Turkse premier wil Gülen-beweging uitroeien

Dat wordt een lastige opgave. Ja, zelfs voor een overheid die ronduit dictatoriaal aan het worden is.

De Turkse premier Binali Yildirim zegt dat hij de Gülen-beweging helemaal wil laten verdwijnen uit Turkije. Dit omdat hij de volgelingen van Fethullah Gülen verantwoordelijk zegt te houden voor de mislukte staatsgreep van vorige week.

Op zich is dat enigszins merkwaardig. De staatsgreep werd namelijk uitgevoerd door hoge officieren: de kans dat die allemaal Gülen-volgelingen zijn is nagenoeg nihil. Sterker nog, in hun officiële verklaring lieten de officieren tijdens de coup weten dat ze deels in actie waren gekomen om het seculiere Turkse systeem te beschermen. Een Gülenist zou zo’n term nooit gebruiken.

Dat geeft dus de indruk dat de coupplegers eerst en vooral Atatürkisten waren. Dit betekent niet dat er helemaal geen Gülenisten bij betrokken waren, maar het was vrijwel zeker niet alleen maar een coup van hen. En het is nog maar zeer de vraag of Fethullah Gülen zelf er ook maar iets van afwist. Ook hij is in het verleden bepaald geen vriend geweest van het Turkse leger en is hij altijd fel tegen coups geweest.

Daar komt nog eens bij dat veel (oud-) officieren juist Gülenisten verantwoordelijk houden voor eerdere massavervolgingen van militaire leiders zoals tijdens de Ergenekon en Sledgehammer zaken: twee zogenaamde ‘coups’ die Gülenisten en Erdogan-loyalisten volgens hen verzonnen hebben om het (toen nog) seculiere leger te ondermijnen.

Met andere woorden, het is veel te vroeg om iemand hiervan te beschuldigen. Ondervraag eerst de coupplegers zelf maar. Pas daarna kan er al dan niet gezegd worden wie precies achter de mislukte staatsgreep zaten, of er banden waren met Gülen en, zo ja, of de islamitische leider zelf op de hoogte was van de coup en die misschien zelfs steunde.

De Turkse regering wil die tijd niet nemen. De reden laat zich raden: dit is een ideale mogelijkheid om mensen te dumpen die gezien worden als ‘niet-loyaal’ aan Erdogan. Dat is waarom er opeens duizenden (tienduizenden mogelijk zelfs) rechters, aanklagers, politieagenten, militairen, journalisten, ambtenaren en hoogleraren gearresteerd, ontslagen of geschorst worden. Iedereen die niet loyaal is aan Erdogan wordt er nu uitgegooid, zéker als ze wél lid zijn van de organisatie van Gülen — een man voor wie ik overigens totaal geen waardering heb. Gülen is zelf een islamist die de seculiere Turkse Republiek in een soort van islamitisch kalifaat wil veranderen.

Maar dat wordt een behoorlijk moeilijk project om te volbrengen. De volgelingen van Gülen zien zichzelf namelijk als sociale beweging. Ze zitten dus overal en nergens. Gülen heeft talloze Turken geïnspireerd met zijn boeken. Als je al die mensen uit de publieke sfeer wilt jagen moet je feitelijk een soort van civiele staatsgreep plegen gevolgd door razzia‘s.

En dat is precies waar de regering Erdogan nu mee bezig is. Premier Yildirim zelf is daar heel duidelijk over. Het internationale én Turkse recht zullen daarbij buitenspel gezet worden; alles wordt nu gedaan om de Gülen-beweging uit te roeien. Dat dit alleen kan door de regering meer macht en bevoegdheden dan ooit te geven, waardoor Turkije meer op een dictatuur dan een democratie zal lijken, zit de leiders van de AKP blijkbaar totaal niet dwars.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Peter Selie

  Het verhaal achter ‘de wanhopige couppoging door de CIA in Turkije’

  Afgelopen vrijdag was er een couppoging in Turkije. Na de poging tot staatsgreep werden duizenden mensen ontslagen in het land, vooral bij de politie en de rechterlijke macht, maar ook bestuursfunctionarissen zoals gouverneurs.

  Achter de couppoging, die werd gesteund door Amerika, schuilt een veel dieper verhaal. Dat stelt de Amerikaanse historicus en spreker F. William Engdahl. “De coup was een reactie op de recente geopolitieke verschuivingen en is gepleegd door netwerken in Turkije die trouw zijn aan de CIA. Het was duidelijk een wanhopige, slecht voorbereide couppoging.”

  Deze netwerken bestaan volgens Engdahl uit officieren die lid zijn van de Gülenbeweging. “Geestelijk vader van de beweging Fethullah Gülen is in dienst van de CIA en kreeg een groene kaart van hoge CIA’ers zoals Graham Fuller en de Amerikaanse oud-ambassadeur in Turkije,” zei hij. “Gülen vormt al decennialang onderdeel van een CIA-project om politieke islam te gebruiken als instrument voor regimeverandering.” >>>> http://www.ninefornews.nl/het-verhaal-achter-de-wanhopige-couppoging-door-de-cia-in-turkije/

 2. Peter Selie

  Turkse Marine ontbreekt na couppoging 14 oorlogsschepen

  Na de mislukte militaire staatsgreep heeft de Turkse marine contact verloren met 14 oorlogsschepen, zoals The Times meldt. Ook van de marine chief Veysel kösele ontbreekt ieder spoor sinds 16 juli. Het is niet bekend of Admiral kösele iets te maken heeft gehad met de coupplegers, gevangen werd genomen of door hen gegijzeld werd.

  Bron
  Zoek dat zelf maar op.

 3. van Urk

  Het leger is altijd trouw en voorstander geweest van het Ataturkisme. Dus de relatie met de Gulenisten en het leger blijft een vreemd verhaal.

 4. Peter Selie

  Erdogan: waarom coupplegers gevangen zetten als volk doodstraf wil?

  De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat hij een herinvoering van de doodstraf in Turkije niet in de weg zal staan wanneer het parlement hiertoe besluit. De suggestie dat Erdogan met zijn hardhandige optreden vooral zijn tegenstanders onschadelijk wil maken, noemt hij “smadelijk”. Erdogan deed zijn uitspraken in een exclusief interview met CNN.

  “Als het Turkse volk vindt dat de terroristen geëxecuteerd moeten worden, waarom zou ik ze dan jaren gevangen zetten en te eten geven?” >>>> http://www.nujij.nl/algemeen/erdogan-waarom-coupplegers-gevangen-zetten-als.36610320.lynkx

 5. Peter Selie

  WikiLeaks aangevallen na aankondiging publicatie over partij Erdogan

  De site van WikiLeaks is gisteravond aangevallen nadat de organisatie had aangekondigd dat het vandaag 300 duizend interne e-mails en 500 duizend documenten afkomstig uit de Turkse AK-partij, de partij van president Erdogan, zou publiceren.

  Door: Redactie 19 juli 2016, 13:26

  Bron
  De “Volks” krant

  1. Ni28

   hopelijk doen zij dat.

 6. Ni28

  De coup van Erdogan dient om zijn vijanden te liquideren. Die doodstraf komt er wel want het volk en parlement dat willen en Erdogan is het volk en parlement. En hij weet dat hij in principe naar de EU lidmaatschap kan fluiten. Hij heeft wel veel aanhangers in Europa dus hij kan Europa bedienen van zijn luie stoel. De hersenloze massa doet het werk voor hem en zal onze samenleving ontwrichten als hij het wilt. Het zijn Turken en geen Nederlanders wat zij ook zeggen. Als zij voor de keuze komen te staan zullen zij de Turkse vlag laten wapperen en niet de Nederlandse. Onze politici horen nu Erdogan terug te fluiten maar dat doen zij niet omdat zij een pact met de duivel hebben gesloten en geen kant op kunnen. En het ontbreekt hen ook aan moed.

 7. Peter Selie

  Operatie onder valse vlag

  Na de gebeurtenissen in Nice en de ronduit beschamende reacties van de Franse politieke leiders voelde iedereen met wat gezond verstand aan dat er nog meer stond aan te komen. En de verrassing die er geen was kwam uit Turkije. Wat er daar gebeurde zal zware gevolgen hebben voor het vrije westen en heel Europa. De beste samenvatting van ons inzicht en opinie (tot nu toe) vind je hier onder.

  https://youtu.be/xRJI8DgGKe0

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.