Erdogan valt vrije pers, rechterlijke macht, politie én leger aan na mislukte couppoging

De Turkse president gebruikt de mislukte staatsgreep om nog meer macht te verkrijgen en alle oppositie de mond te snoeren.

Toen de staatsgreep gaande was in Turkije bedacht ik me dat als dit mislukte, president Erdogan waarschijnlijk helemaal los zou gaan. Ervaringen uit het verleden hebben dat immers wel bewezen. Zie bijvoorbeeld hoe Hitler reageerde op de brand in de Reichstag: hij benoemde meteen de vijand (marxisten en joden) en gebruikte de brand vervolgens om alle macht in handen te krijgen.

President Erdogan is duidelijk hetzelfde van plan. De afgelopen dagen zijn duizenden mensen opgepakt. Zo wordt er grote schoonmaak gehouden in het leger waar nu bijna elke divisiecommandant eraan moet geloven. Alle Atatürkisten worden er nu uitgezet en zullen vervangen worden door Erdogan-loyalisten.

Ook duizenden politiemensen moeten eraan geloven. Meer dan 7000 agenten zijn geschorst. Er wordt nu ‘onderzoek’ gedaan naar hun activiteiten. Dat is wat apart omdat de politie Erdogan tijdens de coup juist steunde, maar blijkbaar is de president ervan overtuigd dat er nog steeds Gülen-aanhangers in de politiemacht zijn en wil hij daar iets aan doen.

Een stuk of 3.000 rechters en aanklagers zijn ontslagen, volgens mediaberichten kunnen daar er nog eens 2.000 bijkomen. Dit betekent dat de rechterlijke macht helemaal in handen zal komen van de islamist Erdogan. Ook zijn er vele tientallen zakenmensen opgepakt. Wat rechters en zakenmensen te maken hebben met een militaire coup begrijpt niemand, maar blijkbaar had Erdogan deze mensen al langer op zijn zwarte lijst staan en grijpt hij de coup aan om hen aan te pakken.

En daar zal het waarschijnlijk niet bij blijven. Pro-Erdogan Twitteraars hebben een lijst in handen van journalisten die er volgens hen ook aan moeten geloven. Het zou gaan om de volgende journalisten:

Can Dündar, Hayko Bağdat, Oğuz Karamuk, Dilek Hayırlı, Yusuf Bülbül, Ayşe Altunköprü, İsa Şimşek, Burak Kılıç, Perihan Mağden, Gökhan Özgün, Cevheri Güven, Başak Çokan, Ergun Babahan, Murat Aksoy, Mahmut Akpınar, Hamdi Alkan, Dr. Fevzi Özgönül, Oğuz Karamuk, Yılmaz Odabaşı, Sevil Yavuz, Hacer Özkaya, Cem Güler, Abdullah Kılıç, Mehmet Bulut, Değer Özergün, Cuma Ulus, Ahmet Çakır, Mustafa Ünal, Turgay Oğur, Aslıhan Erkişi, Atilla Taş, Arif Erdem, Cafer Solgun, Cemil Tokpınar, İhsan Yılmaz, Hilmi Yavuz, Mümtazer Türköne, Şahin Alpay, Mehmet Kamış, Levent Köker, Abdullah Aymaz, Melih Arat, Selim Işıklar, Kerim Balcı, Can Bahadır Yüce, Ali Ünal, Hakan Şükür, Mehmet Özdemir, Ali Bulaç, Atilla Dorsay, Ahmet Turan Alkan, Mehmet Çetingüleç, Nurullah Öztürk, Oktay Usta, Ahmet Kurucan, Süleyman Sargın, Yavuz Baydar, Tarık Toros, Kemal Cengiz, İbrahim Öztürk, Sadettin Orhan, Ali Demirel, Behram Kılıç, Mustafa Ünal , Abdülhamit Bilici, Nuh Gönültaş, Ali Ünal,Faruk Mercan, Mehmet Kamış, Nazlı Ilıcak, Mehmet Altan, Erhan Başyurt en Eser Karakaş.

Het moge duidelijk zijn dat de lijsten met journalisten, politieagenten, soldaten, en rechters en aanklagers al lang voor de mislukte coup waren aangemaakt. Erdogan had alleen nog een excuus nodig om ze in de gevangenis te gooien of in ieder geval buitenspel te zetten.

De coup gaf Erdogan het excuus dat hij nodig had. Wat we nu zien zijn de laatste stappen in een poging om de alleenmacht naar zich toe te trekken. Daarom moeten we dus alweer concluderen dat niet Erdogan, maar de vrijheid het echte slachtoffer was van de couppoging.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ni28

  Deze staatsgreep is niet mislukt maar is nu pas gaande.

 2. Nico

  Even een vraagje uit oprechte interesse. Is het voor jou nog te doen om in Turkije te wonen en te werken? Of loop je ook het risico om door een NSB kloon verlinkt te worden en last te krijgen met de autoriteiten?

  1. ceteris paribus

   Wat bedoelt Nico met een NSB-kloon?

   1. zomaar

    jij b.v

    1. Nico

     Nee, niet CP, en ook jij niet. Maar er zullen ongetwijfeld AK aanhangers stilletjes meelezen.

 3. Bromsnor

  Op weg naar de absolute macht.

  Zorgelijk is dat veel Turken in Nederland (ook die hier zijn opgegroeid) de islamitische agenda van Erdogan steunen.

  Dat geeft aan waar hun loyaliteit en sympathie ligt…………en dat is niet bij de Nederlandse samenleving en haar waarden en normen maar bij de islamitische agenda van Erdogan.

  Ook andere moslims in Nederland steunen de islamitische agenda van Erdogan zoals we in Rotterdam hebben gezien. (omdat het lot van Erdogan volgens hen immers de hele ummah (wereldwijde islamitische gemeenschap) aangaat.

  Pim Fortuyn zei het al een tijd geleden: De vijfde colonne is onder ons.
  https://youtu.be/qvm6dYEZslw

 4. ko vadis

  Na alle “zuiveringen” in Turkije, nu gaande, mag je hopen dat alle opengevallen posities aldaar, opgevuld gaan worden door alle Erdogan aanhangers alhier. Of een uitruil: alle tegenstanders hier, en alle aanhangers van Recep Ayip terug. Ondanks dat het leger tegenstanders van Erdogan ook enkele miljoenen zielen telt, zou het evenwicht wat beter zijn, mijmer ik maar zo!

 5. Wachteres

  Walgelijk zoals onze EU-leiders kraaien dat het goed is dat de democratie daar is hersteld.

  Trouwens, geen wonder, zij weten net zo min als Erdogan wat democratie inhoudt.

  Of waarschijnlijk weten ze het wel, maar draait het bij hen om “macht is heerlijk en overmacht is overheerlijk”.

  1. Ni28

   Na alle intimidatie van tegenstanders is hij uiteindelijk “democratisch” gekozen. Jammer dat onze leiders ook niet weten wat democratie betekent.

 6. zomaar

  Michael net vers van de pers

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26235427/__Coupplegers_als_varkens_in_stal__.html

  hiermee kan je Erdogan gerust gelijkstellen met de links socialist A.H

 7. Ni28

  Na alle zuiveringen in Turkije vergeten wij de aanstaande zuiveringen in Europa gepland door Herr Doktor Schauble die kennelijk Mengele na wilt doen.

  1. Wim

   Ik denk dat de Duitse vrouwen om te voorkomen dat er inteelt komt verplicht worden om zich door een Islamiet te laten bevruchten. Voor jaren terug moest dat door een SS’er.

 8. poldi

  En wie zei ook al weer “We zullen Europa veroveren door de baarmoeder van onze vrouwen.” ?

  En wie zei “Democratie is slechts de trein die wij nemen totdat wij op onze bestemming zijn aangekomen. Minaretten zijn onze bajonetten, koepels onze helmen, moskeeën onze kazernes en gelovigen onze soldaten.” Recep Tayyip Erdogan. Der Islamist als Modernisierer. In: Die Welt, 5 mei 2007.

  En wie heeft ons tot vervelens toe, onder hoongelach en demonisatie door de linkse media hiervoor gewaarschuwd ? Ja, Geert Wilders !

  1. van Urk

   Weinig verschil tussen de neo-Ottomanen en de neo-nazi,s die dezelfde droom hanteren. Voor vele Erdogan-aanhangers is Erdogan de grote leider die voor stabiliteit zorgt en Turkije tot een economisch wereldmacht maakt. Maar daar staat wel tegenover dat dit met harde hand allemaal gebeuren moet, precies hoe het ook met nazi-Duitsland op die manier ging. De Nederlandse Erdogan-aanhangers die in deze ondemocratische methode geloven mogen van mij met spoed direct het land gaan verlaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.