Turkse academici mogen niet reizen

Geen categoriejul 20 2016, 14:00
De coup werd gepleegd door het leger, maar alle andere tegenstanders van het Erdogan-regime moeten het ook ontgelden.
Dit slaat natuurlijk nergens op. Tenminste, niet als je de mensen achter de mislukte coup daadwerkelijk wil pakken:

De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat heeft de staatszender TRT woensdag bekendgemaakt.
Het reisverbod komt na de mislukte militaire staatsgreep van vorige week vrijdag. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.

Academici die zich momenteel in het buitenland begeven, wordt aangeraden om "zo spoedig mogelijk terug naar Turkije te keren". De Raad verzoekt universiteiten om hun personeelsbestand na te gaan op mogelijke connecties met de geestelijke Fethullah Gülen.

Al zouden ze contact hebben met de Gülen-beweging, of daar zelf onderdeel van vormen, dan nog hebben ze natuurlijk helemaal niets te maken met de coup. Die werd immers gepleegd door militairen. Enkelen daarvan waren ongetwijfeld Gülenisten, maar er zaten vrijwel zeker ook behoorlijk wat Kemalisten bij, mensen die Mustafa Kemal Atatürk als hun grote voorbeeld zien en die het van het grootste belang vinden om Turkije's seculiere systeem in stand te houden.
Ik bedoel maar: er zijn op dit moment 99 generaals aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de coup. De kans dat er 99 Gülen-aanhangers generaal zijn in Turkije is bijzonder klein.
We kunnen heel duidelijk zijn over wat er nu in Turkije gebeurt: de Turkse regering grijpt de couppoging aan om enorme zuiveringen uit te voeren. Iedereen die niet loyaal is aan Erdogan moet het nu ontgelden en wordt eruit gewerkt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten