Financiële buffer belangrijkste spaardoel

Een ongeluk zit in een klein hoekje
Het kan je zomaar gebeuren. Eén ogenblik van onoplettendheid en je veroorzaakt een aanrijding. Als iedereen dan met de schrik vrij komt en de schade van de tegenpartij betaald wordt door de verzekering, ben je allang blij. Maar ja, dan blijkt dat je eigen auto ook zelf de nodige averij heeft opgelopen. Is je auto al wat ouder en alleen WA-verzekerd, dan blijf je vaak zelf met een behoorlijke kostenpost achter. Misschien is de auto zelfs wel verloren en moet je op zoek naar een nieuwe…. Nog afgezien van je eigen risico of het teruggaan in no-claim kan zo’n ongelukje dus flink in de papieren lopen.

Financiële buffer
Gelukkig hebben de meeste mensen daar een potje voor. Vier op de tien Nederlanders sparen geld voor een financiële buffer. Een prima idee want zo hoef je voor onvoorziene uitgaven geen lening op te nemen of flink in het rood te duiken. Hoewel de spaarrente op dit moment bijna nihil is en we nog net geen geld hoeven mee te brengen om het veilig bij de bank te stallen, is het nog altijd veel goedkoper om zelf je nieuwe wasmachine of computer te financieren dan dat de bank dat voor je doet. Immers, zij rekenen flinke rentepercentages waardoor de uiteindelijke aanschafprijs van bijvoorbeeld een nieuwe flatscreen tientallen tot honderden euro’s duurder uit valt. En ondanks dat allerlei economen roepen dat je je zuurverdiende centen toch vooral maar moet besteden om de economie te stimuleren, snappen de meeste Nederlanders heel goed dat wat extra cash achter de hand nooit weg is.

Spaardoelen
Uit onderzoek van GFK en ABN AMRO blijkt dat we een spaarzaam volkje zijn. In 2015 legde maar liefst 81% van de Nederlanders geld opzij. Heb je een specifiek spaardoel, dan gaat het sparen zelfs stukken beter. Waar we dan zoal voor sparen? Naast het opbouwen van een financiële buffer leggen we geld opzij voor reizen en vakanties, onderhoud of verbouwing van de woning, aanvulling op toekomstig pensioen en uiteraard voor de aanschaf van een nieuwe auto. 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.