Sneu: Vrouw sterft enkele uren nadat ze op 117-jarige leeftijd eindelijk recht op pensioen heeft

Pas op je 70ste pensioen krijgen absurd? Deze vrouw moest het nog veel langer uithouden, maar niet lang genoeg om er van te genieten.

Het toppunt van bureaucratie: een vrouw die een eeuw heeft moeten strijden om te bewijzen dat ze een eeuw oud is. Het gebeurde in Mexico, waar mevrouw Trinidad Alvarez Lira letterlijk een eeuwigheid gerechtigheid heeft gezocht. Zo lang probeerde ze al haar geboortebewijs te krijgen, om eindelijk gewoon te krijgen waar ze recht op heeft. Het is niet duidelijk waarom ze dat bewijs nooit kreeg, maar het is wel duidelijk dat er een steekje los zat bij (meerdere generaties van) de medewerkers van de burgerlijke stand in Mexico.

Trinidad is geboren in 1898 en wilde – al 52 jaar – met pensioen gaan, iets waar elke 65-jarige Mexicaan, man of vrouw, recht op heeft. Dat de stokoude vrouw al bijna twee maal de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, en dat ze al veel langer dan 65 jaar haar leeftijd probeerde te bewijzen, mocht niet baten bij de bureaucraten: geen geboortebewijs betekent geen uitkeringen, en dus ook geen pensioen.

Al die tijd heeft ze moeten leven van haar eigen arbeid en later, toen dat vanzelfsprekend niet meer ging, van die van haar familie. Toch was het deze dinsdag eindelijk zo ver, toen de heren en dames van de burgerlijke stand ook eindelijk inzagen dat deze vrouw wel zo oud moest zijn, en haar het felbegeerde bewijs gaven. Eindelijk had ze dan recht op een normaal pensioen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Ze heeft zelfs niet één keer haar uitkering mogen ontvangen, aangezien ze enkele uren later al het leven liet door een hartaanval. Waarschijnlijk heeft de blijdschap om het bewijs haar, hoe cru dat ook is, het leven gekost.

Hoewel ze dus niet echt van haar pensioen heeft kunnen genieten, is deze vrouw waarschijnlijk wel heengegaan met één van de mooiste gevoelens ter wereld: het gevoel dat gerechtigheid eindelijk heeft geschied. En dat kun je,  in tegenstelling tot geld, tenminste wél je graf in meenemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.