Opkomst in referendum is de hamvraag. Wordt de 30% gehaald? Experts weten het nog niet

Geen categorieapr 06 2016, 15:07
Nederland is druk aan het stemmen, maar of er ook genoeg gestemd wordt is nog maar zeer de vraag...
Inmiddels zijn de stembussen in Nederland alweer meer dan zeven uur open, en de kiezers van Nederland mogen beslissen of ons land wel of geen associatieverdrag met Oekraïne sluit. Het electoraat neigt naar 'nee', maar de uitkomst is alleen geldig bij een opkomst van meer dan 30%. En of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Vanochtend was politicoloog André Krouwel nog vol goede moed:

“Als mensen niet allemaal tussen hun tanden gelogen hebben tegen ons, dan gaat die 30 procent gemakkelijk gehaald worden”, aldus Krouwel. “Waarschijnlijk komen we dan uit op de 50 procent, misschien zelfs iets daarboven.”

Maar inmiddels moet die voorspelling wel flink naar beneden bijgesteld worden:

Philip van Praag, universitair hoofddocent politicologie, vermoedt dat de opkomst voor het referendum rond de dertig procent komt te liggen. 'Het kan best spannend worden. Na werktijd vindt er vaak nog een flinke run plaats. En het zou kunnen dat voor-stemmers strategisch afwachten, en pas gaan stemmen als duidelijk wordt dat de kiesdrempel gehaald wordt. Maar als het klopt dat opkomst rond 1 uur op 8 procent lag, tegenover zo'n 14 procent tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement, dan twijfel ik of die dertig procent gehaald wordt.'

Tegenstemmer en Leefbaar Rotterdam raadslid Ronald Buijt ziet op basis van voorlopige opkomstcijfers uit zijn gemeente in ieder geval nog geen reden om zich zorgen te maken voor Nederland als geheel:
https://twitter.com/Buijtleefbaar/status/717692422558523392
Voor het Voor-kamp is een opkomst van onder de 30% de laatste strohalm om nog iets van een succes te maken van het referendum. Alle peilingen die sinds december 2015 zijn uitgevoerd, geven immers aan dat de tegenstemmers met meer zijn. Het enige wat gevarieerd heeft, is de overwinningsmarge.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten