Schokkend maar waar: Moskou zit achter de ISIS-hackers

Enkele jaren tijsterden de mannen van het ‘Cyber Caliphate’ het internet met hacks, digitale inbraak en het vernaggelen van pagina’s en social media-accounts. Overal verschenen ISIS-vlaggen. Nu blijkt wie daar daadwerkelijk achter zat: Vladimir “MH17 killer” Poetin.

Rusland is de laatste jaren rap bezig met een naam voor zichzelf te maken als meest gewelddadige land op aarde. Momenteel worden ze nog voorbijgestreefd door Syrië en Irak, maar als de strijd tegen ISIS voorbij is moet Moskou zo’n beetje monopolist op het gebied van intimidatie zijn.

Niet alleen worden er in het land oppositie-politici en journalisten vermoord, ook heeft het land zijn eigen hackbrigade. Die tot voor kort net deed alsof ze bij ISIS hoorden. Maar dat horen ze helemaal niet: ze zijn een onderdeel van de moordmachine uit Moskou:

“However, there have long been whispers that the Cyber Caliphate is not what it claims to be. French intelligence examined the group closely after the TV5Monde attack and concluded that the hackers involved actually had nothing to do with the Islamic State. Rather, they were affiliates of a hacking collective known to be affiliated with the Kremlin, in particular APT 28, a notorious group that’s a secret arm of Moscow, according to Western security experts.  In other words, the Cyber Caliphate is a Russian intelligence operation working through what spies term a cut-out.”

Tot die conclusie zijn nu Amerikaanse, Duitse en Franse inlichtingendiensten gekomen. Het is heel simpel: het ‘Cyber Caliphate’ heeft een lange lijst met gepleegde cybermisdaden. Van het plaatsen van een ISIS-vlag op de voorpagina van nieuwswebsite TV5monde, tot het kapen van Twitteraccounts en pagina’s van de Amerikaanse overheid. Hun meest kwalijke aanval was het openbreken van een Amerikaanse defensiedatabase en zo de gegevens van 1400 militairen openbaar maken. Die lopen nu gevaar.

Een groepje hondsdolle jihadisten kan helemaal niet in staat zijn geweest zulke aanvallen uit te voeren; er moet hier een grote en statelijke partij achter zitten, zo concludeerden de Amerikanen, Duitsers en Fransen allemaal onafhankelijk van elkaar al. Virtuele vingerafdrukken van Russische online boeven werden er bovendien gevonden.

Het bewijst opnieuw dat die knettergekke lui in Rusland onze bondgenoten niet zijn. Sure, ze kidnappen onze mensen niet en onthoofden ze vervolgens in bloederige video’s. Rusland is nog altijd geen ISIS. Maar ze gebruiken ISIS en hun symbolen wel om het Westen aan te vallen.

Nogmaals: ISIS blijfst staatsvijand nummer één. Maar Rusland schuift nu zeker op richting plek twee.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Bromsnor

  Het verhaal doet warrig aan en is meer een roddel verhaal dan een verhaal gebaseerd op feiten.

  Misschien is het verhaal waar en zitten de Russen erachter maar dan moet men wel met bewijzen komen………..alleen roddels en veronderstellingen zijn niet genoeg om het verhaal geloofwaardig te maken.

  “ISIS blijfst staatsvijand nummer één.”

  Het gaat niet om ISIS maar om het Jihadistisch gedachtegoed waarvan ISIS een uiting is.

  Jihad en Sharia zijn kern onderdelen van de islam en er zijn wereldwijd vele Jihadistische groepen die islamitische terreur plegen. (Al Qaida, Al Nusra, Al Shabaath, enzovoorts)

  Dat Jihadistische gedachtegoed vind onder grote delen van de moslims steun in een of andere vorm.

  Zolang er is dus islam is zal er Jihad en Sharia zijn.

  Ook in de VS nemen de problemen met de islam toe. Obama heeft veel moslims toegelaten tot de VS via allerlei programma’s. Vaak stilletjes op de achtergrond.

  51% of U.S. Muslims want Sharia; 60% of young Muslims more loyal to Islam than to U.S.
  https://www.jihadwatch.org/2015/10/51-of-u-s-muslims-want-sharia-60-of-young-muslims-more-loyal-to-islam-than-to-u-s

 2. Wim

  Jezus christus dat nu al zoveel onzin de wereld in gepompt wordt om de langverwachte en naar smachtende WOIII te bespoedigen. Tim ga je mond spoelen man en mocht de eerste paddenstoel vallen hier ,dan ieder geval op jou hoofd of heb je dan al laf net zo als onze koninklijke en opruiende politici de benen genomen uit een verpulverd Europa.

 3. Vigo

  “Vladimir “MH17 killer” Poetin.”

  Toen ben ik gestopt met lezen…..

  1. ceteris paribus

   Ja, Vigo wil natuurlijk geen kritische teksten lezen over de Grote Leider Vladimir Putin, de Bevrijder van Europa.

   1. CJD

    Kritisch zijn over Putin is een ding. Het verspreiden van verdacht makende twijfelachtige artikelen feitelijk onbewezen zijn gaat echt te ver over wie dan ook

 4. Ni28

  Rusland blijft als vijand altijd de nummer 1. ISIS mag wel nummer 1 zijn in wreedheden maar is een tijdelijk vijand (al duurt het erg lang). Rusland heeft baat bij Brexit als het begin van het uiteenvallen van Europa. Daarom is het zo dom van Juncker, Merkel en Hollande dat zij alles doen dat Brussel gezien wordt door zijn lidstaten als de westerse Kremlin. Dus moet een bezem door Brussel heen, de euro eruit en een EU met democratie voor alle lidstaten invoeren door de heerschappij van Duitsland en Frankrijk te beëindigen. Het is wel een utopische beeld maar anders is het met de EU gedaan. En Rusland zit daar op te wachten.

 5. CJD

  Wat een idiote artikel en duidelijk geschreven door iemand die in samenzwerings theotieen gelooft.

  Nouja ik moet weer eens naar de wc toe en mijn toilet papier is net op geraakt. Kan dit artikel nog ergens goed voor zijn.

  1. ceteris paribus

   Dat lijkt me nog een heel gedoe, je billen afvegen met een beeldscherm.

 6. Anna

  Je moet je kinderen wel een heel slechte toekomst wensen als je zo achter de oorlogzuchtige leiders van de VS en de NAVO gaat staan. Amerikanen zoeken overal oorlog maar wel altijd in andere soevereine landen. Ze gaan werkelijk over lijken om de Russen en Rusland kapot te krijgen.Heel Rusland insluiten met 14.000 Amerikaanse militairen erbij. Volgens Frank Walter Steinmeier is het puur “oorlogshitserij”. Wat hebben wij hier in godsnaam voor media die meelopen achter de Amerikanen om Europa in een derde wereldoorlog te storten. Hebben die meelopers geen kinderen?

  1. Peter Selie

   @Anna

   Hebben die meelopers geen kinderen? Jawel maar die leven grotendeels op een ander continent aan de overkant van de Atlantische Oceaan…

 7. Peter Selie

  General Wesley Clark vertelt hoe de destabilisatie van het Midden Oosten was gepland 1991

  https://youtu.be/qKWyqWpFEuU

 8. Wim

  Jammer Tim
  Als president Obama deze hackersaanval inderdaad als ‘invasie’ van Amerika zou verklaren, dan is de hele NAVO verplicht om de VS militair bij te staan in een oorlog tegen Rusland. Jammer genoeg voor Washington bleek de cyberaanval later slechts door één hacker te zijn opgezet, en niet eens door een Rus.

 9. toetssteen

  O nee zeg! Observer.com is wat anders dan ‘The Observer/Guardian’!
  Het is zoiets als Speld versus het FD!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.