Bauke Mollema gaat voor goud in Rio de Janeiro

Kan Nederland dit jaar eindelijk opscheppen dat we een Olympisch Kampioen wielrennen hebben?

Het is zo ver: de Olympische Spelen van Rio de Janeiro gaan van start. Het belooft weer een fantastisch sportfestijn te worden, waar de beste atleten ter wereld elkaar twee weken lang dag na dag bestrijden. Ik kijk er al tijden naar uit: dit is echt een feest.

Vandaag beginnen de Spelen met plaatsingrondes voor de boogschutters. Dan, vannacht om een uur of 01:00, begint de openingsceremonie. Die ceremonie is altijd schitterend en dat zal dit keer niet minder zijn.

Dat is natuurlijk geweldig, maar voor Nederland begint het feest pas echt zaterdagmiddag om 14:30 Nederlandse tijd. Dan treden de wielrenners namelijk aan voor de wegwedstrijd. En dat is echt een wedstrijd om naar uit te kijken.

Team Nederland telt namelijk enkele topfavorieten. Tom Dumoulin, Wout Poels en Steven Kruijswijk zijn allemaal toppers die, als ze goed zijn, in staat moeten zijn om mee te doen voor eremetaal, zeker nu er kort voor de finish een flinke beklimming op het programma staat.

Dé grote favoriet van team Oranje is echter een andere wielrenner, de nummer elf uit de Tour de France (waar hij gewoon op het podium had moeten belanden, maar hij faalde omdat hij viel): Bauke Mollema.

Anders dan veel andere tourrenners besloot Mollema om na de Tour gewoon vol door te rijden. Hij bleef hard trainen en reed afgelopen weekend de Clasico San Sebastian. Die race, een schitterende klassieker, won hij in stijl.

En dat is bijzonder goed nieuws. Het parcours van de Clasico lijkt namelijk bijzonder veel op die van de wegwedstrijd bij de Olympische Spelen. Vanwege zijn geweldige prestatie moet Mollema beschouwd worden als één van de absolute topfavorieten.

Hoewel Mollema er in het verleden een handje van had om zich te verstoppen is dat nu anders. De Groninger geeft toe dat hij een favoriet is… en voegt daar voor de goede orde aan toe dat hij echt voor goud gaat:

“Die zege was uiteraard goed voor het vertrouwen. De vorm die ik daar heb laten zien ben ik niet zomaar kwijt. Die heb ik meegenomen naar Rio.

“Het is een erg zwaar parcours, echt iets voor klimmers. Daar ben ik heel blij mee.

“Wat de doorslag zal geven? De vorm van de dag, geluk en het is een kwestie van op het goede moment de aanval plaatsen. De laatste lange beklimming zal cruciaal worden. Daarna is er nog wel een afdaling en een recht stuk, maar dan zullen er nog maar weinig renners over zijn.”

Het moge duidelijk zijn dat Mollema ervan uitgaat dat hij één van die renners zal zijn, en daarin heeft hij vrijwel zeker gelijk. Er zijn op dit moment namelijk niet zoveel renners die sterker zijn dan hij.

We kunnen er dus alle vertrouwen in hebben wetende dat, zelfs als Mollema faalt, andere Nederlandse toppers in staat moeten zijn om in de top 3 te eindigen… en mogelijk zelfs om het goud te pakken, de enige medaille die er écht toe doet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.