat een onzin. De islam voert geen “aanslagen”. Sinds wanneer is ISIS en Al Qaeda islamitisch? Het zijn bewegingen die dankzij de zionistische onderdrukkers tot stand zijn gekomen. Islam is juist de vredelievende religie die geweld nooit gebruiken

  1. toetssteen

   @Svetlana
   Wat betekent volgens u ISIS? Islam vredelievend? Wilt u dat tegen de miljoenen vermoorde hindoe’s gaan zeggen? Wat deden ze in India? Vrede brengen?
   Wat deden ze voor de poorten van Wenen? War deden ze in Tours en Poitiers? Kwamen ze wetenschap (kuch, hoest) brengen in Kemet (nu Egypte, genoemd naar de Griekse benaming voor het land: Land van de god Ptah).
   Islam betekent onderwerping.

 2. LantR.fant

  Svetlana en realiteitsbesef gaan niet zo goed samen. En vwb die aanslagen: we zien wel wanneer ze gepleegd worden. Misschien is 020 een optie? als ze dat dit jaar nog doen maakt dat de komende verkiezingen -en kabinetsformatie- een stuk eenvoudiger.

  1. ceteris paribus

   Ja, als dit Kabinet geconfronteerd wordt met een zware aanslag, en die kans is aanwezig, zal hen dat een electorale steun in de rug geven. In crisis-situaties kunnen staatsmannen hun kwaliteiten tonen en dat leidt altijd tot steun aan de zittende bestuurders, tenzij ze de behandeling van de crisis evident verklooien.

   1. LantR.fant

    CP. Mag ik u hartelijk danken voor deze leuke mop? Vooral het deel waarin u onze staatsmannen aan kwaliteiten tonen koppelt vind ik hilarisch.

    Afijn, zo kunnen we met een gulle lach het weekend in.

    1. ceteris paribus

     De laatste terroristische aanslag in ons land dateert van 1977, waar Molukkers (wie herinnert ze nog?) kapingen uitvoerden. Het kwam den Uyl gelijk op 10 zetels winst te staan in de erop volgende verkiezingen, in die tijd een politieke aardverschuiving.

     1. van Urk

      “De laatste terroristisch aanslag dateert uit 1977”. Dat klopt niet helemaal beste, ceteris paribus. na 1977 waren er nog genoeg terroristische activiteiten in ons land te benoemen die door verschillende groeperingen werden gepleegd. Waaronder de IRA, ETA, RRF, Armeense rode leger, Militant Autonomen Front, dieren bevrijdingsfront en die van enkele Nederlandse moslims.

     2. van Urk

      Onze eigen linkse groepering RaRa kon er ook aardig wat van als je de lijst van tien bomaanslagen en brandslagen bekijkt. Van een bomaanslag in 1984 op het van Heutsz monument tot aan een bomaanslag in 1993 op het DIA van het ministerie van sociale zaken.

     3. ceteris paribus

      Het is juist, beste van Urk, dat er 1977 er terroristische incidenten plaatsvonden maar die hadden naar mijn idee niet zo’n maatschappijontwrichtende impact. Mogelijk was daarvan enigszins sprake bij de moord op van Gogh maar dat was toch een gebeurtenis van een andere orde.

 3. Seneca

  Tim, u schrijft ‘met dank aan de radicale islam’. Laat dat ‘radicale’ er maar af; geweld, moord, plunderingen, verkrachtingen en slaven handel zijn de grondvesten van de islam. Gewoon eventjes de koran lezen en dan gaat er een wereld voor je open.
  Als je toch aan het bedanken bent, bedank dan gelijk even alle politieke partijen m.u.v. PVV want die hebben dit soort lieden willens en wetens geïmporteerd. Het ergste is, het blijft maar doorgaan en dan is men ‘geschokt’ om te vernemen dat het plebs het niet langer accepteert en middelen zoekt om de werkelijke democratie in Nederland van de grond te krijgen.

 4. Seneca

  De moeder aller trollen zal, koste wat kost, ook als hij raaskalt, het laatste woord hebben.

 5. Kees

  @CP: Joop den Uyl was op zich een van de grootste aanslagen op ons land!

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.