Update ongeluk Nederlandse bus België: Veel gewonden, enkelen zwaar

Geen categoriemei 06 2016, 18:15
De omvang van het busongeluk vandaag in België wordt langzaam duidelijk.
Langzaam maar zeker komen er meer details naar buiten over het busongeval dat vrijdag plaatsvond nabij het Belgische Kortrijk, op de E17. De Nederlandse bus, van het busbedrijf Bovo Tours, was met 66 passagiers onderweg naar Parijs. De bus was ingehuurd door SlangenReizen uit Heerlen, en had onder andere in Eindhoven en Breda passagiers opgepikt. Onder de passagiers waren zowel Nederlanders als Belgen.
Het ongeluk vond plaats op een stuk snelweg waar de laatste tijd veel ongelukken gebeuren. Enkele kilometers verderop bevindt zich de Belgisch-Franse grens, waar de Franse politie sinds enkele maanden weer grenscontroles uitvoert. Dit zorgt dagelijks voor files richting Frankrijk. De bus is zeer waarschijnlijk achterop zo'n file gereden, tegen een vrachtwagen. De file was waarschijnlijk niet voorzien, aangezien de vrachtwagen achter de bus, vervolgens op de achterkant van de bus knalde.
De Bulgaarse bestuurder van deze tweede vrachtwagen is één van de acht zwaargewonden die er op dit moment zijn. De andere zwaargewonde zou de buschauffeur zijn, en ook zes passagiers zouden er slecht aan toe zijn. Het is helaas nog steeds onduidelijk of het hierbij om Nederlanders gaat. Twee van de zwaargewonden zou op dit moment in levensgevaar zijn.
Wel is bekend dat er in totaal 24 Nederlanders gewond zijn geraakt bij het ongeluk. Veel van de passagiers moesten bevrijd worden uit de bus, doordat ze bekneld waren geraakt. Veel van hen hebben ook snijwonden opgelopen door rondvliegend glas, wat niet verwonderlijk is: foto's laten zien dat een groot deel van de achterkant van de bus verwoest is. De klap, en de daaropvolgende schrik, moet in ieder geval enorm zijn geweest.
De passagiers die niet zwaargewond zijn, worden opgevangen in een lokale sporthal. Daar wordt gekeken of het inderdaad naar omstandigheden goed met hen gaat, en kunnen ze beslissen of ze verder willen naar Parijs, of terug naar huis.
Woensdag was er een vergelijkbaar ongeluk op dezelfde plaats, waarbij een vrachtwagen op een file botste. De chauffeur van die wagen kwam daarbij om het leven. Laten we hopen dat het met geen van de gewonden van dit ongeluk zo slecht zal aflopen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten