Premier Rutte wringt zich in allerlei bochten om maar niet te zeggen wat hij met de uitslag van het referendum doet

De premier is duidelijk niet blij met de uitslag van het referendum. Het liefst zou hij het negeren. Maar dat kan hij niet maken.

En dus krijgen we dit soort uitspraken:

Het kabinet wringt zich in bochten om maar niet te hoeven zeggen wat het gaat doen met de uitslag van het Oekraïne-referendum. Premier Rutte herhaalt dat Nederland het associatieverdrag met Oekraïne ’niet zonder meer kan ratificeren’. Wat dat concreet betekent, gaat het kabinet ’zorgvuldig’ en ’stap voor stap’ bekijken.

Achter de schermen lijkt het erop dat het kabinet ervoor wil zorgen dat er een zinnetje wordt toegevoegd aan het verdrag, namelijk dat het verdrag Oekraïne geen recht op lidmaatschap geeft van de Europese Unie. Dat is een belangrijke zin omdat veel mensen zich hier druk om maken, maar het is feitelijk niet wat we écht willen. Er is namelijk een verschil tussen “geen recht aan kunnen ontlenen” en “nooit lid van de EU worden.” Dat laatste kan nog altijd geregeld worden, alleen is het dan niet automatisch het gevolg van het verdrag.

Leuk, maar de kiezer zal daar alsnog niet blij mee zijn. En terecht natuurlijk: Oekraïne hoort immers helemaal niet thuis in de EU.

Tegelijkertijd wil Rutte de andere EU-landen niet voor het hoofd stoten, en die landen zijn blijkbaar wel geneigd om Oekraïne de EU in te loodsen. Als dat niet zo was hadden ze dit immers zelf al lang voorgesteld, of stond het zelfs al van het begin af aan in het verdrag.

Uiteindelijk zal het erop neerkomen dat de kiezer blij gemaakt wordt met een zin die verder niets oplost óf dat de kiezer gewoon genegeerd wordt en we doen wat Duitsland en Frankrijk willen, wat inhoudt dat de EU haar zin krijgt. De kans dat Rutte volledig voor de Nederlandse kiezer kiest is minimaal. Hij had dat nu namelijk al gezegd als dat het geval zou zijn.

En dus kunnen we ons opmaken voor nog veel meer politieke gevechten. Het referendum was stap één, in de komende dagen en weken moeten we ons opmaken voor stap twee: ervoor zorgen dat de wens van de kiezer geëerbiedigd wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Ni28

  De kiezer krijgt niets van Rutte of wie dan ook. Rutte heeft vast weer gelogen en wilt nu tijd rekken. Intussen wordt door Brussel alles in werking gesteld want ratificeren hoef eigenlijk niet eens zoals wij hebben vernomen. Wat Brussel verzint wordt gewoon uitgevoerd. De burger of de plebs dat klinkt beter is niet belangrijk. Daar heeft Brussel niets mee die heeft alleen jaknikkers nodig zoals Rutte die straks daar door zijn leugens een warme plekje heeft verdiend. Dat hiermee de hele bestaansrecht van de EU ondermijnd wordt daar staan zij niet bij stil want zij voelen zich oppermachtig.

 2. van Urk

  Wat ben je nog voor een volksvertegenwoordiger die niet durft op te komen voor de stem van het eigen volk? Niet de hoofden stoten van buitenlandse mogendheden is hetzelfde als ervoor gaan buigen. Laat het buitenland en voornamelijk Brussel ook maar eens rekening gaan houden met onze wensen i.p.v. iedere keer weer wat te gaan eisen op elk gebied. Misschien moet Rutte maar een referendum gaan houden wat de wens van het volk is, met wat er met dit verdrag gebeuren moet. Als de overige 27 lidstaten wel hun miljarden staatsgeld weg willen gaan geven en in zee wil gaan met Oekraine dan is dat tenslotte toch hun eigen pakkie-an.

 3. Mar

  Men wacht op het advies van Thierry Baudet en consorten:

  Baudet zei donderdagravond dat hij de regering wil helpen deze netelige situatie op te lossen door aanpassingen in het verdrag voor te stellen. Met die suggesties kan premier Rutte vervolgens naar Brussel, om over een nieuwe tekst te onderhandelen. „Dat manifest ga ik samen met andere leden van het intellectuele nee-kamp opstellen”, aldus Baudet.

  http://www.refdag.nl/nieuws/politiek/thierry_baudet_wil_rutte_helpen_met_wijzigen_verdrag_1_983552

 4. cmsuijkerbuijk

  Rutte hoeft helemaal niet zo moeilijk te doen. Een Kamermeerderheid had al aangegeven, dat het de uitslag zou respecteren. Ook als het een “Nee” zou zijn. Welnu: Gewoon uitvoeren wat de meerderheid van de kamer heeft beslist. Punt!
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/04/laten_we_het_bindend_maken.html#more
  Duidelijker kan het niet!

  1. cmsuijkerbuijk

   Voor degenen, die principieel niét op GeenStijl kijken:
   VOOR RESPECTEREN UITSLAG
   PvdA* – 36 zetels
   SP* – 15 zetels
   CDA – 13 zetels
   PVV* – 12 zetels
   D66* – 12 zetels
   GL* – 4 zetels
   SGP – 3 zetels
   PvdD* – 2 zetels
   VNL – 2 zetels
   50PLUS* – 1 zetel
   Klein – 1 zetel
   = 101 zetels voor accepteren uitkomst

   TEGEN RESPECTEREN UITSLAG
   VVD – 40 zetels
   Houwers (VVD) – 1 zetel
   = 41 zetels tegen accepteren uitkomst

   Onduidelijk/geen mening
   ChristenUnie – 5 zetels
   KuzTürk – 2 zetels
   Van Vliet – 1 zetel
   = 8 zetels zonder duidelijk standpunt

   (* = ingestemd met Wet raadgevend referendum)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.