Nieuwe peiling: 52% Britse kiezers voor Brexit!

Geen categoriejun 02 2016, 17:00
Uit een recente peiling van een grote Britse krant blijkt dat een meerderheid van de Britten wil dat hun land uit de monsterlijke EU stapt.
Goed nieuws voor eurosceptici: het lijkt erop dat de Britse #VoteLeave campagne het momentum aan haar zijde heeft. Uit een recente peiling van The Guardian blijkt namelijk dat maar liefst 52% van de Britten wil dat hun land uit de Europese Unie stapt. Slechts 48% ziet de Europese superstaat nog steeds zitten.
Tot voor kort lieten online peilingen juist vaak zien dat een meerderheid van de Britten tegen een Brexit is, terwijl het spannender was in peilingen die via de telefoon werden afgehandeld. Dat is nu anders. Zowel aan de telefoon als online kwam de peiler met hetzelfde resultaat: een meerderheid van de Britten wil uit de EU stappen. Het liefst vandaag nog.
Daarbij is het wel opvallend dat er aan de telefoon meer mensen zijn die nog niet weten waar ze voor zullen stemmen: voor of tegen het lidmaatschap. Zij zullen vrijwel zeker grotendeels naar het kamp gaan dat uiteindelijk lijkt te winnen, zo werkt dat nu eenmaal bij verkiezingen en referenda: het kamp met momentum wordt sterker in de slotdagen, het andere kamp juist zwakker.
[caption id="attachment_139469" align="aligncenter" width="636"]The Guardian The Guardian[/caption]
Op het moment dat de 'ik weet het niet' groep eruit werd gevist bleef de peiler over met 48% voor voortgezet lidmaatschap tegenover 52% die juist voor een Brexit gaat.
Nigel Farage, Boris Johnson en alle andere prominente leiders van de #VoteLeave campagne hebben nu nog enkele weken om dit momentum vast te houden. Als ze dat lukt kon Groot-Brittannië weleens het eerste land zijn dat de EU achter zich laat en de eigen soevereiniteit weer opeist.
Laten we hopen dat dit inderdaad gebeurt en dat wij in Nederland daarna de gelegenheid krijgen om over ons eigen lidmaatschap te stemmen. Ik twijfel er geen moment aan dat, als de Britten de EU inderdaad verlaten, de Nederlandse kiezer uiteindelijk hetzelfde zal willen. En dat betekent meer soevereiniteit, meer welvaart, en meer vrijheid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten