Rutte heeft lak aan uitslag referendum, neemt nog steeds geen beslissing over Oekraïne-verdrag

Geen categoriejul 06 2016, 10:00
Premier Mark Rutte is nog steeds niet van plan om de kiezer serieus te nemen.
Eerder dit jaar sprak het Nederlandse electoraat zich uit tegen het Europese associatieverdrag met Oekraïne. Daar waren verschillende redenen voor: ten eerste wilden kiezers Brussel laten weten dat het over en voorbij moet zijn met diens machtshonger, en daar komt bij dat men bang was dat het verdrag uiteindelijk zou leiden tot EU-lidmaatschap. Daar zijn de meeste Nederlanders op tegen, wat niet zo gek is aangezien Oekraïne de Nederlandse belastingbetaler ongetwijfeld bakken met geld zal kosten als dat land lid wordt van de Unie.
Premier Rutte beloofde toentertijd dat hij nog voor de zomer met een "standpunt" zou komen over wat het kabinet nu zou doen: de wens van de kiezer naast zich neerleggen, aandringen op aanpassing van het verdrag, of tegen het verdrag stemmen.
Nou ja, het is onderhand 6 juli en we hebben nog steeds geen bekendmaking gezien van Rutte. Sterker nog, hij zegt nu dat hij nog meer tijd nodig heeft:

Vanwege de gebeurtenissen rond de Brexit is het premier Mark Rutte niet gelukt om nog voor de zomer tot een besluit te komen of het kabinet de uitslag van het Oekraïne-referendum zal overnemen.Hij verwacht nog weken, zo niet maanden nodig te hebben om tot een oplossing te komen, zei hij dinsdag in debat in de Tweede Kamer.

Tweede Kamerlid Louis Bontes, van VNL, vindt dat logischerwijze niet kunnen. Hij heeft een motie van wantrouwen ingediend waar de Kamer om 10:15 uur over zal stemmen. De kans dat die motie wordt aangenomen is helaas nihil.
En dat is doodzonde. Rutte heeft namelijk niet alleen zijn belofte verbroken, maar heeft zich feitelijk zelfs al overgegeven aan de Brusselse megalomanen. Lees maar wat hij bij herhaling zegt over de mogelijkheid om het verdrag aan te passen:

"Daar was in Bussel geen grote interesse voor vanwege de Brexit."

En:

"Maar wat wij willen zal op verzet stuiten."

Tenslotte:

Rutte proefde echter wel dat er in Brussel weinig belangstelling was om het verdrag aan te passen. De kans dat Nederland het verdrag dan ook zal ondertekenen, is volgens de premier "klein".

Weet je welke kans pas echt klein is? Dat Rutte de uitslag van het referendum serieus neemt en Brussel dwingt om er iets mee te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten