Opkomst in referendum is de hamvraag. Wordt de 30% gehaald? Experts weten het nog niet

Nederland is druk aan het stemmen, maar of er ook genoeg gestemd wordt is nog maar zeer de vraag…

Inmiddels zijn de stembussen in Nederland alweer meer dan zeven uur open, en de kiezers van Nederland mogen beslissen of ons land wel of geen associatieverdrag met Oekraïne sluit. Het electoraat neigt naar ‘nee’, maar de uitkomst is alleen geldig bij een opkomst van meer dan 30%. En of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Vanochtend was politicoloog André Krouwel nog vol goede moed:

“Als mensen niet allemaal tussen hun tanden gelogen hebben tegen ons, dan gaat die 30 procent gemakkelijk gehaald worden”, aldus Krouwel. “Waarschijnlijk komen we dan uit op de 50 procent, misschien zelfs iets daarboven.”

Maar inmiddels moet die voorspelling wel flink naar beneden bijgesteld worden:

Philip van Praag, universitair hoofddocent politicologie, vermoedt dat de opkomst voor het referendum rond de dertig procent komt te liggen. ‘Het kan best spannend worden. Na werktijd vindt er vaak nog een flinke run plaats. En het zou kunnen dat voor-stemmers strategisch afwachten, en pas gaan stemmen als duidelijk wordt dat de kiesdrempel gehaald wordt. Maar als het klopt dat opkomst rond 1 uur op 8 procent lag, tegenover zo’n 14 procent tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement, dan twijfel ik of die dertig procent gehaald wordt.’

Tegenstemmer en Leefbaar Rotterdam raadslid Ronald Buijt ziet op basis van voorlopige opkomstcijfers uit zijn gemeente in ieder geval nog geen reden om zich zorgen te maken voor Nederland als geheel:

Voor het Voor-kamp is een opkomst van onder de 30% de laatste strohalm om nog iets van een succes te maken van het referendum. Alle peilingen die sinds december 2015 zijn uitgevoerd, geven immers aan dat de tegenstemmers met meer zijn. Het enige wat gevarieerd heeft, is de overwinningsmarge.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Wim

  Indien niet, dan moet je met dit laffe volk geen medelijden meer hebben, dan de financiële knoet er maar overheen

  1. sarko

   Lul niet zo dom !!!!

   1. Wim

    Waarom dom vuurspuwend tomaatje ,wie niet gebruik maak van de mogelijkheden en niet luistert en thuis op zijn achterste blijf zitten moet het maar voelen.
    Want dat dit ons weer bakken met geld gaat kosten is wel duidelijk.

    1. sarko

     Heeft ons nu al 40 miljoen gekost en volgens Wim’s theorie gaat het met een NEE stem verder geen geld kosten.

     1. cmsuijkerbuijk

      @sarko
      Jij wordt dus liever de mond gesnoerd, dan er wat voor over te hebben, een onzalige overeenkomst, die ons nog véle malen meer zal kosten, terug te laten draaien?
      Wat is nou die 40 miljoen vergeleken met ál die miljarden weggegooid geld aan absurde klimaat- en windmolensubsidies, elektrische auto’s, om van de EU en Griekenland nog maar te zwijgen!
      Democratie mág geld kosten! Alleen gierigaards willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, maar hebben intussen wél het meeste commentaar!

     2. ceteris paribus

      Democratie mag geld kosten, beste Suijkerbuijk, maar dit referendum is een perversie van democratie.

     3. sarko

      @suikerbuik
      Heb NEE gestemd maar niet de illusie dat er iets wordt teruggedraaid.
      Wel leuk om te zien dat er nog mensen zijn die denken dat het wel gebeurt.
      Mijn Nee is een protest tegen de EU in deze vorm.

   2. toetssteen

    @Sarko
    U kletst dom. Wim heeft gelijk. Als het bij de belastingbetalende burger en de afkalvende pensioenen doordringt dat deze nieuwe ellende Griekenland tot de tiende macht zal zijn, en bovendien geen sou van al het geld bij de almaar noodlijdender burger, in Griekenland, maar straks in toenemende mate in Oekraïne, in de panelen door zal dringen, zal het piepen beginnen.
    Wat u en velen niet begrijpen dat dit een poging is van de banksters en de elite om het laatste geld uit de maatschappij te trekken om een heel nieuw systeem op te zetten. (wat net zo rot zal zijn).
    Alleen daarom ziet u om u heen al die agressie. Dit gelsysteem is broke en men weet het. Ach en een leuke oorlog kan de bal weet een paar decennia vooruit rollen……, tenzij de rookpaddestoelen de mens uit zal wissen op de bunker-elite na.
    Kunnen ze fijn weer bij Genesis beginnen.

  2. Wim

   Sarko
   Als jij toch denkt dat er niets veranderd steek dan de centen van je lidmaatschap van de SP ook maar in de zak.

   1. sarko

    Kan het één niet met het ander rijmen …

    1. Wim

     Ik had niet anders verwacht.

 2. Jan

  Het gaat echt heel spannend worden. Ik verwacht iets tussen de 29 en 31%. @rohy op Twitter houdt mooie overzichten bij. Hij zat nu op een voorspelling van 29,9%.

  1. ceteris paribus

   Dat heb je goed voorspeld, Jan. Het ligt tussen de 26 en 32 %

 3. ceteris paribus

  Hoorde zojuist Wilders zeggen dat het doel van het referendum is om een patriottische lente te laten doorbreken.

  Die interpretatie van de vraagstelling hoorden we nog niet: met dit referendum kun je echt álle kanten op!

  1. sarko

   Tja maar je krijgt de PVV stemmerT niet van de bank.
   Gingen ze maar dan was er ook geen angst voor de 30% drempel.

   1. Wim

    Wie weet zijn alle Sp stemmers wel weg gebleven

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.