Deze meisjes konden elke maand een paar dagen niet naar school. Tot een ondernemende vrouw een goede oplossing bedacht

In Malawi kunnen veel vrouwen en meisjes geen maandverband betalen. Daardoor missen meisjes elke maand een paar schooldagen. Dat is altijd vervelend, maar zeker in dit arme land: onderwijs is namelijk de enige manier voor deze meiden om nog iets van hun leven te maken.

Het moet een nachtmerrie voor elk meisje zijn: je staat op om een vraag te beantwoorden van je juf of meester en opeens hoor je andere kinderen lachen. Het blijkt namelijk dat je doorgelekt hebt. Je gebruikt weliswaar wat stofjes als maandverband, maar veel effect heeft het niet. En daardoor sta jij nu voor gek.

Het zal de meeste Westerse meisjes nooit overkomen, maar helaas gebeurt het wel regelmatig in Malawi, één van de armste landen ter wereld. Dit komt doordat maandverband daar net zoveel kost als twee dagen werken voor de gemiddelde arbeider. De ouders van de meisjes hebben het geld dus niet om in deze behoefte te voorzien. Daarom gebruiken ze wat stofjes, die helaas lang niet altijd goed werken.

Gelukkig voor de meisjes worden ze sinds kort geholpen door Trinitas, een 31-jarige inwoonster van Malawi die ondanks haar moeilijke levensomstandigheden iets van haar leven heeft weten te maken.

De reden? Zij en haar moeder geloofden altijd in het belang van onderwijs. Daarom ging ze van jongs af aan naar school, ja, ook als ze ongesteld was.

Screen Shot 2016-06-01 at 11.11.51

Helaas kunnen heel veel meisjes uit Malawi niet hetzelfde zeggen. Zoals het 15-jarige meisje Benku uitlegt:

“We nemen strips van oude chitenge en scheuren ze in stukken. Dan vouwen we ze een paar keer over en in elkaar, waarna we ze in ons ondergoed stoppen.”

Een chitenge is een stuk katoen dat vrouwen in Malawi om hun middel dragen. Helaas is dit soort ‘maandverband’ a) niet effectief en b) vervelend om te dragen. Benku:

“Vaak krijg ik rode plekken op de punten waar de chitenge langst mijn benen strijkt. Nog erger is dat de chitenge soms valt als ik opsta. Dat overkwam me een keer in de klas. Alle jongens lachten keihard.”

Vreselijk natuurlijk, maar tegenwoordig hebben deze meisjes een oplossing. De 31-jarige Trinitas heeft zich het lot van haar vrouwelijke landgenoten namelijk bijzonder aangetrokken en een oplossing bedacht: goedkoop, maar effectief maandverband. Ze maakt ze zelf en geeft ze vervolgens weg aan de meisjes.

Het gevolg? De meisjes voelen zich eindelijk weer vrij en zijn weer in staat om naar school te gaan, ook als ze ongesteld was. Tot voor kort bleven ze gedurende die periode juist thuis om te voorkomen dat ze voor gek kwamen te staan. Nu hoeven ze zich daar geen zorgen meer over te maken. En dat alles dankzij de innovativiteit van één van hen; een vrouw uit Malawi die de kansen die het leven haar gaf gegrepen heeft en daardoor een voorbeeldfunctie vervult voor talloze andere meisjes uit haar land.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.