Kiezer be like: opzouten Samsom, wij willen Aboutaleb als PvdA-leider en premier!

Geen categoriemei 14 2016, 9:00
De Nederlandse kiezer is volstrekt helder in diens intenties. Diederik Samsom moet plaats maken voor Ahmed Aboutaleb aan de top van de PvdA.
Slechts vier jaar is Diederik Samsom leider van de PvdA. Een stuk korter dan Rutte aan het hoofd staat bij de VVD, maar ook Wilders, Pechtold, Thieme, Van der Staaij en Roemer gaan al langer mee. Toch is er bij geen van hen een grote beweging vanuit hun respectievelijke partijen om ze af te zetten. Dat ligt allemaal anders bij de PvdA, uiteraard, want onder diens leider Diederik Samsom is het zeteltal in de peilingen gekelderd van 38 bij de verkiezingen van 2012, naar 8 nu. Een historisch verlies, want nooit had de PvdA minder dan 21 zetels.
Maar geen nood: de kiezers weten wel raad. Het enige wat de PvdA moet doen is Samsom met pensioen sturen, en in zijn plaats Ahmed Aboutaleb promoveren van burgemeester in Rotterdam naar landelijk partijleider van de PvdA. Dat wijst althans een onderzoek van Maurice de Hond uit:

"Als Aboutaleb op nummer 1 staat, denkt 13 procent van de kiezers op de PvdA te gaan stemmen. Hij scoort daarmee aanzienlijk beter dan PvdA-leider Samsom. Slechts 5 procent van de kiezers denkt op de PvdA te stemmen als hij lijsttrekker is.

Degenen die bij de vorige verkiezingen op de PvdA stemden, vinden Aboutaleb dan ook de beste keus voor het lijsttrekkerschap. 44 procent van deze kiezers vindt dat hij het moet doen. Hij laat daarmee Samsom (12 procent) en Asscher (19 procent) ver achter zich."

Eén van de pluspunten is dat Aboutaleb het vermogen heeft om Rutte te verslaan in een stembusstrijd, iets wat de andere potentiële PvdA-leiders zeker niet lukt. Een ander is dat hij helder en beknopt kan weergeven wat niet alleen PvdA-kiezers vinden, maar ook de Nederlandse bevolking in het algemeen. Niemand kon zo perfect de woede kanaliseren vlak na aanslagen zoals in Parijs.
Maar gaat de PvdA-top luisteren naar de Nederlandse bevolking? Krijgen we een PvdA-leider Aboutaleb. Nee joh, natuurlijk niet. De PvdA-top heeft maling aan uw mening; niet voor niets staat de partij nu op 8 zetels. Volgens het Algemeen Dagblad zit de partijtop allesbehalve te wachten op iemand die niet door henzelf gekroond is:

"Ook betwijfelen bronnen in de partijtop of Aboutaleb de hectiek op het Binnenhof en de snelheid van het debat aankan. Daarnaast wordt gewezen op het risico dat Aboutaleb als fractievoorzitter in de oppositie terechtkomt. Daar vinden velen hem de stijl en de verbale kwaliteiten niet voor hebben."

En zo loopt de PvdA natuurlijk z'n eigen graf in. En eerlijk is eerlijk: ik moet zeggen dat ik daar niet bijzonder wakker van lig, hoe capabel ik Aboutaleb ook moge vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten