Turkse academici mogen niet reizen

De coup werd gepleegd door het leger, maar alle andere tegenstanders van het Erdogan-regime moeten het ook ontgelden.

Dit slaat natuurlijk nergens op. Tenminste, niet als je de mensen achter de mislukte coup daadwerkelijk wil pakken:

De Turkse Hoge Raad voor Onderwijs heeft alle academici tot nader order verboden het land te verlaten. Dat heeft de staatszender TRT woensdag bekendgemaakt.
Het reisverbod komt na de mislukte militaire staatsgreep van vorige week vrijdag. Die heeft geleid tot een grootschalige zuivering binnen alle overheidsinstellingen.

Academici die zich momenteel in het buitenland begeven, wordt aangeraden om “zo spoedig mogelijk terug naar Turkije te keren”. De Raad verzoekt universiteiten om hun personeelsbestand na te gaan op mogelijke connecties met de geestelijke Fethullah Gülen.

Al zouden ze contact hebben met de Gülen-beweging, of daar zelf onderdeel van vormen, dan nog hebben ze natuurlijk helemaal niets te maken met de coup. Die werd immers gepleegd door militairen. Enkelen daarvan waren ongetwijfeld Gülenisten, maar er zaten vrijwel zeker ook behoorlijk wat Kemalisten bij, mensen die Mustafa Kemal Atatürk als hun grote voorbeeld zien en die het van het grootste belang vinden om Turkije’s seculiere systeem in stand te houden.

Ik bedoel maar: er zijn op dit moment 99 generaals aangeklaagd wegens betrokkenheid bij de coup. De kans dat er 99 Gülen-aanhangers generaal zijn in Turkije is bijzonder klein.

We kunnen heel duidelijk zijn over wat er nu in Turkije gebeurt: de Turkse regering grijpt de couppoging aan om enorme zuiveringen uit te voeren. Iedereen die niet loyaal is aan Erdogan moet het nu ontgelden en wordt eruit gewerkt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Svetlana

  Wilders heeft in deze zaak ook geen schone handen. Doordat politici als Wilders hun anti islam retoriek mogen verspreiden worden islamitische leiders elders op de wereld gedwongen om te radicaliseren. Aangezien er niks mis is met de islam komen die radicale gedachtes echter niet uit hun zelf te voorschijn maar komen ze in een negatieve spiraal door de aanwezigheid van extreemrechtse politici als Wilders

  1. poldi

   Svetlana na al jouw tot nu toe verspreide waandieen, breek je proefverlof na een bewezen mislukt experiment af en ga terug naar je psychiatrische inrichting.
   Ik krijg bijna medeljden met je.

 2. Ni28

  Toen de communisten de macht grepen in het Oostblok deden zij hetzelfde. Uit geschiedenis kunt je veel leren en Erdogan heeft de juiste voorbeelden genomen. Helaas niet de goede.

 3. Ni28

  Groene mannetjes zijn weer neergedaald.

 4. Peter Selie

  Raar dat Turkse academici niet mogen reizen, hoogopgeleide Syriërs mogen in Europa gaan en staan waar ze willen…

  http://s2.standaardcdn.be/Assets/Images_Upload/2016/07/19/k.jpg

 5. Peter Selie

  CIA achter de Turkse coup en dit keer geen false flag

  Erdogan heeft zijn leven te danken aan de opperbevelhebber van de 1e Turkse Legergroep, Generaal Umit Dundar.

  Een uur voordat drie helicopters met 40 commando’s op het vakantieadres van Erdogan zouden komen, belde hij Erdogan op met de volgende instructie:

  “Er is een militaire staatsgreep aan de gang. Ik bel u omdat u de gekozen president bent en ik sta achter u. Er zijn commando’s onderweg die binnen een uur arriveren om u om te brengen. Maak dat u daar NU weg komt en vlieg naar Istanbul. Ik zal zorgen dat u daar op een van de vliegvelden kunt landen en een persconferentie kunt geven.” Lees verder >>>> http://boinnk.nl/118680/cia-achter-de-turkse-coupe-en-dit-keer-geen-false-flag/

 6. Beukman

  Angstaanjagend inderdaad.
  Ik citeer uit de krant van vandaag:

  “Demonstranten riepen: ‘Wij willen de doodstraf.’ Waarop Erdogan antwoordde: “Ik hoor uw verzoek. In een democratie krijgen de mensen wat zij willen.
  Het volk is het kind dat roept: ‘Ik wil.’ Het referendum is het middel om die wil door te zetten.
  In een parlementaire democratie krijgt het volk niet altijd wat het wil; de volksvertegenwoordiger zou matigend moeten werken. Er is bijvoorbeeld geen parlementaire meerderheid voor een Brexit in Groot-Brittannië.
  Referenda win je niet met waarheid, maar met het inspelen op angst en frustratie, het creëren van een vijandbeeld. En herhaling. Eindeloze herhaling.”

  Erdogan is de leider die het volk wil. Wat hij nu doet, zou aanhangers van referenda en van de zogenaamde volkswil te denken moeten geven.

  1. Houtlijm

   Geen touw aan vast te knopen. Plotseling wordt het referendum er met de haren bij gesleept. Beukman lijkt ernstig de weg kwijt.

   1. Beukman

    @Lijmpoging
    Als het te moeilijk is voor je, leg ik het je wel uit hoor. Maar eerst zelf proberen of je eruit komt.

  2. Ali Yas

   Landen waar journalisten massaal in de gevangenis verdwijnen zijn misschien niet geschikt om er referenda te houden. Dat ben ik met Beukman wel eens (als dat is wat hij probeert te zeggen). Maar in landen met een lange democratische traditie, een functionerende rechtsstaat en een vrije pers ligt dat anders. Als het volk daar zijn mening te kennen geeft en de regering negeert die, is er geen sprake van “matiging” maar van contractbreuk.

   In Turkije let nu iedereen heel goed op wat hij zegt, zelfs de Turken in het buitenland, want de gevangenis staat open voor iedereen die dat niet doet. In deze sfeer van intimidatie zal bijna niemand openlijk ingaan tegen wat de Dictator duidelijk heeft aangegeven te willen, zogenaamd uit naam van “het volk”. De uitkomst van de aanstaande volksraadpleging staat daardoor nu al vast.

   1. Beukman

    @Ali
    Ik ben niet zo optimistisch over de werking van een “lange democratische traditie” als jij, al begrijp ik je punt. Het stuk waaruit ik citeerde eindigt met deze woorden:

    “Ik vermoed dat in Nederland via het referendum de doodstraf wel weer kan worden ingevoerd, of het onvrijwillig laten castreren van pedofielen.”

    Voor sommigen is de “volkswil” zaligmakend, terwijl juist een kernwaarde van de democratie het behartigen en verdedigen van de belangen van de minderheid of minderheden is.
    In GB was er geen parlementaire meerderheid voor een Brexit. Via het achterdeurtje van een referendum is deze toch gevonden. Dat vind ik geen gezonde situatie.

    Natuurlijk is er verschil tussen de democratieën van Turkije en Nederland. Maar dat verschil is slechts gradueel. Een populist die zijn vak verstaat zal ook in Nederland de democratie kunnen slopen.

    Het stuk eindigt met: ” Het afschaffen van de grondwet zou ook moeten lukken.”

 7. WWW

  Ik vraag me af waar dit heen gaat. Al die mensen die worden ontslagen(rechters, leraren academici, enz), moeten vervangen worden. Dit zullen waarschijnlijk minder capabele mensen zijn. Daarnaast zal het politieke klimaat voor een braindrain zorgen. Uiteindelijk blijven er alleen maar simpele primaten over in dit land.
  Daarnaast is de particuliere schuld geexplodeerd sinds 2010. Dit zit voor een groot deel in het vastgoed zoals hotels. Dit kan niet goed blijven gaan.

 8. Marieke

  Hitler heeft gezegd dat hij de democratie heeft gebruikt om de democratie te vernietigen. Democratie kan alleen werken in een goed functionerende rechtsstaat, waar ook minderheden gehoord worden, of bepaalde gewoonten worden geaccepteerd, die de meerderheid niet bezigd (bijvoorbeeld de koosjere slacht). Erdogan voert zuiveringen uit waar een Hitler, een Mao of een Stalin niet voor zouden onderdoen. Wat je hiermee moet? Ik weet het niet.

 9. toetssteen

  Drie violen en een contrabas en een strijkstok waar geen haar op zat. Man o man, kan ik hier gezien 50% geleuter iets zinnigs op zeggen>
  Svetlana kweelt dat het Wielders is, ja joh, vast! Die stampten over de maasbruggen met vlaggen, koekoek!
  Beukman die Hitler ook democratisch gekozen acht, iets dat niet waar is. Hitler niet, Erdogan niet.
  Marieke die dingen beweert die te dom zijn voor woorden en die noch Hitler/Stalin/Lenin/Mao en weet ik veel wie nog meer, ooit uit hebben gesproken.

  Toedels, steek de kop maar lekker in het zand, het ligt aan de boodschapper, echt waar…….

  1. ceteris paribus

   “Drie violen en een contrabas en een strijkstok waar geen haar op zat. Man o man, kan ik hier gezien 50% geleuter iets zinnigs op zeggen>
   Svetlana kweelt dat het Wielders is, ja joh, vast! Die stampten over de maasbruggen met vlaggen, koekoek!”

   De heer Toetssteen toont zich als een hardnekkige zorgmijder. In zijn mentale staat zou hem moeten worden ontraden bijdragen op en forum te plaatsen.

 10. poldi

  Het gezwel Erdogan wordt steeds groter, er is weinig meer aan te doen, het land is terminaal.
  Het zou mij niets verbazen als megalomaan sultannetje Erdogan nu alle bontkraagjes en kanspareltjes uit Europa terughaalt om zijn weggezuiverde leger aan te vullen.
  Ze zijn toch zo blij met die dictator?
  Dan kunnen ze nu mooi meehelpen om dat land verder terug te brengen naar de middeleeuwen en dan zijn wij verlost van al die “kansparels”.

 11. zomaar

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/26259138/___Doodstraf_belangrijker_dan_EU-lidmaatschap___.html

  dit is hoe Erdogan denkt over de EU, niet zo heel belangrijk volgens hem , liever voert hij de doodstraf weer in , voor toekomst gezien ook voor ieder die tegen het regiem van hem is .

  afin dit heerschap heeft mede door toedoen van Rutte , 6 miljard opgestreken en stuurt straks alle gelukszoekers weer gewoon door , onder het motto nu er een chaos in het land is , kan ik daar geen mensen voor vrijmaken , om hen tegen te houden .

  en weer lacht Rutte en zijn kornuiten dit weg , en laat de Europese burger het gelag betalen.

  wanneer zeggen wij tegen de heer Rutte en zijn linkse ruiters , het is genoeg !!, stap op kerel .

  niet morgen maar vandaag nog , liefst gisteren al , genoeg is genoeg !.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.