Duitse minister: Verbieden we boerka's? Dan moeten Carnaval en de Kerstman er ook aan!

Geen categorieaug 25 2016, 18:00
De Duitse minister Ralf Jäger blijkt een ster te zijn in de favoriete sport van uw linkse medemens: appels met peren vergelijken.
Als appels met peren vergelijken een olympische sport was, dan had de Duitse delegatie vorige week nog een extra gouden medaille mee naar huis kunnen nemen. De minister van Binnenlandse Zaken van de staat Nordrhein-Westfalen heeft zich namelijk van zijn slechtste kant laten zien toen hij boerka's met kerst- en carnavalkostuums vergeleek.
Het begon allemaal toen Duitsland vorige week eindelijk aankondigde gezichtsbedekkende kleding te gaan verbieden. De SPD-minister was er echter snel bij om zijn misplaatste verontwaardiging uit te spreken, en een vergelijking te maken die kant noch wal raakte:

Men kan geen boerka's in de openbare ruimte verbieden. Je kunt enkel het vermommen en bedekken in het algemeen in de openbare ruimte verbieden. En dat zal ook gevolgen hebben voor kostuums voor Carnaval en andere gelegenheden.

Ehm ja, dat kan wel, beste heer Jäger. Het gaat er niet alleen om dat het gezicht niet herkenbaar is, al is dat wanneer het op vaste basis gebeurt ook onwenselijk. Het gaat erom waar dit soort kleding symbool voor staat: het zoveel mogelijk marginaliseren van vrouwen en hen normaal functioneren binnen de samenleving ontzeggen. Daarbij stoor ik me niet eens aan kleding die alleen delen van het hoofd bedekt, zoals een hoofddoek of zelfs een boerkini. Hoewel je het eens of oneens kunt zijn met hun beweegredenen dat te dragen (wat mij betreft moeten ze dat zelf weten) beperkt het feit dat ze zo'n doek dragen hun functioneren verder niet. Natuurlijk is het goed mogelijk dat ze wel degelijk beperkt worden door opvattingen van hun familie, maar dat is een kwestie waar een hoofddoek op zich niets aan verandert.
Bij de gezichtsbedekkende variant is dat zoals eerder gezegd natuurlijk wel het geval. Het vergelijken hiervan met carnavalskostuums of zelfs de Kerstman is dan ook absurd, omdat die kleding mensen niet verhindert mee te draaien. Integendeel: mensen die zich uitdossen voor Carnaval doen juist mee aan onze samenleving en de mooie tradities die zij heeft, en wat mij betreft ook altijd moeten blijven houden. Zoals Julia Klöckner, de CDU'er die genoemd wordt als mogelijke opvolgster van Angela Merkel, dit uitstekend verwoordde:

Het dragen van zulke sluiers is een teken van onderdrukking, desintegratie, vrouwendiscriminatie en onvrijheid. Carnaval is het tegenovergestelde daarvan.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten