Peiling: minister Ard van der Steur moet opstappen!

Soms zijn kiezers verstandiger dan politici.

Een meerderheid van de Nederlandse kiezers vindt dat minister Ard van der Steur, van Veiligheid en Justitie, op moet stappen. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

52% van de kiezers vindt dat Van der Steur de eer aan zichzelf moet houden. Dat is een behoorlijk veeg teken voor hem, maar wat het zo mogelijk nog erger maakt is dat slechts een magere 33% wil dat hij blijft zitten. Dat is een veel te laag percentage voor een minister die zijn toekomst serieus neemt.

Het is daarbij opvallend dat de meeste kiezers niet eens denken dat de gemaakte fouten (bijvoorbeeld in het onderzoek naar de Brusselse aanslagpleger) niet direct voor zijn rekening komen. 51% van de kiezers geeft het ministerie zelf namelijk de schuld, wat inhoudt: de ambtenaren. Slechts 9% vindt dat het “vooral” aan Van der Steur ligt. Vervelend voor Van der Steur is dat 34% vindt dat zowel het ministerie als hijzelf schuld hebben. Al met al vindt 43% van de kiezers dus dat de minister persoonlijk een kwalijke rol heeft gespeeld. Dat is normaal gesproken genoeg om een minister op de wip te zetten, zeker als je het combineert met allerlei andere controverses waarin het optreden van de minister geen schoonheidsprijs verdienen.

Daar komt natuurlijk bij dat een deel van de mensen die vindt dat het eerst en vooral aan de ambtenarij ligt ook begrijpt dat de minister uiteindelijk verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn ambtenaren. Als hij hen niet onder controle heeft is hij gewoon niet geschikt voor zijn functie. En zo komen we dus uit op 52% van de kiezers die vinden dat hij moet opstappen, terwijl slechts 33% hem verdedigd.

Het meest problematische voor Van der Steur is waarschijnlijk dat 65% van de mensen vindt dat het ministerie grote fouten gemaakt heeft en dat 57% ervan overtuigd is dat dit soort fouten veel vaker voorkomen. Dit betekent dus dat de kiezer echt totaal geen vertrouwen meer heeft in Van der Steur én zijn ministerie.

Misschien dat het sneu is voor Van der Steur — zijn eigen ambtenaren kunnen hem namelijk gewoon ondermijnen door belangrijke informatie niet met hem te delen — maar het moet gewoon einde oefening voor hem zijn. En dat heeft hij voor een groot deel nog aan zichzelf te danken ook: zijn ambtenaren maken ongetwijfeld fouten, maar het is aan hém om zich goed voor te bereiden op debatten. Dat hij dat niet doet valt alleen hemzelf te verwijten.

Van Der Steur Weer in Opspraak


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. van Urk

  Een tip voor onze toekomstige politici: Wordt nooit minister van veiligheid en justitie. De kans dat je onder vuur komt te liggen is bij dit departement het grootst.

 2. Ni28

  Alleen in de politiek kan iemand na zoveel blunders aanblijven en wordt niet ontslagen. Politici zijn een beschermde soort. Wij worden na fouten ontslagen, politici leren er van.

 3. Viertel

  Van der Steur is slachtoffers van obstructie door zijn ambtenaren. Hij ervaart nu wat eerder Rita Verdonk, Ivo Opstelten en Fred Teeven is overkomen. De ambtelijke top geeft bewust foutieve informatie en adviezen door, in de hoop dat deze bewindspersonen van liberale huize in de Tweede Kamer op hun bek gaan.

  Opstelten heeft geprobeerd dat patroon te doorbreken door een partijgenoot als hoogste ambtenaar aan te stellen (Pieter Cloo). Die moest na korte tijd alweer afnokken. Uit arre moede heeft de VVD-minister maar weer een PvdA’er benoemd (Siebe Riedstra) in de hoop de ambtenaren milder te stemmen. Tevergeefs, het traineren en chicaneren door het linkse ambtenarengespuis bij Veiligheid en Justitie gaat gewoon door.

 4. LantR.fant

  Ok. We sturen vd Steur weg. Maar dan, gaat de nieuwe de problemen wel oplossen? Of hangt die ook als marionet aan de touwtjes van de ambtenarren?

  Een collectief ontslag van dat hele ambtenarrenbestand lijkt me een betere optie. Iedereen kan opnieuw solliciteren naar zijn / haar functie en wordt grondig gescreend. Rotte appels maken geen kans.

  1. toetssteen

   @LanterFant
   Dat dus. Het hele departement is verrot. Zinloos om vd Steur weg te sturen als die pennelikkers door mogen gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.