Tijd voor het bedrijfsleven om patriottisch te zijn: omhoog met de lonen!

DNB-voorzitter Klaas Knot heeft gelijk: de lonen moeten verhoogd worden.

Knot vindt dat de koopkracht van werknemers in ons land nodeloos onder druk is komen te staan omdat zij geen tot weinig loonsverhogingen hebben gekregen de afgelopen jaren. Ondertussen wordt alles natuurlijk wel duurder, waardoor ze het tegenwoordig minder breed hebben dan enkele jaren geleden.

Daarbij wijst hij naar de volgende feiten:

Van het nationaal inkomen, alles wat we in Nederland met elkaar verdienen, bestaat 73,5% uit arbeidsloon. De rest bestaat uit winsten van bedrijven. Die 73,5% is ‘relatief laag’, aldus DNB.

Het is ook beduidend minder dan de 78% die tot nu toe steeds in de boeken stond. Dat percentage bleek te hoog omdat de beloning van zzp’ers stelselmatig wordt overschat in de traditionele rekenmethodes.

Daarbij is het opvallend dat die overschatting vooral komt doordat de autoriteiten inkomsten van zzp’ers stelselmatig te hoog inschatten. Als zzp’er kan ik het daar alleen maar mee eens zijn. Als je akkoord gaat met de ‘schatting’ van de belastingdienst betaal je je blauw, die gaat er op de één of andere manier vanuit dat je als zzp’er snel even een paar ton verdient. Niet dus. Een zzp’er heeft meer vrijheid en onafhankelijkheid, maar dat betekent niet dat het geld voor ons aan bomen groeit.

Sterker nog, heel veel zzp’ers zijn geen zzp’ers omdat ze zo meer geld verdienen, maar omdat het a) moeilijk is om tegenwoordig een vaste baan te vinden en b) omdat ze gesteld zijn op hun onafhankelijkheid. Met geld heeft dat allemaal weinig tot niets van doen.

Hoe dan ook, Knot heeft natuurlijk 100 procent gelijk dat dit niet langer zo kan. In andere landen zijn werknemers er wel op vooruit gegaan, maar in Nederland niet, dit terwijl bedrijven wel flinke winst zijn blijven maken. Dat is onacceptabel — bedrijven hebben de ethische plicht om werknemers mee te laten genieten van hun winst.

Het is tijd voor het bedrijfsleven om eens patriottisch te zijn. Verhoog de lonen. Uiteindelijk zal dat ook goed zijn voor henzelf, omdat dit betekent dat de gemiddelde Nederlander meer geld overhoudt, en dus meer zal besteden aan ‘leuke’ producten en diensten.

Overigens is er nog een reden om de lonen te verhogen: het verschil tussen bankzitters en werkenden moet groot zijn. Hoe kleiner dat verschil, hoe meer mensen ervoor zullen kiezen om thuis te blijven en op kosten van een ander te leven. Dat is zelfmoord voor onze economie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Ali Yas

    Hogere lonen en hoge arbeidsproductiviteit gaan hand in hand. Omdat er steeds minder werkenden zullen zijn, is dat een extra reden de ontwikkelingen in die richting te brengen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.