Knettergek: provincies willen miljoenen uitgeven aan onnodige oversteekplaatsen voor otters

Drenthe bouwt een speciale ottertunnel omdat één diertje werd doodgereden.

Provincies zijn van plan om miljoenen uit te geven aan het verbeteren van de verkeersveiligheid om het hoge aantal verkeersdoden te beperken. Een goede zaak, zou je zeggen. Als het de veiligheid verbetert, is dat geld goed besteed. Er is alleen één ‘maar’: het geld wordt besteed aan oversteekplaatsen voor otters om te zorgen dat er minder worden aangereden. Zo is Drenthe van plan om een speciale tunnel voor overstekende otters aan te leggen onder de A28, nadat er één ottervrouwtje werd doodgereden. Bij het Tjeukemeer in Friesland werd voor 330.000 euro een speciale faunapassage onder de A6 gebouwd, en de provincie Zuid-Holland geeft hetzelfde bedrag uit om rasters aan te leggen bij de Reeuwijkse plassen.

Ook Groningen neemt de verkeersveiligheid van dieren serieus: de provincie zoekt naar budget om “vier urgente punten” veiliger te maken. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA) heeft 665.000 euro vrijgemaakt om vier oversteeklocaties te bouwen. Er zijn in Nederland echter tientallen punten die volgens Staatsbosbeheer moeten worden verbeterd, dus de totale klus zal in de miljoenen lopen.

Maar gaat het dan zo slecht met de otter in Nederland? Nee: het aantal otters nam het afgelopen jaar met 14 procent toe. Je zou dus zeggen dat het prima gaat met het dier, en dat het niet nodig is om miljoenen uit te geven aan speciale tunnels. Maar voor milieu-organisaties is het niet snel goed: het baart hen zorgen dat er veel otters worden doodgereden. Kennelijk begrijpen ze niet dat het nogal logisch is dat er meer otters worden doodgereden, omdat er nu eenmaal steeds meer otters rondlopen in Nederland. Een hoger aantal doodgereden dieren is simpelweg een gevolg van het feit dat het totaal aantal dieren toeneemt.

Bovendien is het otterbeleid van Staatsbosbeheer niet onomstreden: Stichting Otterstation Nederland (SON) heeft de organisatie in het verleden meermaals bekritiseerd om het uitzetten van tamme otters in het wild. De redenering van Staatsbosbeheer is dat de tamme otters nakomelingen krijgen om de wilde populatie een duwtje in de rug te geven, maar volgens de otter-activisten van SON is het dierenmishandeling om een tam dier in het wild uit te zetten omdat zo’n beestje dat niet gewend is. Of het juist de tamme otters zijn die daarom worden aangereden, is niet bekend.

Nu er mogelijk miljoenen worden besteed aan het aanleggen van ottertunnels en faunapassages, is het terecht om de vraag te stellen of deze oversteekplaatsen zullen werken. De beruchte ‘eekhoornbrug’ in Den Haag werd in 2014 aangelegd voor anderhalve ton. Een jaar later hadden slechts drie eekhoorns van de brug gebruikgemaakt. Oftewel 50.000 euro per eekhoorn. Tja, dan weet ik wel betere doelen voor dat geld. Kamerlid Barbara Visser (VVD) slaat dan ook de spijker op de kop:

Gaan otters op zoek naar het zebrapad of naar de tunnel? De kans is groot dat de schattige knaagdiertjes gewoon van de weg gebruik blijven maken, en dat er dus ondanks de ottertunnels aanrijdingen zullen blijven plaatsvinden. Het is nu eenmaal niet anders. Plaats wat borden langs de weg om automobilisten beter te laten opletten, en besteed die miljoenen niet aan ottertunnels maar aan nuttige zaken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. hans-e-pans

  Het is makkelijk geld uitgeven van een ander, waar je dan ook nog eens geen verantwoording voor hoeft af te leggen.

 2. Ni28

  Men heeft alles voor dieren over maar voor medemensen niet. Nuttig of niet, geld zat.

 3. 1Sarko2

  Knettergek ?
  Allemaal gezeur en mierenneukerij,alsof het land failliet is.
  Komop zeg, leuk voor de otter en een paar bedrijven hebben er weer een stukje werk erbij.
  Maar ach, het zijn hier weer azijnzeikers.

  1. Wim

   Met bijna 500 miljard staatsschuld ben je wel failliet volgens mij.

   1. 1Sarko2

    Weet je de staatsschuld van Amerika.
    500 miljard is niks en we voldoen aan de eis van dat zeurende EU.
    We zijn rijk, maar dat realiseren we ons te weinig.

 4. Svetlana

  Een goed begin maar deze maatregel gaat niet ver genoeg. Wat mij betreft krijgt een automobilist die zo’n schattig beestje omver rijdt levens lang met dagelijkse zweepslagen erbij

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.