Noodtoestand in Turkije moet einde EU-onderhandelingen betekenen

Gisteravond kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de noodtoestand af in zijn land. Hoewel hij onmiddellijk beweerde dat burgers daar niets van te vrezen hebben is dat natuurlijk je reinste onzin. Alle macht ligt nu bij de president die zelfs de Grote Leider van het leger wordt. Veel rechten worden aan de kant geschoven (of, technisch beter gezegd: voorlopig geschorst). Ondertussen worden er nog steeds massaal mensen opgepakt, ontslagen, en erger.

De internationale pers nam de woorden van Erdogan razendsnel over. Natuurlijk waren zij kritisch, maar ze gaven Erdogan desalniettemin de ruimte om zijn propaganda te spuien.

En dat is bijzonder jammer. De noodtoestand aankondigen doe je namelijk alleen in de meest extreme situaties. Daarnaast gebruiken overheden — zeker autocratische overheden — de noodtoestand om ál hun tegenstanders buitenspel te zetten.

In het geval van Erdogan is dat niet anders. Zo’n 60.000 mensen zijn op dit moment ontslagen of geschorst, duizenden en nog eens duizenden andere mensen zijn opgepakt. De vervolgingen gaan maar door.

En dat is gek. Het leger zat volgens Erdogan immers achter de couppoging en hij benadrukt keer op keer dat het om “een klein groepje gaat.” Als dat zo is, waarom worden gewone ambtenaren en zelfs leraren dan ook aangepakt? Waarom wordt iedereen opgejaagd die er ook maar verdacht van wordt iets van sympathie te hebben voor Fethullah Gülen, de islamistische leider (en verfoeilijke man) die tot een paar jaar geleden nog één van Erdogans belangrijkste bondgenoten was? Moet iedereen met een Gülen boek er nu aan geloven?

Voorlopig lijkt het antwoordt daarop ‘ja’ te zijn. Erdogan liet eerder al weten dat volgens hem duizenden mensen sympathie hebben voor Gülen. Hij wil ze stuk voor stuk ‘straffen’ voor de mislukte staatsgreep. Dit betekent dus ook dat mensen die daar helemaal niets mee te maken hebben het doelwit kunnen worden van Erdogans eigen machtsgreep.

Wat we nu zien gebeuren is dat Erdogan de mislukte coup gebruikt om zichzelf machtiger te maken dan ooit tevoren. Een cynicus zou zeggen dat hij een militaire coup ombuigt in een civiele coup, gepleegd door zijne hoogheid zelf.

Wat voor benaming je er ook aan wil geven, het is duidelijk dat de situatie in Turkije er eerder slechter dan beter op zal worden. Zoals ik en vele anderen al tijdens de couppoging schreven: wie er ook zou winnen, de Turkse democratie zou sowieso zwaar onder vuur komen te liggen.

Daarom is het nu tijd voor de Europese Unie om de banden met het Erdogan-regime definitief door te snijden. Dat is vervelend en zelfs gevaarlijk voor Europeanen in Turkije, maar er zit niets anders op. Dit soort wangedrag kan nu eenmaal niet geaccepteerd worden, zeker niet van een regime dat nog steeds zegt lid te willen worden van de Europese Unie.

Stopzetten die onderhandelingen en Erdogan vertellen dat hij nooit en te nimmer EU-lid zal worden. Vandaag nog.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Wachteres

  Mijn idee, Michael!

  Turkije mag nooit en te nimmer lid worden van de EU. Dat zal het einde van onze cultuur, onze vrijheid en onze beschaving betekenen.

  Helaas denkt de EU daar anders over. Zij denkt alleen maar aan machtsuitbreiding.

  De communiste Federica Mogherini heeft ons al beloofd dat de EU uitbreiding gewoon doorgaat. Voordat wij het in de gaten hebben zal Turkije deel uitmaken van Europa.

  Uit de EU; de grote verraders van ons land en ons volk.

 2. ceteris paribus

  Een lidmaatschap van Turkije is nu inderdaad verder weg dan ooit.

  1. Wachteres

   Wie dat gelooft, is wel erg onnozel.

 3. Beukman

  “Daarom is het nu tijd voor de Europese Unie om de banden met het Erdogan-regime definitief door te snijden.”

  Stel dat de EU dit deed, wat voor invloed zou dat dan hebben op de deal die we met Turkije hebben gesloten aangaande vluchtelingen?

  1. Theo345

   Ja ja, die chantage met de vluchtelingenstroom.

   De EU heeft zich in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd door eerst alle medemensen op aarde uit te nodigen om hier asiel aan te vragen. Vervolgens bleek dat deze EU niet de middelen en de moed had om de stroom te temperen, en die taak is vervolgens bij een onbetrouwbare buur gelegd.
   Moet dat dan ertoe leiden dat we deze buur zijn gang laten gaan, ook al ontwikkelt zich hier een dictator die zijn bevolking terroriseert en alle regels aan zijn laars lapt?

   1. Peter Selie

    Juist Theo345 je ziet het in het juiste perspectief, het lijkt wel of een groot gedeelte van het Nederlandse volk gechanteerd wil worden, misschien lijden ze aan het Stockholm syndroom…

  2. Wachteres

   Denk je dat Erdogan zich daaraan houdt? Laat me niet lachen.

   Als Turkije bij de EU komt krijgen we heel Afrika hier.

   De EU, een misdadigersbende.

  3. Anna

   Beukman. Helemaal niets als we op een fatsoenlijke, beschaafde manier al die islamitische mannen op staande voet per boot of vliegtuig terug brengen naar de regio of oorspronkelijke landen.

 4. Ni28

  Politici waaien met alle winden mee, doen zaken met iedereen en dus ook met de grootste schoften. Zij onderhouden dictators met ontwikkelingsgeld en veroordelen autocratische leiders onvoldoende. Zo hebben leiders van Chamberlain kaliber Midden-Europese landen aan Hitler verkocht en anderen later aan Stalin. Wat nu gebeurd met Erdogan doet sterk aan denken dat huidige leiders niets van de geschiedenis geleerd hebben. Dit was het moment om Erdogan te isoleren, alle deals stoppen en zeker van de NAVO uitgooien. In plaats daarvan laat het Westen toe dat al zijn tegenstanders geliquideerd worden en spreken over democratie die niet mag lijden terwijl er geen democratie in Turkije is. Slap.

  1. van Urk

   Inderdaad. En als er met die dictators(Hitler,Stalin,Saddam,Kaddafi enz.) of met islamitische bewegingen geen zaken meer gedaan kan worden omdat ze van koers veranderen door tegen het westen te gaan keren gooit de NAVO gewoon een paar stevige bommen erop. Hier bijvoorbeeld een artikel hoe het westen de Arabische wereld onder controle houdt. http://www.ncpn.nl/archief/grond/saoedi.htm

   1. van Urk

    De noodtoestand is, vanwege de versterkte overheidsbevoegdheden en verzwakte controle , een geliefd machtsmiddel van dictators gebleken. In sommige landen zoals Syrie is de noodtoestand jaren van kracht geweest. Hitler wist door het uitroepen van een noodtoestand in februari 1933 het parlement buiten spel te zetten. Om deze redenen zou volgens Amnesty international een noodtoestand maar 90 dagen mogen duren en moet deze volgens het BuPo-verdrag gemeld worden bij de VN.

 5. Anna

  De Russen moeten maar gaan handelen zoals de Turken want dan mogen ze zich aansluiten bij de NAVO en EU. Dan kunnen ze ook weer terug naar de E8.Wat een verschrikkelijke hypocrisie bij media en politici.

 6. Anna

  Amerikanen trekken zich straks helemaal terug aan de grensgebieden van Turkije en wij in Europa zitten met meer dan 80 miljoen islamieten erbij die elkaar het licht niet in de ogen gunnen. Arm Europa. Amerikanen lachen zich een ongeluk.

 7. Ali Yas

  Het massa-ontslag van rechters was al genoeg reden om Turkije op het strafbankje te zetten. De EU zou mogen eisen dat die staatsrechtelijke wandaad onmiddellijk en volledig wordt teruggedraaid – maar doet dat uiteraard niet.

  Daarnaast kunnen we ons afvragen of Turkije onder de gegeven staatsrechtelijke omstandigheden nog wel een volwaardig NAVO-lid kan blijven. Het gedoe rond luchtmachtbasis Incirlik heeft nog eens onderstreept dat de prioriteiten van Turkije niet helemaal stroken met die van het Westen.

 8. Armagedon

  Wel grappig dat de gemiddelde Europeaan nog steeds gelooft dat de E.U. iets voor stelt . De Turken willen niks met de E.U. te maken hebben . İk woon nu al 3 jaar in Turkije maar wat jullie wordt vertelt is niet altijd waar . De mensen hier merken dat aan hun familie leden uit de E.U. en volgen ook alles ze zijn hier zo dom als jullie dat denken!! Spanje , Portugal , İtalie zo kan ik er nog een paar opnoemen maar het alle grappigste is toch dat de 2 E.U. lid landen die grenzen met Turkije Griekenland en Bulgarije het mooiste voorbeelden zijn .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.