BREKEND: schietpartij in winkelcentrum München, meerdere doden

LIVEBLOG: deze post wordt continu geüpdatet.

Update: half München is afgesloten voor de zoektocht naar de drie daders van de schietpartij. Nog steeds is geen enkele dader gepakt. De politie waarschuwt mensen om openbare plaatsen te vermijden en binnen te blijven.

Update: volgens de politie zijn er drie schutters (drei verschiedene Personen). Nog steeds niemand opgepakt.

Schermafbeelding 2016-07-22 om 20.04.16

Update: nog steeds zitten mensen vast in het winkelcentrum waar de schietpartij begon, kunnen geen kant op.

Update: de politie spreekt van meerdere daders, nog geen dader is gepakt.

Update: het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat er drie doden zijn gevallen bij de schietpartij in München.

Update: nieuwe foto van dader opgedoken op Twitter.

https://twitter.com/yugocharmant/status/756546841194426368

Update: politie van München waarschuwt mensen om openbare plekken te vermijden. De situatie is nog onduidelijk en de schutter loopt nog steeds vrij rond. Het openbaar vervoer in de stad ligt stil.

Update: dit is de schutter. Hij is nog steeds op vrije voeten, het is niet bekend of hij handlangers heeft. De schutter ziet er op het eerste gezicht niet uit als een ISIS-terrorist.

Schermafbeelding 2016-07-22 om 19.39.40

Update: tweede schietpartij in München, ditmaal bij metrostation.

Update: Duitse media spreken over meerdere doden bij de schietpartij. De dader is nog steeds op de vlucht.

Update: op Twitter komen steeds meer beelden naar buiten van angstig wegvluchtende mensen bij het winkelcentrum in München.

https://twitter.com/phasenkind/status/756541313789591552

 

Het winkelende publiek probeert weg te vluchten, politie rukt massaal uit.

In het Olympia-winkelcentrum in München zijn meerdere schoten afgevuurd. Beelden op twitter laten zien hoe mensen dekking proberen te zoeken voor de schoten. Er is nog niets bekend over de schutter en of er sprake is van een aanslag, maar gezien de nieuwsberichten van de afgelopen weken vrezen veel mensen het ergste.

Onbevestigde berichten op Twitter spreken van “zeer veel doden”, en de Duitse politie is massaal uitgerukt richting het winkelcentrum. De mogelijkheid bestaat natuurlijk dat er sprake is van vals alarm of dat het ‘slechts’ om een gewapende overval gaat, maar een aanslag met een vuurwapen op een drukke plaats past in het patroon dat we inmiddels helaas gewend zijn van ISIS.

De foto boven dit artikel circuleert op Twitter. Een man ligt op de grond en er staat een ambulance bij, op de achtergrond is het logo van het winkelcentrum te zien. Er lijkt dus in ieder geval sprake te zijn van gewonden. De schutter is nog niet gepakt.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

102 reacties

 1. 1Sarko2

  Dat kwaad is niet uit te roeien.
  Begin steeds meer te neigen naar het toelaten van een kalifaat voor die gekken.
  Zeg maar een soort Israel.
  Maar dan zul je toch ook die zendingsdrang eruit moeten rammen.
  Heeeel moeilijk

 2. Svetlana

  Ik denk dat het hier om een extreemrechtse terrorist gaat. Dat zijn we inmiddels gewend. Zie Breivik bijvoorbeeld.

  Het zou hier ook heel waarschijnlijk ook om een pegida aanhanger kunnen gaan. Laten wij het hopen zodat de islam niet voor de zoveelste keer onterecht de schuld krijgt. Daar heeft het niks mee te maken

  1. poldi

   @Svetlana na al jouw tot nu toe verspreide waandieen, breek je proefverlof af en ga terug naar jouw psychiatrische inrichting.

   1. Wachteres

    Welnee, Zwetslana verspreidt op een open manier politiek-correcte linkse denkbeelden.

    Daar is toch niets mis mee?

  2. anniejansz1

   hoe dan ook heb gelijk, ook ISIS is een extreem rechtse club….
   Zie ze niet vechten voor meer windmolens, betere sociale omstandigheden of dierenwelzijn…

   Gewoon ordinair het recht van de domste, grootste en sterkste.

   1. LantR.fant

    Ironisch genoeg doen uw linkse geestverwanten dat ook niet meer. Die buigen zich volgaarne als knipmessen, om onze samenleving aan hun primitieve driften over te leveren.

   2. toetssteen

    Elke religie is (verplicht) collectivistisch. Staat dus recht tegenover het rechts liberale vrijdenken.
    Wat dat aangaat zit er niet echt zoveel verschil tussen het communisme en het katholicisme/islamisme. Lees de dwang (zeker vroeger) en niet luisteren liep/loopt slecht af.
    Samenvattend, religie past niet echt in het rechtse vrijdenken. Daar mag men vanzelfsprekend een religie aanhangen, maar deze mag nooit het vrije denken en handelen van anderen in de weg staan.

    1. ceteris paribus

     Niet alle religies zijn verplicht collectivistisch en dwangopleggend en ze zijn dat ook niet altijd.
     In veel godsdiensten bestaat veel vrijheid, van Boeddhisme tot Jodendom en van Christendom tot Islam.
     Toetssteen maakt zich weer eens schuldig aan een borreltafelboutade, een zwakgeletterd bedrijf waarin hij zich een heuse intellectueel waant.

     Kortom, hij lulde maar weer eens wat.

  3. anniejansz1

   Het lijkt erop dat Svetlana helemaal gelijk gaat krijgen….nationaal-extremisme dus.

   Eens kijken of de boze suikerbuikjes het nu ineens minder erg vinden?

  4. LantR.fant

   Ja. dat zal het zijn. Iemand uit de Ost Friese vluchtelingen populatie, die dat in de naam van Odin deed.
   Ik weet ook niet waarom, maar iets zegt me, dat het waarschijnlijker is, dat úw islamitische bedmaatje een daad wilde stellen.

   Nog een paar van dit soort aanslagen en Breivik wordt gezien als verzetsheld. Daarna nog landelijke verkiezingen en de afloop daarvan kunt u zelf wel bedenken.

 3. Niek

  Svetlana, ja misschien heb je wel gelijk.
  Jaja, misschien zit er iets in wat je zegt. We moeten meer naar jou luisteren.
  Want je hebt het meer opmeen rijtje dan velen hier, je wordt op DDS erg onderschat lijkt me! Vertel meer hierover. Feiten dan, want daar hou je van.
  Wel, het is eens te meer duidelijk geworden:

  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Je bent echt knettergek en w.s. een gevaar voor de omgeving.
  Waar woon je, dus waar ontvang je verpleging? Hoelang zit je daar al, en loopt de medicatie naar wens? Of

  .
  .
  .
  .
  .
  blijf je gewoon
  .
  knettergek?

 4. poldi

  Wilders had jaren geleden hier al voor gewaarschuwd. Toen was hij nog zogenaamd een islamofoob. Denk dat de publieke opinie inmiddels flink veranderd is.

  Nederland word wakker!

  Alleeen ben ik bang dat het al te laat !

  1. Svetlana

   Wilders is verantwoordelijk hiervoor. Hij heeft deze aanslag zonder twijfel samen met ISIS gepland zodat hij meer macht krijgt. Er vind namelijk een grote complot tussen Wilders en ISIS plaats en iedereen die een beetje op de hoogte is weet dit

 5. Wachteres

  Het hek is van de dam, mensen. We kunnen nu dagelijks aanslagen verwachten van ‘lone wolves’, psychisch gestoorden of figuren die razendsnel geradicaliseerd zijn.

  Mogelijk wordt er nog andere oorzaken bedacht.

  Alles mag, als het maar niets met de islam te maken heeft.

  1. Svetlana

   Het heeft ook niks met de islam te maken. Dat weet ik heel goed omdat ik bekend ben met de vredelievende boodschappen in de koran. Daarnaast tonen moslims die hier in het westen wonen dat ze om hun medemensen geven. Alle turkse bakkers die je hier hebt bijvoorbeeld

 6. Svetlana

  Er zullen tussen al die mensen die hier vluchten wel een paar individu’s zijn die aanslagen willen plegen maar dat zijn dan ook geen goede moslims. De echte goede moslims komen hier om juist vrede te verspreiden. Natuurlijk hebben we door onze immigratie beleid ook te maken met een paar rotte appels maar laten wij vooral niet ontmoedigd raken door de paar tegenvalletjes zodat wij de voordelen niet meer zien. Denk aan alle verrukkelijke turkse bakkers die je hier hebt die door de islamitische invloed zijn ontstaan

  1. observer

   Voor Zwetsje, als je de moeite kan opbrengen dit te lezen: de goede moslims zijn die,die deze koran wetten volgen:
   Soera 2, vers 161: “Voorzeker, die verwerpen en als ongelovigen sterven, over hen zal de vloek komen van Allah en van de engelen en van alle mensen.”
   Soera 2, vers 191: “En dood hen, waar je hen ook ontmoet en drijft hen uit, vanwaar zij u hebben uitgedreven; want vervolging is erger dan doden. En bevecht hen niet nabij de heilige Moskee, voordat zij je daarin bevechten. Maar indien zij je bevechten, bevecht hen dan – zo is de vergelding voor de ongelovigen.”
   Soera 2, vers 216: “Vechten is je geboden ofschoon je er afkerig van bent; maar het kan zijn, dat je tegenzin hebt in iets terwijl het goed voor je is en het kan zijn, dat je iets behaagt terwijl het slecht voor je is. Allah weet het en jij weet het niet.”
   Soera 2, vers 217: “Zij vragen je omtrent het vechten in de heilige maand. Zeg: ´Het vechten hierin is een grote overtreding, maar de mensen van de weg van Allah af te houden en Hem ondankbaar te zijn en (de toegang tot) de Heilige Moskee (te verhinderen) en haar mensen er van te verdrijven, is bij Allah een grotere zonde; en vervolging is erger dan doden.´ En zij zullen niet ophouden je te bevechten, totdat zij je van jouw geloof hebben afgebracht, als zij kunnen. Maar wie onder u zich van zijn geloof afkeert en sterft als een ongelovige – diens werken zullen tevergeefs zijn in deze wereld en in de toekomende. Deze zijn de bewoners van het Vuur en zij zullen daarin verblijven.”
   Soera 3, vers 4: “Voorzeker, zij, die de tekenen van Allah verwerpen, zullen een strenge straf ontvangen; Allah is machtig, de Heer der Vergelding.”
   Soera 3, vers 10: “Voorzeker zullen de bezittingen en kinderen der ongelovigen hun tegen Allah in het geheel niet baten: dezen zullen brandstof voor het Vuur zijn.”
   Soera 3, vers 28: “Laat de gelovigen geen ongelovigen als vrienden verkiezen boven de gelovigen – en wie dat doet heeft geen deel aan Allah, tenzij gij u zorgvuldig voor hen hoedt. En Allah waarschuwt u voor Hemzelf en tot Allah zullen allen weerkeren.”
   Soera 3, vers 56: “De gelovigen die goede werken verrichten zal Ik volle beloning toekennen. Maar Allah heeft de onrechtvaardigen niet lief.”
   Soera 3, vers 85: “En wie een andere godsdienst zoekt dan de Islam, het zal van hem niet worden aanvaard en hij zal in het Hiernamaals onder de verliezers zijn.”
   Soera 3, vers 86: “Hoe zal Allah een volk leiden, dat heeft verworpen, na te hebben geloofd, en de getuigenis te hebben afgelegd dat de boodschapper waarachtig was en nadat de duidelijke bewijzen tot hen waren gekomen? Allah leidt het onrechtvaardige volk niet.”
   Soera 3, vers 87: “De vergelding van dezulken is slechts, dat de vloek van Allah, de engelen en de mensen, op hen rust.”
   Soera 3, vers 88: “Zij zullen daaronder blijven. Hun straf zal niet worden verlicht, noch zal hun uitstel worden verleend.”
   Soera 3, vers 118: “O gij die gelooft, neemt buiten uw volk geen ander tot intieme vrienden; zij zullen niet in gebreke blijven u te benadelen. Zij houden van leedvermaak. Nijd laten zij blijken en wat hun innerlijk verbergt is nog erger. Wij hebben u onze geboden duidelijk gemaakt, indien je ze wilt begrijpen.”
   Soera 3, vers 131: “En vreest het Vuur dat voor de ongelovigen is bereid.”
   Soera 3, vers 178: “En laat de ongelovigen niet denken dat het uitstel, dat Wij hun geven, goed voor hen is; Wij geven hun slechts uitstel, zodat zij in zonde toenemen; er zal voor hen een vernederende straf zijn.”
   Soera 4, vers 56: “Gewis, degenen die Onze tekenen verwerpen zullen Wij weldra het Vuur doen binnengaan. Wij zullen hen telkens, wanneer hun huiden zijn verbrand, andere huiden er voor in de plaats geven; opdat zij de straf ten volle zullen ondergaan. Waarlijk, Allah is Almachtig, Alwijs.”
   Soera 4, vers 74: “Laten derhalve zij, die hun tegenwoordig leven voor het leven in het Hiernamaals willen offeren, voor de zaak van Allah strijden. En wie voor de zaak van Allah strijdt, hetzij hij gedood wordt of overwint, weldra zullen Wij hem een grote beloning geven.”
   Soera 4, vers 76: “Zij die geloven, strijden voor de zaak van Allah, maar de ongelovigen strijden voor de zaak van de boze. Strijdt daarom tegen de vrienden van Satan; voorzeker, Satan’s plan is zwak.”
   Soera 4, vers 88: “Waarom ben je betreffende de huichelaars (in) twee partijen (verdeeld)? Allah heeft hen neergeslagen wegens hetgeen zij verdienden. Wens je hen te leiden, die Allah te gronde deed gaan? En voor hen, die Allah doet dwalen, zul je geen uitweg vinden.”
   Soera 4, vers 89: “Zij wensen dat gij verwerpt, evenals zij hebben verworpen, zodat gij aan hen gelijk zult worden. Neemt derhalve geen vrienden uit hun midden totdat zij voor de zaak van Allah werken. En indien zij tot vijandschap vervallen, grijpt hen dan en doodt hen waar gij hen ook vindt; en neemt vriend noch helper uit hun midden.”
   Soera 4, vers 91: “Gij zult anderen vinden die veilig bij u willen zijn en bij hun eigen volk; telkens wanneer zij tot vijandigheid worden opgeroepen, doen zij blindelings mee. Als zij zich derhalve niet op een afstand van u houden, noch u vrede aanbieden, noch hun handen terughouden, grijpt hen dan aan en doodt hen waar gij hen ook vindt. Tegen dezen hebben Wij u duidelijk gezag gegeven.”
   Soera 4, vers 101: “En wanneer gij door het land reist, zal het voor u geen zonde zijn het gebed te bekorten, als gij vreest dat degenen, die niet geloven u last zullen veroorzaken. Voorwaar, de ongelovigen zijn een openlijke vijand voor u.”
   Soera 4, vers 104: “En toont geen zwakheid in de vervolging van dit (vijandige) volk. Als gij lijdt, lijden zij ook zoals gij lijdt. Maar gij verwacht van Allah, wat zij niet verwachten. En Allah is Alwetend, Alwijs.”
   Soera 4, vers 160: “En wegens de onrechtvaardigheid van de Joden en hun weerhouden van Allah´s weg, verboden Wij hen de reine dingen die ben (voordien) waren toegestaan.”

   Screenshot_61

   1. Beukman

    Jezus man, Svets is de huistrol van DDS. Happen is helemaal niet de bedoeling, begrijp dat nou.

    1. Theo345

     Prima, Beuk.

 7. Ruud562

  Svetlana: “Het heeft ook niks met de islam te maken. Dat weet ik heel goed omdat ik bekend ben met de vredelievende boodschappen in de koran. Daarnaast tonen moslims die hier in het westen wonen dat ze om hun medemensen geven. Alle turkse bakkers die je hier hebt bijvoorbeeld”

  Tja, zie hier het resultaat van het jarenlang beleid van Rutte, Schippers c.s.: bezuinigingen op o.a. de geestelijke gezondheidszorg waardoor psychiatrisch patienten ongecontroleerd worden losgelaten op de maatschappij …. Gelukkig biedt DDS nog uitkomst voor hun! Maar het blijft volstrekt zielig, al zit er ook wel humor in …

 8. Wim

  Die Jehova’s moeten eens keer ophouden.

 9. Wachteres

  DDS is niet serieus te nemen als Zwetslana daarop verschijnt.

  Een ernstig onderwerp wordt totaal belachelijk gemaakt.

  1. anniejansz1

   Maar nu het om een rechts-extremist gaat zullen we jouw fraaie bijdragen wel heel snel missen.

   1. Wachteres

    Nog altijd pro-islam annie?

    1. Wachteres

     http://www.volkskrant.nl/buitenland/dader-bloedbad-munchen-is-18-jarige-iraans-duitse-man~a4344772/

     Ik moet je teleurstellen, de dader is een fundamentalistische moslim. En ik kan je nu al wel vertellen dat de volgende aanslag – waarschijnlijk vandaag al wel – ook door een dergelijke moslim wordt gepleegd.

     Welke verknipte denkbeelden houden jullie er wel op na dat je nog altijd voor die moordenaars opkomt.

 10. Beukman

  Aardig stuk in NRC van vandaag: overvloedige berichtgeving over terreurdaden lokt nieuwe terreurdaden uit.
  Een psychiater adviseerde CNN om alleen nog maar de namen van de slachtoffers te publiceren, en niet die van de daders, teneinde hen hun posthume moment of “fame” te onthouden. Wat CNN vervolgens ook deed.
  Daders zijn steeds vaker maatschappelijk ontspoorde mannen met weinig zelfvertrouwen, die door deze psychiater “domme volgers” van terreurgroepen worden genoemd.
  Zit wat in.

  1. Wachteres

   De volgende stap zal zijn dat wij de schuld krijgen van de aanslag. Hadden we er maar over moeten zwijgen.

   Denk je nu serieus dat ze ophouden met aanslagen plegen als wij die niet meer benoemen?

   Zonder enige twijfel een linkse psychiater. We mogen vooral niet denken dat het met de islam te maken heeft, dat die mensen uit naam van hun godsdienst moorden.

   Daar zouden namelijk conclusies uitgetrokken moeten worden dat de grenzen dicht moeten voor dat gevaarlijk tuig, en dat willen we toch niet?

   Ik blijf het zeggen: politiek-correct/links; de vijfde colonne en dus hét grote gevaar voor onze vrije westerse samenleving. Ze willen zelfs de IS niet zien als een gevaar dat bestreden moet worden.

   Niet de jihad is in eerste instantie het grote gevaar, maar degenen die hen blijven binnenhalen en die in stilte hopen dat de aanslag niet door de Jihadisten wordt gepleegd. Goddank, het is misschien een ultra-rechts figuur.

   De EU-elite en links: ZIEK TOT OP HET BOT!

 11. Svetlana

  ach we moeten het vooral niet al te dik opleggen. Dagelijks komen er meer mensen om door auto ongelukken dat terroristische aanslagen. Zullen we voortaan ook alle auto’s verbieden? 🙂

  1. van Urk

   Madrid,11 maart 2004 treinaanslag 192 mensen gedood bijna 2000 gewonden, Amsterdam, 2 november 2004 Theo van Gogh doodgeschoten, Londen, 7 juli 2005 bomaanslagen op stadsbus en enkele metro,s 52 doden meer dan 700 mensen gewond, Oslo en Utoya, 22 juli 2011 77 mensen gedood door Breivik, Parijs, 2 november 2011 aanslag op de redactie Charlie Hebdo werd er een molotovcocktail gegooid naar het gebouw, Toulouse, 19 maart 2012 aanslag op Joodse school waarbij een rabbijn en drie kinderen werden gedood, Londen, 22 mei 2013 militair Lee Rigby werd op straat gedood met een kapmes, Brussel, aanslag in het joods museum 4 mensen werden gedood, Parijs, 7 januari 2015 aanslag op Charlie Hebdo en gijzeling in joods supermarkt in totaal 17 mensen gedood, Arras, 21 augustus 2015 een man probeerde een aanslag te plegen in een Thalys-trein, Parijs, 14 november 2015 golfterreur 127 doden en 200 gewonden, Brussel, 22 maart 2016 aanslag op Brussels airport en in de Brusselse metro 32 doden en 340 gewonden, Nice, 14 juli 2016 aanslag met vrachtwagen 84 doden en tientallen gewonden. Verder zijn er in de afgelopen jaren tientallen aanslagen verijdelt. Het lijstje gaat met Munchen er nog bij in de toekomst verder. Het begint net als in Israel voor Europese poltici nog “gewoontjes” te worden .

 12. Vigo

  Zijn er al daders veroordeeld, zo niet dan is dit volgens paardepis een hoax?

  1. Beukman

   Is zeker afkicken zonder je paardevriendje he? Je zal het met mij moeten doen, Vijg.

 13. Wim

  De man in de McDonald’s zou alluh Akbar hebben geroepen volgens een ooggetuige die de zender heeft gesproken en daarna een aantal kinderen doodschoot.
  Dit was zojuist op CNN, live .
  Je kunt veel zeggen van rechts extremisten maar een aantal kindjes doodschieten die van hun happy meal genieten in de McDonald’s zie ik hun zelfs niet doen….

  1. Beukman

   @Wim
   Toch wel.

   http://www.telegraaf.nl/buitenland/26273533/__Schietpartij_in_Munchen__.html
   “Meerdere media quoten een ooggetuige, die over één schutter zegt: „Hij schreeuwde ’schijtbuitenlanders!’,”

   1. van Urk

    Beste Beukman, Dat riepen de extremistische moslims in Britse dimmhi wijken ook tegen Britse autochtone voorbijgangers die daar over straat liepen en dat ze op moesten rotten naar hun eigen land.

   2. Wim

    Beetje valse hoop voor je.
    Natuurlijk wordt dit bericht gebracht, de zaak in Duitsland staat op ontploffen. Over een paar dagen is dit weer afgezakt.

    1. Beukman

     Niks hoop, @Wim.
     Als de daders deze keer Duitsers waren, betekent dit mogelijk het begin van een geweldsspiraal waarbij binnen- en buitenlanders elkaar in toenemende mate afmaken, totdat niemand meer weet waar het ook alweer over ging.

     Dat is het lievelingsscenario van extremisten aan weerszijden. Die hebben elkaar dan ook nodig.
     Vergeet niet dat het ook Breiviks doel was om een burgeroorlog te laten ontketenen.

     1. van Urk

      Zou best kunnen Beukman. We zien het eigenlijk al aan de verdeeldheid onder onze Turkse landgenoten.

   3. Vigo

    Kan je nagaan hoever het al is, dat islamitische ongedierte beschouwt autochtone Duitsers al als schijtbuitenlanders….

    1. Beukman

     @Vijg
     Haha.
     We zullen het zien. Het is 5 jaar na Breivik, op de dag af. Maar dat kan toeval zijn, met al die moordpartijen van de laatste tijd.

     1. Vigo

      Het schijnen omwonenden te zijn geweest die schijtbuitenlander naar de schutter riepen, daar gaat je hoopvolle theorie Bukman……

     2. Beukman

      Voor mij staan alle opties nog open, @Vijgje, en hoopvol ben ik sowieso niet.
      Wil je nu eigenlijk die lang verwachte burgeroorlog, of toch nog maar even wachten?

     3. Vigo

      Laat maar komen die burgeroorlog Bukman, liever vandaag nog, nu kunnen we nog winnen, over korte tijd hoogstwaarschijnlijk niet meer, zij fokken namelijk als ratten dat islamitische ongedierte en dan hebben we ook de immigratie nog, nu zijn we nog in staat hen te elimineren en ons werelddeel moslimrein te maken.

     4. Beukman

      Wie neemt dan de leiding in deze burgeroorlog, @Vieg? Ben je niet bang voor ernstige verdeeldheid aangaande doelen en strategie? Er bestaan bijvoorbeeld ook groeperingen die de joden ook meteen graag het land uit zouden willen trappen. Weer anderen, zoals Geert, willen alleen maar een paar burgerrechten van moslims intrekken.
      Wil je het nationaal aanpakken of Europees?
      En wat ben je van plan te doen met de zwijgende meerderheid die er helemaal geen trek in heeft? Schiet je ze dood, óf hang je ze op?

      Als ik jou was zou ik eerst maar eens met een uitgewerkt plan komen, want zoals je weet vreet de revolutie haar eigen kinderen op.

     5. Vigo

      Wat mij betreft haal je de Hoekse en Kabeljouwse twisten er ook bij Bukman, maar dit soort burgeroorlogen ontstaan nu eenmaal spontaan, daar bestaan geen scenario’s voor, je moet niet alles bekijken vanuit je soosjologische kokervisie, eerst die moslims elimineren en dan zien we wel verder.

     6. Beukman

      @Vijg
      Kijk je een beetje uit met die Turkse slager van je? Je zal hem misschien als eerste willen pakken, maar hij heeft paar lange messen, en hij weet hoe ie ze moet gebruiken.
      Neem in ieder geval een rol pleisters mee.

     7. Vigo

      Grappig dat je daar aan refereert, er hangt een pamflet op zijn etalageruit dat hij terug is naar Turkije, mijn hond moet het nu doen met kippenhartjes en maagjes van de Nederlander op de markt op zaterdag.

      De vacht van mijn hond is wel ineens meer glanzend…..

     8. ceteris paribus

      Vigo pakt helemaal niemand, Beukman, hij is alleen moedig achter zijn toetsenbordje en de burgeroorlog waar hij naar verlangt betreft de voorpret van de toeschouwer.

   4. zomaar

    inmiddels achterhaalt @beuk , in dezelfde krant staat .

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/26276071/__Schutter_Munchen_is_18-jarige_Iraans-Duitse_man__.html

    dus heel waarschijnlijk , een door links bejubelde moslim , die volgens hen goed geïntegreerd is en dus een dubbel paspoort verdiende .

    zie je nu in @beuk dat zelfs een hier geboren moslim , een moordenaar is , zijn kan die uit naam van hun geloof anders gelovigen af slachten .

    het kan je vriendelijke moslim buurman zijn , die straks je beul blijkt .

 14. WWW

  Misschien heeft Svetlana voor het eerst in haar leven gelijk en zijn het extreem rechtse gekkies. Waarom ze dan in een winkelcentrum gaan rond schieten is me dan weer een raadsel. Doe het dan in een moskee (liever ook niet natuurlijk). Maar ja extreem rechts en snugger is meestal geen combinatie.
  Geniet maar van het moment meid, veel vaker zal je geen gelijk hebben.

  1. van Urk

   WWW@ Maar die foto van een van die dader lijkt niet zozeer op het stereotype van kaal geschoren blanke man met een scandinavische uiterlijk. Hij lijkt toch verdacht veel op een van Zwetslana,s Turkse bakkers.

   1. WWW

    Ik ken dit twitter account niet. Maar misschien heb je gelijk. Gewoon afwachten. Morgen zal het wel op het journaal te zien zijn.

   2. Beukman

    Maar was je die karakteristieke Urkse gok dan niet opgevallen?

    1. van Urk

     ha,ha goeie Beukman. Nu je het zegt!

 15. Bromsnor

  Volgens een getuige riep de dader “Allah Akbar”.

  “A woman named Loretta told CNN she was in a McDonald’s across the street from the mall when a man with a gun came out of a bathroom and began shooting.

  “I come out of the toilet and I hear like an alarm, boom, boom, boom,” she told CNN’s Dugald McConnell. “He’s killing the children (…) The children were sitting to eat. They can’t run.”

  Loretta said the gunman was right behind her but had his back to her. She said her 8-year-old son had been in the bathroom with the shooter, whom she described as heavyset and wearing dark clothing. She said the man yelled “Allahu akbar!”

  The woman said she took her children, ran from the McDonald’s and went across to the street to the mall. ”

  http://edition.cnn.com/2016/07/22/europe/germany-munich-shooting-live-updates/index.html

  1. Beukman

   @Brom
   “She said the man yelled “Allahu akbar!””

   Zou kunnen, we zullen het zien.
   Maar sinds onlangs een Americaanse vliegtuigpassagier een man met een baard ook “Allahu akbar!” had horen prevelen (waarop de man tegen de vloer werd gewerkt, gearresteerd, verhoord etc.) terwijl hij gewoon in het Arabisch iets onschuldigs had gezegd, heb ik wat minder vertrouwen in het vermogen van Americanen om vreemde talen te verstaan.
   “Scheiss Ausländer” klinkt in Americaanse oren al heel snel “Allahu akbar!”

 16. WWW

  Eigenlijk is het wel erg dat sommige mensen hopen dat het moslims zijn en anderen dat het rechts-extremisten zijn. Van beide kanten snap ik het wel, rechtse mensen willen dat politici eindelijk eens wakker worden en naar ze luisteren. Linkse mensen willen aantonen dat er kwaad schuilt in alle mensen, niet alleen moslims.

  1. van Urk

   Wat maakt het uit of ze nou bruin of geel zijn. Het zijn verschrikkelijke moordenaars die gewoon opgepakt moeten gaan worden. En wat betreft het motief daar moet de Duitse justitie en politici maar over gaan beoordelen en zeer sterk erover gaan na denken. Ze kunnen niet eeuwig alle identieke moordaanslagen in een doofpot gaan gooien om het als een soort seizoensgebonden enkele incident te gaan beschouwen. Er is iets goed mis gegaan met het Europees beleid over immigratie en terreurbestrijding de afgelopen tien jaar.

 17. Wachteres

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3698316/Police-officer-stabbed-struck-bottle-spontaneous-Hyde-Park-water-fight-descends-blade-chaos-two-revellers-suffering-knife-wounds.html

  Ondertussen in Londen: Duizenden negers vallen politie aan, steken mensen neer, plunderen McDonalds, in… Londen

  Wanneer zal de multiculturele elite niet alleen erkennen dat de multiculturele samenleving VOLLEDIG is mislukt [Merkel 2010] [en er daarna vrolijk mee doorgaan], maar ook erkennen dat zij de grootste vergissing van hun leven hebben begaan en Europa en de westerse wereld hebben opgezadeld met hun droombeeld dat een gruwelijke werkelijkheid aan het worden is en waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

  De grootste misdaad uit de geschiedenis – een goede maatschappij totaal willen veranderen, omdat het hen zo’n leuk project lijkt – en niemand van politiek correct voelt zich verantwoordelijk.

  Enoch Powell krijgt steeds meer gelijk met zijn Rivers Of Blood toespraak.

   1. Peter Selie

    Het zijn allemaal hoogopgeleide en harde werkers uit Aleppo.

   2. ceteris paribus

    Mevrouw Wachteres vond een nieuwe bron voor bevestiging van haar wereldbeeld. Deze zonodig nog bruiner dan de bronnen die ze gewoonlijk gebruikt.

    1. Wachteres

     Ach gut, is de Daily Mail ook al bruin, Simon. Wat ben je toch een zielug ventje.

 18. Peter Selie

  De Amerikaanse “bezetting” van Duitsland schept zijn eigen ellende. De Duitse regering heeft deze apocalyptische resultaten zelf geïmporteerd, wanneer alles echt tot op de bodem uitgezocht wordt dan vinden ze de schuldigen op het pluche van de overheid…

 19. Peter Selie

  Natuurlijk zijn het Allahu akbar schreeuwers, de demonstranten in de Schilderswijk werden ook rechts extremisten genoemd. Las net dat er een kapot geschoten is…

 20. Peter Selie

  Het is nu weer iets anders geworden, een van de schutters in Munchen heeft zelfmoord gepleegd zegt de politie…

 21. Peter Selie

  Meer dan 1 miljoen asieleisers en schijnvluchtelingen accepteren zonder hun achtergronden goed te checken en ze stuk voor stuk in grote haast op te nemen, dit is een buitencategorie van stompzinnigheid. Vraag mij wel eens af wat er in de psyche van Merkel en haar henchmen afspeelt, wanneer deze ellende de revue gepasseerd is, kan zij het Duitse volk dan nog recht in de ogen kijken? Ja ‘k denk het wel want deze aanslagen zijn nog maar het begin, de globalisten lachen nu in hun vuistje…

  1. Jan

   Begint nu toch wel erg te lijken op een eenmans actie van een rechts extremist. Men gaat eerst de rugzak van de schutter nog onderzoeken met een robot. Zal dus nog wel een aantal uren duren voor we het zeker weten.

   Hoe dan ook verschrikkelijk en door het recente IS terrorisme is de impact van dit soort aanslagen gigantisch. De hele stad is begrijpelijk meteen in paniek. We gaan dit de komende jaren helaas nog veel vaker meemaken.

   1. Peter Selie

    Ja Jan met het laatste gedeelte van jouw redenatie ben ik het volkomen eens, Merkel kan dit “incident” missen als kiespijn. Dan wordt alles weer opnieuw in de media uitgevochten en het anti-gevoel van het Duitse volk stijgt tot het kookpunt. De islam en hun gerelateerd geweld hoort in geen enkel beschaaft westers land thuis, tot zover is dit nu wel erg duidelijk geworden. Wat betreft het rechts extremistische perspectief van dit incident in Munchen zal nog moeten blijken, in ieder geval wordt incident een agendapunt in de Bundestag…

   2. ceteris paribus

    Extreem-rechts in Duitsland heeft een traditie van moorddadig terrorisme, dus dit komt waarschijnlijk niet uit de lucht vallen.

    http://www.volkskrant.nl/buitenland/niet-63-maar-849-racistische-moorden-in-duitsland~a3558296/

    1. Wim

     Het kwam dus wel uit de lucht vallen.

 22. Peter Selie

  Zelfveroorzaakt meer dan 500 miljoen Europeanen hebben de politiek correcte elite en de Gonzo journalism en overige media keer op keer gewaarschuwd voor hun smerige asiel en immigratiebeleid. Hebben ze geluisterd? Nee want ze weten het beter en nu dit weer, en nog meer onrust en ellende in het verschiet. Merkel en haar henchmen zouden eigenlijk voor een tribunaal wegens oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid moeten verschijnen en dienovereenkomstig veroordeeld moeten worden…

 23. Bes Tolen

  Het wordt, nee het was al de hoogste tijd, dat Duitsland andere volksvertegenwoordigers kreeg. Dat lieden als Merkel aan het bewind zijn, is het gevolg van de Amerikaanse bemoeienis met de Duitse politiek. Hoewel ook Engeland en Frankrijk in deze zeggenschap hebben. Nog altijd. De Amerikanen moesten Helmut Schmidt niet, toch nog een aantal jaren bundeskanzler, en ook Franz Joseph Strauss niet, de man die in Beieren de overmacht, de theocratie van de Rooms katholieke kerk op politiek terrein met succes bevocht. Duitsland is een land waar je maar beperkte vrijheid van meningsuiting hebt (onder meer maatschappelijk opgelegd ”wie zwijgt, stemt toe principe”), beperkte toegang tot de politiek zowel voor personen als partijen en met daarbij aan de andere kant merkwaardige positieve discriminatie. Niet in het minst voor buitenlandse groepen. Daarom krijg je lieden als Merkel aan het bewind want men heeft liever van de links christelijke, die in het communisme nog goed konden functioneren en ook in het huidige Duitsland omdat dergelijke lieden betrouwbaarder voor de Amerikanen zijn dan de rest. Maar wie zijn die Amerikanen? Buitenlandse zaken gaat in Amerika buiten alle controle van enig belang dus ook democratische om en is vooral het domein van een in omvang kleine elite van zeer rijken met veel invloed in het grote bedrijfsleven en helemaal de grote banken. Deze groep zoekt al sinds jaar en dag haar eigen medestanders uit. In de jaren negentig, de regering Clinton, is hun macht opnieuw toegenomen. De val van het communisme heeft hen veel gebracht zoals het zicht op delfstoffen in de voormalige Sovjet Unie (met oligarchen, multimiljardairs van daar als bondgenoten) en zicht op heerschappij over grote gebieden zoals in Europa waar momenteel lakeien (onderworpen landen hieronder) volop aan de macht zijn. De ontwikkeling van de mogelijkheid, die het ”nul procent”rentebeleid biedt om almacht te krijgen op de financiële markt, is angstaanjagend voor ieder met enig financieel belang dus inclusief bijvoorbeeld pensioenen, maar ook voor het grotere bedrijfsleven dat aan preferente Amerikaanse regelgeving moet voldoen op straffe van. Het kan Amerika helemaal niets schelen waar het naar de wereldmacht streeft. Dat gaat net zo met de Rooms katholieke kerk/het Vaticaan, in Amerika sterk aan macht heeft gewonnen (massa immigratie door obstructie van de overheid) en in Europa trouwens ook, bijvoorbeeld door de EU, en dit werelddeel teistert met abjecte opvattingen, niet in het minst over asielzoekers. Het beleid is zeer uitnodigend, verdacht van steun aan de maffiose bendes. Niet alleen verdacht maar honderd procent bepaald door het tweede Vaticaans concilie is de gelijkschakeling van de christelijke god met de islamitische allah. Dit lijkt een politiek besluit dat streeft naar geloofsuitwisseling (verandering) en nadere binding met de islam. Pure machtspolitiek. Uiteindelijk valt de R.k.kerk terug op haar oorsprong en dat is het geloof als het opportunisme van de macht. Merkwaardig dat geen protest valt te horen. We moeten gezien de uitlopers, die de christelijk leer met zich mee brengt, vrezen dat al gauw vanuit het christendom allerlei ondermijnende opvattingen en acties bepalend zullen zijn voor de ondergang van het Europa waartegen zovelen hebben gestreden en zovelen door de moordenaars namens de kerk het leven verloren.
  Al met al moet worden vastgesteld, dat de Europeanen sterke tegenstanders in de westerse wereld zelf vinden waar ze hoognodig mee moeten af rekenen. Dat zal wel niet gebeuren maar afrekenen dan wel aan macht ontnemen, lijkt nog mogelijk. De volken zullen het moeten willen.

 24. Bromsnor

  De dader is een Iraniër.

  Hij riep voor zijn daad ” Allah Akbar”.

  https://aboutcroatia.net/news/europe/police-shooter-was-18-year-old-german-iranian-man-munich-30234

 25. Niek

  Ja Bromsnor, las het ook, een Iranier. Maar ook wel ‘verward’.
  Hoewel dat niet alleen dus.

  Ach, valt allemaal wel weer mee.
  Juh ken dr wel om lachuh. De neutralere en niet policor pers (anders lees je het nergens):
  “But as cameras rolled on the somber moment, Obama grinned and chuckled – and drew laughs from his audience – about his elder daughter Malia leaving the nest and heading for college.”

  En xandernieuws.punt.nl berichtte:
  “Een moslima die getuige was van de terreuraanslag in het Olympia winkelcentrum in München verklaarde tegenover CNN dat ze pal voor de schoten duidelijk ‘Allahu Akbar’ had horen schreeuwen. Ze zei dit goed te kunnen verstaan ‘omdat ik zelf moslim ben’. Ze vertelde ook dat de dader gericht op kinderen schoot. Nadat de stafchef van bondskanselier Angela Merkel echter op TV had verklaard dat ‘er geen link met terrorisme is vastgesteld,’ (3) verdween het verhaal van deze ooggetuige plotseling uit alle reguliere media, voor zover op dit moment is te zien ook van CNN zelf. (1)”

 26. nienke

  Svetlana.

  Laten we hopen zodat de islam niet voor de zoveelste keer onterecht de schuld krijgt.

  Waarom onterecht? al die vreselijke aanslagen die er de laatste tijd gepleegd zijn door moslim jongeren, vindt jij het onterecht dat de islam als de boosdoener wordt gezien, zij doen deze vreselijke dingen toch uit naam van de islam.
  Onschuldige mensen die gezellig aan het winkelen zijn of feest vieren de dood in jagen en dan roepen allah akbar, heeft dit niets met de islam te maken volgens jou?
  Volgens mij heeft het wel degelijk met de islam te maken.

  1. Ali Yas

   Jihadisten die zich na de daad uit de voeten maken zijn nog een tikje vervelender dan het slag dat zichzelf ombrengt. Deze innovatie bevalt me helemaal niet.

   In de openbare ruimte waar vrijwel niemand een vuurwapen heeft, kan een gewapende strijder zich ongestraft uitleven en vervolgens naar zijn thuisbasis terugkeren, waar niemand hem aan de politie zal uitleveren. Het patroon-Molenbeek zullen we maar zeggen.

   Wat leert ons dit? Dat we de sjaak zijn. Allah is inderdaad groter: zelfs onze eigen overheden raden ons aan “openbare plekken te vermijden”. Die zijn schijnbaar gereserveerd voor de mohammedanen.

 27. poldi

  Elke moslim is een potentiële terrorist, je weet namelijk nooit wanneer hij radicaliseert!

  Mohammed Belhoul, de terroristische moordenaar van Nice, was zelf geen Fransman, hij was een Tunesiër.
  Hij was een niet praktiserende moslim die alcohol dronk en varkensvlees at. Het is een mysterie: hoe kwam zo’n verschrikkelijke moordlustige opwelling bij hem naar boven?

  Volgens sommigen was hij pas onlangs geradicaliseerd. En wel heel snel.

  Het is weer eens een bewijs dat een moslim, doet er niet toe welke, heel snel kan omslaan!

  1. ceteris paribus

   “Elke moslim is een potentiële terrorist, je weet namelijk nooit wanneer hij radicaliseert!”

   Dat geldt natuurlijk niet alleen voor moslims, Breivik, van der Vlist en de gek in Muchen lijken me daarvan het sprekend bewijs.

   1. ceteris paribus

    van der Vlist = van der Vlis

 28. poldi

  Plagiaat
  ——–
  Werkelijk om te kotsen dat er direct door een (mogelijk) islamitische ‘getuige’ werd gezegd dat het om een zogenaamd extreem rechts persoon zou gaan, die extreem rechtse leuzen zou hebben geroepen. De linkse media, politici en weg-met-onzers natuurlijk dolblij en meteen vol op het framing en spin orgel. Zum kotzen !

  En mogelijk kan er wat vaker worden uitgelegd dat een islamitische moslim terrorist inderdaad wel eens wat geloofsgenoten meeneemt als collateral damage, maar ook hier heeft deze fascistischeen verdefelijke ideologie natuurlijk een oplossing voor; deze mensen zijn gestorven voor de goede zaak. Moslims die ten onrechte worden omgelegd bij deze activiteiten komen automatisch in het paradijs. Zo kijken ze er tegen aan. Er is zelfs een Arabische term voor: ‘Sjahied’ !!

 29. poldi

  Oh wat balen die linkse nederlanders, nujij-ers en joop-ers weer, ze hadden zo gehoopt op een arische christelijke man.

  Dan hadden ze eindelijk eens een keer kunnen stellen van kijk “blanke mensen uit de West Europese cultuur die christen zijn, zijn net zo erg” met daarop “het kwade zit in alle mensen en dit heeft dus niks met de islam of cultuur te maken”

  1. Wachteres

   HEAR HEAR! @Poldi.

  2. anniejansz1

   In het geheel niet Poldi, maar mijn gedachten zijn in eerste instantie bij de doden en dat het weer heeft kunnen gebeuren.

   Inmiddels ben ik wel zover dat de islam en het westen onverenigbaar zijn, de grenzen mogen dicht van mij en er moet beleid gedefinieerd worden om uitstroom mogelijk te maken.
   Daarnaast repressie voor jong tuig dat zich maar blijft misdragen!

   1. Floris

    “Inmiddels ben ik wel zover dat de islam en het westen onverenigbaar zijn,”
    ————————————————-
    Mijn welgemeende complimenten! Hier is sprake van voortschrijdend inzicht en de bereid toe te geven dat je het eerst fout hebt gezien. Klasse!

    Ik zie dit Beukman en Paribus niet doen.

    1. ceteris paribus

     Dat zie je goed, beste Floris. Ik kan me in elk geval niet voorstellen dat Beukman zich zou bezondigen aan flodderige redeneringen volgens welke ‘de islam’ en ‘het Westen’ onverenigbaar zou zijn.

     Ik wees je al vaker op het wetenschappelijke reïficatie-begrip, vanuit de hoop dat je die zou kunnen bevatten. Volgens dit wetenschappelijke voorschrift tot redekunstige hygiene is spreken over ‘de islam’, als zou dat een persoon of groep zijn die je eenduidig een motief en gedrag zou kunnen toeschrijven, onzin dan wel vertoon van slordig denken.

     1. Floris

      Dominee Paribus bevestigt wat ik al wist: voor hem zit voortschrijdend inzicht er niet in. Hij kan z’n brakke wensdenkerij niet loslaten omdat hij bang is dat z’n wereld dan instort.

      Gutmensen en wensdenkers zijn in feite heel angstige mensen.

     2. ceteris paribus

      Het gelukte onze Floris niet een inhoudelijke reactie te geven. Dat is jammer maar in zijn geval meer regel dan uitzondering.

     3. Beukman

      CP schrijft:
      “Ik kan me in elk geval niet voorstellen dat Beukman zich zou bezondigen aan flodderige redeneringen volgens welke ‘de islam’ en ‘het Westen’ onverenigbaar zou zijn.”

      Dat zie je goed, en de benaming flodderig vind ik goed gekozen.

      Toch wil ik wel een pink uitsteken naar Floris. Vandaag staat er een interessant stuk over de loopbaan van Erdogan in NRC. Met name de woorden over de pragmaticus Erdogan vond ik boeiend. Ik knip en plak:

      “De scheiding der machten vindt hij geen heilige graal. Afhankelijk van het publiek waarvoor hij spreekt, roemt hij het Turkse model van een strikt seculiere democratie, om een volgende keer te spreken over democratie als een ‘rijdende trein’ waar je op en ook weer af kunt springen als de eindbestemming is bereikt.

      Erdogan stopte als pleitbezorger van de sharia, nadat hij in de gevangenis was beland. Het is 1998, vier jaar daarvoor is hij gekozen als burgemeester van Istanbul. Een schok voor het strikt seculiere establishment, dat vreest islamitische regels opgelegd te krijgen door de fanatieke vrome nieuwkomer. Die vrees komt niet uit. Erdogan is pragmatisch, serveert bij gelegenheid zelfs alcohol. Hij maakt zich geliefd met verbeteringen in de watervoorziening en elektriciteit in arme wijken.”

      In 1998 draait hij als burgemeester van Istanbul de bak in: op een bijeenkomst heeft hij geciteerd uit een fout gedicht van Ziya Gökalp, een nationalistische intellectueel, dat trouwens ook in Turkse schoolboeken staat. Jullie kennen het wel: het is het gedicht dat veelvuldig frauduleus door islamhaters worden geciteerd als waren het de woorden van Erdogan zelf, met de passage “Minaretten zijn onze bajonetten”.
      Het stuk in NRC vervolgt:

      “Het zal een keerpunt blijken. Een paar uur na zijn vrijlating houdt hij een speech waarin hij zegt dat hij veel tijd heeft gehad om na te denken. Uit wat volgt, blijkt dat hij moet hebben geconcludeerd dat een politieke partij in Turkije nooit tot een massabeweging kan uitgroeien als religie een te grote rol speelt.”

      En dat denk ik ook. Wat dan meteen mijn pink voor Floris is.

     4. ceteris paribus

      Beste Beukman,

      Ik wil hier wel de bekenning doen dat, toen de eerste berichten over een militaire coup opdoken, ik mezelf betrapte op de hoop dat die zou slagen. Een vermetele gedachte omdat ik als democraat elke ondemocratische staatsgreep afwijs. In dit geval, en de geschiedenis van Turkije in aanmerking nemend, waarin de militairen hun bevoegdheden nooit te lang gebruikten, had ik afzetting van Erdogan toegejuicht. Naar mijn beoordeling wordt Erdogan in zijn politieke handelen noch door de islam als het secularisme gedreven. Het is een autocraat die om zijn macht uit te breiden zich slechts door machtsstreven en opportunisme laat leiden. Ik neem elke ideologische overtuiging van de man met een korretje zout, zoals ik dat doe bij Mugabe, Putin en Trump.

      Erdogan is een gevaarlijke dictator die bereid is rechtsstaat en mensenrechten te offeren op het altaar van zijn persoonlijke ambitie.

     5. Beukman

      @CP
      Ik snap je aarzeling. Die voelde ik ook. Maar net als jij ben ik principieel tegen staatsgrepen; het gebeurt ook maar zelden dat daar iets goeds uit voorkomt.
      Erdogan is mateloos populair onder de Turken. Een gelukte staatsgreep had een enorme onrust veroorzaakt in Turkije, en vervolgens daarbuiten.
      Een instabiel Turkije is het laatste dat Europa op het moment kan gebruiken.

      Je typering van Erdogan komt aardig overeen met de strekking van het artikel. Diep van binnen is hij een islamist, maar praktisch gezien een opportunist.
      Interessant detail in het stuk vond ik de reden waarom hij een verbod op een hoofddoeken heeft opgeheven: om de diep vrome moslims op het platteland meer vrijheid in hun doen en laten te geven, en hen aldus te emanciperen.

      De Turken die ik voorzichtig spreek over de staatsgreep, erkennen vaak dat Erdogan dingen doet die niet door de beugel kunnen. Ze zien het echter door de vingers omdat hij hun land grote voorspoed heeft gebracht. Bovendien begrijpen ze wat beter dan ons, verwende westerlingen, dat vrede geen vanzelfsprekende waarde is.
      Ik had op mijn Facebook pagina een foto van Gülen gezet. Binnen een paar uur hadden twee Turken me “ontvriend”.
      Nou ja. Een foto van Geert had nog wel desastreuzere gevolgen gehad.

      De vraag is nu of Erdogan met het uitbreiden van zijn macht op ongekende schaal zijn hand niet overspeelt. “Macht corrumpeert; absolute macht corrumpeert absoluut.” Een dictator die zichzelf in een eenzame positie manouvreert, loopt nog wel eens in zijn eigen zwaard.

   2. ceteris paribus

    En dan te bedenken dat de islam al eeuwen onderdeel van Europa uitmaakt.

    1. Wachteres

     Dat links gezwets heeft ook Simon bereikt. Obama beweert hetzelfde over Amerika.

     1. Floris

      Het is toch deerniswekkend om die paar Bosniërs en Albaniërs alsmede nog wat verdwaalden aan te grijpen om te stellen dat de islam “al eeuwen onderdeel uitmaakt van Europa”.

      Dan plaats je jezelf buiten iedere redelijke discussie.

    2. Floris

     Dominee Brulkikker spreekt hierboven over “de islam”.

     Iets eerder schreef hij:

     “Ik wees je al vaker op het wetenschappelijke reïficatie-begrip, vanuit de hoop dat je die zou kunnen bevatten. Volgens dit wetenschappelijke voorschrift tot redekunstige hygiene is spreken over ‘de islam’, als zou dat een persoon of groep zijn die je eenduidig een motief en gedrag zou kunnen toeschrijven, onzin dan wel vertoon van slordig denken.”

     We concluderen dat hij in zijn zelf gegraven kuil is gevallen…;-)

     1. ceteris paribus

      Floris, er is geen bezwaar over de islam of over het christendom te spreken, als je maar niet denkt dit dat bewust denkende actoren zijn die een eenduidig motief nastreven en zich eenvormig vertonen.
      Als ik zeg dat de islam onderdeel en wortel van de Europese cultuur is spreek ik over een pluriforme godsdienst die naar tijd en plaats uiteenlopende culturele en politieke uitdrukkingsvormen kreeg.

      Met het feit dat je dit onderscheid niet blijkt te kunnen maken is aangetoond, zoals ik al vreesde, dat het reïficatie-begrip niet door jou werd begrepen.

     2. Floris

      Uiteraard is er onderscheid, dominee. Er zijn zeker verschillen tussen de diverse stromingen. De hamvraag is echter of die verschillen wel zo groot en belangwekkend zijn als ze door mensen zoals jij worden voorgesteld.

      Het antwoord daarop is een driewerf nee. Theologisch niet, cultureel niet en qua mentaliteit niet.

      Jouw sociologische dogma’s gaan niet of nauwelijks op voor moslims. Hun manier van denken verschilt per saldo radicaal van die van westerlingen. Als dat kwartje nu eens een keer zou kunnen vallen dan kom je misschien zover als Annie. Of als Roos. Je weet wel, dat groenlinkse meisje van Opinari en PolitiekDebat die ook voortschrijdend inzicht toonde en waar jij (waarschijnlijk om die reden) vervolgens je giftige pijlen op begon te richten.

     3. ceteris paribus

      “Uiteraard is er onderscheid, dominee. Er zijn zeker verschillen tussen de diverse stromingen. ”

      Het wordt een beetje gênant, Floris. Het door gemaakte onderscheid niet de verschillen tussen de verschillende godsdiensten maar de vraag of de aanduiding van een godsdienst in reïficerende wordt gebruikt. Je ziet dat onderscheid niet en dat leidt dan vervolgens tot dit soort gênante misverstanden.
      Ik ga het je niet nog een leer uitleggen lieverd.

      Maar je hebt voor dat deel wat je wel dacht te begrijpen gelijk hoor, er bestaan ferme verschillen tussen de godsdiensten. De onderlinge verwantschap is weliswaar groter (met name tussen de drie monotheïstische godsdiensten, maar er zijn wel degelijk verschillen.

 30. pejoar

  en weer een daad van een moslim.
  natuurlijk doen de Duitsers en de politiek correcte media er alles aan om dit te ontkennen.
  18 uit Iran,pas 2 jaar in Duitsland en gefrustreerd.
  Daarbij allah akbar brullen en weerloze mensen neerschieten .
  Dat zijn de feiten.
  Bijna iedere dag horen we iets over die religie of beter ideologie,die ook uit frustratie is ontstaan.
  de oplossing voor dit is ,dubbele paspoorten afpakken en alleen tijdelijk asiel toestaan.
  niemand mag blijven,opvang en hulp in de regio en duidelijk zeggen dat islam hier niks te zoeken heeft.

 31. Ruud562

  Bes Tolen, zie hier een gedeeltelijk antwoord op jouw vraag.
  Uit een opiniestuk uit de Belgische site Knack.

  Jean-Marie Dedecker (LDD)
  Voorzitter van LDD
  Opinie
  Knack 17/07/16 om 10:21 – Bijgewerkt om 10:20

  Europa heeft het onheil over zichzelf afgekondigd, schreef de betreurde journaliste Pamela Hemelrijk al op 18 december 2005 in haar artikel “Oil for immigration” voor ANP. Uit angst dat de oliekraan nog een keer zou dicht gaan zoals in 1973 sloot de Europese Gemeenschap in 1975 een Euro-Arabische convenant af om de Arabische olieboeren te vriend te houden: de Resolutie van Straatsburg. “Het was een tijd van moordende consensus: in heel West-Europa waren toen sociaal-democraten aan de macht. De geestelijke vader van de tekst, de Belg Tijl Declercq, mocht dan een christen-democraat zijn, hij was zo links als een deur, en een warm voorstander van totalitarisme. Hij ijverde bijvoorbeeld ook driftig voor innige vriendschapsbanden met de Sovjet-Unie… In het document belooft de EEG om voortaan de Arabische immigratie actief te bevorderen, en de nieuwkomers ruim baan te geven om hun cultuur naar Europa te exporteren. De tekst benadrukt de grote verrijking, die het Arabisch cultuurgoed te bieden heeft, vooral op het gebied van normen en waarden, en draagt de lidstaten op om aan de verspreiding de hoogste prioriteit te geven. De pers moet worden ingeschakeld om een gunstig klimaat te scheppen voor de immigranten, en de academische wereld moet worden gemotiveerd om de nadruk te leggen op de positieve bijdrage van de Arabische cultuur aan de ontwikkeling van Europa. Geld moet worden uitgetrokken om de oprichting van moskeeën, islamscholen, centra voor Arabische cultuur en wetenschappelijke instituten ter bestudering van de islam te stimuleren. Het staat er allemaal zwart op wit. Sinds 1975. Dankzij ons onvolprezen Europarlement… Jarenlang heb ik me afgevraagd hoe het mogelijk was dat onze autoriteiten, zonder uitzondering, allemaal dezelfde zoetsappige clichés bezigden als het over moslim-immigratie ging. Niet alleen hier maar in heel West-Europa…Ze leken wel gehypnotiseerd ! Maar nu begrijp ik het: ze voeren al 30 jaar gehoorzaam de Resolutie van Straatsburg uit! Het is Europees beleid! Oil for immigration, als het ware!

 32. Niek

  Nu gaan we met zun allen in de media de motivatie van dit muslim ongedierte gissen.

  Nu is dat niet zo moeilijk; het algemene probleem bij muslims is rejection en zelfmedelijden, de vrucht hiervan kan al spoedig fysieke agressie opleveren (geen mindset vanuit een praat-/vergadercultuur maar vanuit een fysieke macht-/vechtcultuur, gevoed door hun heilige haatboek de Koran), immers de geestelijke motivatie is altijd de maagdenhemel te verkrijgen door martelaarschap op honden en varkens (=ongelovigen in hun gidsboek, de Koran).

  Een korte maar afdoende psychologische schets. De muslim wentelt zich al spoedig in een of andere vorm van nihilisme, n.l. de onmaakbaarheid van een samenleving die hij niet snel genoeg ziet omvormen.

  Zijn achterliggende toon is er een van (zijn) superioriteit als hakbarmens, gebaseerd op zieke en demonische waarden. Zijn verwerping van ‘alles wat niet zandbakgelovig is’ nestelt zich in zelfmedelijden, en dat is meteen een reden om allesj sjchlecht te vinden. Zelfs absoluut kwetsbare creaties zoals kinderen waar deze (dikwijls pedo-) muslims van kicken, worden zo in naam van allahuakhbar graag opgeofferd aan hun zo hoog mogelijk beoogde moordscore die hen hopelijk een extra genieting geeft in de hel, o wacht, hun hemel.

 33. Niek

  Gissen wordt toch wel beoefend helaas. Zo las ik over de Bataclan massamoorden het volgende, en is best een correctie van wat velen geloven:

  http://www.snopes.com/france-covered-up-bataclan-victims/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.