Nederland luilekkerland: gemeenten dwingen taaleis niet af voor allochtone bijstandstrekkers

Gemeenten hebben totaal geen zin om allochtonen met een bijstandsuitkering te dwingen om onze mooie taal te leren.

Je zou denken dat het volstrekt logisch is dat mensen in de bijstand aan enkele eisen moeten voldoen; eisen die gesteld worden met het doel om ze zo snel mogelijk alsnog aan het werk te krijgen. Zo zouden ze actief op zoek naar werk moeten gaan en zouden allochtonen die het Nederlands niet machtig zijn die taal alsnog moeten leren.

In theorie is dat ook zo. Jammer genoeg is er één probleem: gemeenten dwingen die laatste eis helemaal niet af.

Geheel terecht is de VVD daar absoluut niet over te spreken. VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken neemt dan ook geen blad voor de mond:

“Absurd. De taaleis in de bijstand is er niet voor niets: hoe moet je werk vinden als je geen Nederlands spreekt? Op deze manier laat je mensen aan hun lot over en de belastingbetaler betaalt de rekening.”

Daarom wil zij dat gemeenten bijstandstrekkers stelselmatig en vooral regelmatig controleren. Op dit moment gebeurt dit in veel gemeenten alleen op zogenaamde “reguliere contactmomenten.” Dat zijn “contactmomenten” die zelden tot nooit voorkomen. Nijkerken:

“Die contactmomenten zijn niet frequent, zeker niet als iemand langer in de bijstand zit. Dit is niet te verkopen aan mensen die zich wel elke dag hard inzetten.”

Nou zijn er al enkele veranderingen in aankomst. Zo moeten bijstandstrekkers vanaf 1 juli de taal spreken ‘op het niveau van een 12-jarige.’ Triest, maar dat is in veel gevallen al een behoorlijke verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Als ze daar niet aan meewerken kunnen deze bijstandstrekkers vervolgens gekort worden op hun uitkering.

Een geweldig idee natuurlijk, maar helaas denken gemeenten daar net een beetje anders over. Met name Amsterdam en Rotterdam klagen namelijk dat dit betekent dat ze zowaar aan de bak moeten om allochtone bijstandstrekkers te controleren. En dat willen ze niet. Want ‘meer werk’ betekent immers ‘meer moeheid.’

Laten we eerlijk zijn: als ze wél moe wilden worden waren deze mensen natuurlijk nooit ambtenaar geworden. Daarom klagen ze nu dus steen en been.

Daarom stel ik voor dat de Tweede Kamer de wet aanpast. Niet om allochtone bijstandstrekkers te ontzien, maar om gemeenten die hier niet aan meewerken ook financieel te straffen. Houd maar subsidies in; maak maar duidelijk aan ze dat ze minder geld zullen ontvangen van Den Haag als ze deze verantwoordelijkheid niet serieus nemen. Ambtenaren kennende zullen ze hun werk onder dreiging van straf wél doen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Peter Selie

  Nog niet eens 10% van de hoogopgeleide Syriërs vindt werk en voor 90% van deze lieden geldt dat ze generaties lang aangewezen zijn op de bijstand. Een fantastische reminder voor de a.s. Tweede Kamerverkiezingen dunkt mij…

  1. van Urk

   En die 90% handophouders behoren dan zogenaamd tot de discriminerende slachtoffers op de arbeidsmarkt volgens die politiek correct addergebroed. Luiheid en nalatigheid van deze ambtenaren en immigranten die het zo wel best vinden is de correcte oorzaak.

  2. toetssteen

   @Peter Selie
   Maar bar weinig van die ‘Syriërs’ zijn echt Syriër. Het ligt om en nabij de 10 % de rest komt met valse paspoorten van elders. Leeftijden kloppen veelal ook niet. Jongens van 15 blijken bij nader onderzoek dik in de twintig.
   Maar goed die 10 procent zit met de inpasbaarheid van diploma’s daar gehaald en wat er hier aan vereisten aan wordt gesteld.
   Ik had een zeer gewaardeerde Griekse collega, maar ze moest toch echt eerst hier opnieuw examen doen. Dat lijkt me niet meer dan terecht.

 2. Floris

  Op gemeentelijk niveau zit enorm veel politiek correct addergebroed. Dat is nog veel erger dan in het parlement.

  De bezem zal er doorheen moeten.

  1. ceteris paribus

   Mogelijk ziet Floris iets in een Berufsverbot.

   1. Floris

    Zoiets als een de-nazificatie zal wellicht nodig zijn, landverradertje.

    De zich sociaal-democraten noemende socialisten hebben de kunsten van hun nationaal-socialistische broeders uit de jaren 30 goed afgekeken: bezet de ambtelijke sleutelfuncties en controleer de media en je hebt het volk in je klauwen.

    1. ceteris paribus

     Je bent volledig geradicaliseerd, Floris, en daarnaast,volledig de weg kwijt.

     Arme kerel, ik ga je niet meer serieus nemen.

    2. Wachteres

     Precies Floris, links heeft de filosofie van de Frankfurter Schule op ons losgelaten en onnozel rechts heeft dat nooit begrepen.

     De neo-marxisten zijn onder ons en als we niet oppassen dan zullen ze onze vrije westerse samenleving vernietigen.

     http://joostniemoller.nl/2014/09/de-eu-is-het-kind-van-de-frankfurter-schule/

   2. LantR.fant

    U onderkent hopelijk toch ook, dat deze situatie een bom legt onder onze sociale zekerheid. Het hele linkse politieke blok is er al van overtuigd, dat arbeid in Nederland veel te zwaar belast wordt (die uitkeringen moeten natuurlijk wel ergens van betaald worden) en gooien het op consumptie. Maar consumptie is ook tot het maximum belast.

    Op een moment wordt onze sociale paraplu onbetaalbaar en dan gaan de zwakkeren in onze samenleving daar een hoge prijs voor betalen.
    Dat kan toch ook niet uw ideaalbeeld zijn?

    1. Wachteres

     Niet zulke lastige vragen stellen, @LantR.fant, die passen niet in Simon’s straatje.

 3. Wachteres

  En de autochtonen moeten nog solliciteren als ze 65 zijn.

  Politiek-correct is natuurlijk bang dat de ‘vluchtelingen’ gekwetst worden, dat moeten we niet willen, toch?

  Toch vraag ik me af of politiek-correct ook zo coulant zou zijn als de instromers niet uit het Midden-Oosten kwamen en geen moslims waren.

  Inderdaad, het wordt tijd dat de bezem erdoor gaat en dat kan alleen als we uit de EU gaan.

  En Michael, de ambtenaren zijn ook niet moe als ze autochtone werklozen aan moeten pakken. Dat hoor ik regelmatig uit mnijn omgeving. Die worden vaak ‘als een hond’ behandeld. Alsof je voor je plezier ontslag krijgt.

  1. van Urk

   “Ambtenaren zijn ook niet moe als ze autochtone werklozen aan moeten pakken.” Nee natuurlijk ook niet. Al die energie wordt daar ingestoken en zijn daarna te moe om nieuwe medelanders met een taalbarriere aan te sporen om die te laten ontwikkelen en om werk te gaan zoeken.

   1. Wachteres

    Ik begrijp dat we gewoon nog meer ambtenaren nodig hebben, van Urk. 😉

 4. sarko

  Gelukkig is er werk genoeg, je moet er niet aandenken dat de echte Nederlander moet plaats maken voor een allochtoon.

  1. sarko

   Intel on side– ouwe taalnazi waar blijf je ?

 5. Wachteres

  http://www.ad.nl/dossier-nieuws/banken-jagen-op-rijke-klant~a38a0ceb/

  Banken jagen op rijke klant

  Banken maken serieus jacht op rijke klanten. Het aantal rijken en hun vermogen groeit stevig de laatste jaren en daar willen de banken van profiteren.

  Nederland telt inmiddels 107.000 miljonairs met een totaal vermogen van 580 miljard euro. Nog nooit waren er zoveel rijke Nederlanders. En wie wat heeft, wil dat behouden en zo mogelijk uitbreiden.

  Net als ik al zei: een klein groepje rijken worden steeds rijker in de EU en de rest zal alleen maar armer worden.

  Waarom? Heel simpel: Omdat de immense onkosten voor deze utopie op het ‘klootjesvolk’ worden verhaald.

  1. toetssteen

   @Wachteres
   Beetje bedrijfje vertegenwoordigd al een paar miljoen, ik zou maar voorzichtig zijn met die grofmazige kam.

   1. Wachteres

    Ik heb het over een kleine ‘elite’ @Toets. Die schijnen er beter van te worden.

    Niet voor niets zijn zij pro-EU; gisteren zag ik nog een demonstratie in Londen, waar jan-met-de-pet bepaald niet bij liep.

    Niet voor niets zijn onze royals en de meeste andere Europese royals voor de EU.

    Net als de bedrijven trouwens. Wie wil nu geen klootjesvolk waar de onkosten op worden verhaald en die voor steeds minder salaris aan het werk kunnen gaan.

 6. Peter Selie

  90% van Pechtolds kenniswerkers zullen nog generaties werkloos blijven

  Gemeenten zijn bang dat 90 % van de vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen niet of nauwelijks werk zullen vinden. Dat blijkt uit een enquête van Kennisplatform Integratie en Samenleving onder 200 gemeenten.

  Meer dan de helft van de mensen (60%) heeft eerst een opleiding nodig of moet geactiveerd worden. Zo’n 30 % is helemaal niet aan werk te helpen volgens de ondervraagde gemeenten. >>>> http://nos.nl/artikel/2113172-nauwelijks-kans-op-werk-voor-vluchtelingen.html

  1. Ali Yas

   “Gemeenten zijn bang dat 90 % van de vluchtelingen die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen niet of nauwelijks werk zullen vinden.”

   En hier zie je de kern van het probleem. De *gemeenten* zijn bang. En waarom zijn ze dat? Omdat zij opdraaien voor de bijstand. Als de vluchtelingen ten laste kwamen van de organisaties die hen hier hebben gebracht, zouden de gemeenten geen probleem hebben, en ook niet als die vluchtelingen hier in hun eigen onderhoud zouden voorzien. Dat laatste kunnen ze in meerderheid niet, en dat is hen persoonlijk vaak niet eens te verwijten.

   In het verleden gingen vluchtelingen snel weer weg, behalve een klein deel dat in het nieuwe land een bron van bestaan vond. Maar met de verzorgingsstaat is die bron van bestaan er voor iedereen en daarom blijft ook iedereen. Met open grenzen wordt de verzorgingsstaat vanzelf opgeheven.

 7. zomaar

  jaren geleden , lag er in elk overheidsgebouw drukwerken klaar in het Arabisch, en andere talen .

  dit geeft aan dat met het propageren voor een mooie multicul samenleving , met niet heeft overzien dat al deze vreemde heir een bijdragen zouden moeten doen, dus als eerst de N-taal leren en gebruiken .

  zonet dan geen overheidshulp !, toch al de linkse luchtfietsers in functie kronkelde als slangen om de vreemdeling duidelijk te maken , waar hij/zij geld los kon krijgen en een verblijfstatus .

  tja dan kom je ooit met de gebakken peren te zitten .

 8. josef kuijpers

  Maar diezelfde ambtenaren bezoeken wel onze langdurig zieken en onze bejaarden om ze alle hulp terug te draaien, voor dat soort acties komen ze graag uit hun stoel. Gemeente’s maken een “Circus van Willekeur” van onze sociale verzekeringen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.