Erdogan: Doodstraf moeten we zo snel mogelijk invoeren in Turkije!

Iets met vijanden die “zullen verdrinken in het bloed dat ze hebben vergoten.”

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zegt nu niet meer dat hij de doodstraf zal herinvoeren als ‘de kiezer dat wil,’ nee, hij zegt dat nu zélf te willen.

Erdogan zei in Gaziantep tegen duizenden aanhangers dat hij de regering en het parlement heeft gevraagd om de doodstraf weer in te voeren, “een straf die in het grootste deel van de wereld nog bestaat, maar in Europa niet meer”. Hij zal dat besluit vervolgens snel bekrachtigen, zei hij…

De roep om herinvoering van de doodstraf, die in Turkije in 2004 werd afgeschaft, dateert al van voor de aanslag in Gaziantep. Velen in Turkije, onder wie Erdogan zelf, vinden dat de verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep van vorige maand de doodstraf moeten krijgen.

Volgens de NOS “herhaalt” Erdogan dat hij de doodstraf wil invoeren, maar het ligt wat genuanceerder. Tot nu toe bleef hij er steeds maar op hameren dat ‘het volk’ dit wilde. Hij, zei de president, zou zich niet tegen de wil van het volk verzetten. Als zij de doodstraf wilden zou hij daarmee akkoord gaan.

Nu zegt hij iets anders. Opeens is het niet meer ‘als het volk het wil moet het maar,’ maar “IK wil de doodstraf. Nu!”

Dat is bijzonder slecht nieuws voor critici van het Erdogan regime, zeker voor mensen die ervan beschuldigd worden deel uit te maken van — ik noem maar wat — het netwerk van Gülen, maar ergens is het juist wel weer heel plezant voor de Europese Unie. Herinvoering van de doodstraf in Turkije geeft Brussel immers het excuus dat het nodig heeft om de toetredingsgesprekken met dat land eindelijk te beëindigen.

https://twitter.com/RutgervdNoort/status/769951814116573184

In zijn toespraak had Erdogan het onder meer over de slachtoffers van de vreselijke terroristische aanval in Gaziantep, waarbij meer dan 50 burgers om het leven kwamen. Erdogan zegt de doodstraf terug te willen om ISIS-jihadisten (en PKK’ers) hard te kunnen bestraffen:

“Genoeg is genoeg. Daarom blijven wij jacht maken op IS. De verantwoordelijken zullen verdrinken in het bloed dat ze hebben vergoten.”

Nou heeft niemand problemen met het doden van aanslagen-plegende jihadisten, maar Erdoganisten riepen al vóór de aanslag voor herinvoering van de doodstraf. Zij wilden — en willen — namelijk de mensen die verantwoordelijk zijn voor de mislukte staatsgreep van 15 juli — en ‘gewoon’ prominente aanhangers van Fethullah Gülen — ophangen. Daarom begon dit debat in Turkije, niet omdat ISIS aanslagen pleegde.

Zoals altijd gebruikt Erdogan de meest traumatische gebeurtenissen om zijn agenda door te drukken. Niemand in Turkije zelf die eraan twijfelt dat hij ook wat de doodstraf betreft uiteindelijk zijn zin krijgt.

Het is dan aan Brussel — en met name aan ‘liberale’ landen als Denemarken, Oostenrijk en ons eigen Nederland — om de toetreding van Turkije tot de EU definitief af te zeggen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. van Urk

  Inderdaad het moet nu afgelopen zijn! Turkije had al als kandidaat 17 maal lid van de EU kunnen gaan zijn maar doet er zelf ook te weinig aan om dat uberhaupt te willen . Het enigste wat ze doen is “eisen” dat ze voor 2023 lid willen gaan worden omdat de staat Turkije dan precies 100 jaar oud is.

 2. ceteris paribus

  Ik neem aan dat nu op DDS een strom van verontwaardiging zal opsteken: de doodstraf wordt hier natuurlijk algemeen afgewezen.

  1. ceteris paribus

   strom = storm

  2. Antidotum

   De kemalisten moeten verdwijnen, deze zagen hun seculiere land islamiseren.
   Erdogan heeft de kemalisten laten oppakken, deze waren vertegenwoordigd in het leger, de journalistiek, onderwijs, rechtspraak en politiek.
   Onder het mom van gulenisten hebben de coupe gepleegd, maakt deze megalomane islamist de weg vrij voor zijn nieuwe islamitische ottomaanse rijk.
   Onderwijl valt hij niet IS aan maar de Koerden, als vergelding voor een bomaanslag op een Koerdische bruiloft.
   Snapt u het nog? Ik wel, want ook de Koerden zijn een sta in de weg voor de islam.

 3. Wim

  Niet zo hypocriet, in Nederland bestaat ook de doodstraf voor politieke tegenstanders. Alleen doen ze het op slinkse wijze ,denk aan PF. De beul loop na 10 jaar vrij rond en heeft tijdens de gevangenis straf en daarna veel privileges. De opdrachtgevers in de vorm van een hetze huilen daarna krokodillentranen en drinken vervolgens een glas rode wijn op de klus is geklaard.

  1. ceteris paribus

   Ik begrijp dat volgens Wim Pim Fortuiyn de doodstraf verdiende die vervolgens door Volkert van der G. werd uitgevoerd.

   Mijn God, wat een idioten hangen hier rond!

   1. Houtlijm

    Als je jezelf een genie waant, beschouw je iedereen om je heen natuurlijk als een idioot.

    Somber ziektebeeld CP

    1. ceteris paribus

     Ook de heer Houtlijm zal de doodstraf met kracht van de hand wijzen, daar heb ik geen twijfel over.

     1. Houtlijm

      Inderdaad, mensen die zichzelf een genie wanen twijfelen nooit. Q.e.d.

     2. Houtlijm

      Overigens ben ik een verklaard voorstander van de doodstraf. Er zijn misdaden waarbij maar een straf past: uitchecken.

     3. ceteris paribus

      Dat vreesde ik al, beste heer Houtlijm, dus de denktrant van Erdogan zal je bekend voorkomen en je instemming genieten.

      Ik niet, Erdogan beschouw ik als een perverse dictator en de doodstraf wijs ik in alle omstandigheden af.

     4. Houtlijm

      Dat moet jij weten drol, dat interesseert me geen bal. De doodstraf is een prima straf voor tuig dat misdaden begaat tegen de menselijkheid. Dus voor Erdogan bijvoorbeeld; niet voor zijn huidige slachtoffers

   2. Wim

    Hallo stuk diarree waar schrijf ik dat P.F de doodstaf verdiende. Links vond dat hij dat verdiende na jaren ophitsing en demoniseren.
    We hebben vandaag nog een SP stuk gezien, Nazi’s verdienen toch de doodstaf CP. Mussert verdiend toch de doodstraf ,of niet CP. Dus dat Wilders overhoop wordt geschoten is dan toch gerechtvaardigd.

    1. ceteris paribus

     “Dus dat Wilders overhoop wordt geschoten is dan toch gerechtvaardigd.

     Lijkt me niet, Wim. Ik wijs de doodstraf in alle gevallen af.

     1. Wim

      Dat jij de doodstaf voor bv. dit tuig niet gerechtvaardigd vindt.

 4. Ali Yas

  “Turkije geeft Brussel immers het excuus dat het nodig heeft om de toetredingsgesprekken met dat land eindelijk te beëindigen.”

  De massale schendingen van de rechtsstaat zijn toch al meer dan genoeg, of niet? Die doodstraf kan er ook nog wel bij, let maar op.

 5. Wim

  Sarko waar ben je waar zit je jongen ,wat is er aan de hand bij de SP. De tomaatjes vallen als rijpe tomaatjes van de planten.
  Misschien ging ik wel op ze stemmen maar dit is niet best. Dan toch maar PVV Al een ledenvergadering gehad Sarko.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/26496529/__Zesde_SP_er_verlaat_partij__.html

  1. Wim

   Ze heeft het over messen in de rug.
   Nu de SP vandaag toch op de Nazi toer is,zou het soms de Nacht van de Lange Messen zijn bij de SP.

   1. ceteris paribus

    Arme jongen, je hebt ze allemaal niet lekker op een rijtje. Nochtans meen ik dat je voor goede zorg in aanmerking moet komen.

    1. Wim

     Jawel hoor, prima op een rijtje volgens de dokter, zeg maar de mensen die het kunnen weten. Ja wat moet je dan met de diarree mening van CP, inderdaad CP, helemaal niets, snel doorspelen.

    2. Houtlijm

     CP begint langzamerhand de kluts kwijt te raken en staat op punt van doordraaien.

    3. toetssteen

     Henk Witte, moet toch fijn voelen zo zonder censuur? O, het is wat tragisch dat u te weinig tegengas genereert. Ah, maar u heeft op die calamiteit wat gevonden. Maar uw denigrerende geëmmer zal u niet baten omdat u slechts woorden produceert en de rest zo inhoudsloos is als een hol vat.
     Ik las uw rancune indertijd met en tegen Moor. Persoonlijk vond ik het een volkomen zinloze exercitie in het welles/welles/ nietes vlak dat altijd verloren zal worden door Socrates.
     Maar wat u ook probeert mijnheer de Neerlandicus, u hebt niet de wijsheid in pakt, laat staan dat u ene moer begrijpt van economie en over wiskunde zwijg ik maar helemaal.
     U grossiert in de bekende retoriek die mogelijk op Joop nog enige bewondering oplevert, maar men prikt erdoor.

     Erdogan en de doodstraf. Men zal het laten gebeuren. Naderhand zal men zien hoe verkeerd het was.

 6. hans-e-pans

  Erdogan wil het, en aangezien hij ook een kiezer is zal het gebeuren.

 7. Ruud Steunassen

  @ceteris moeilijk woord dat rijmt op paardepis.
  “Ik begrijp dat volgens Wim Pim Fortuiyn de doodstraf verdiende die vervolgens door Volkert van der G. werd uitgevoerd.
  Mijn God, wat een idioten hangen hier rond!”

  Vreemde snuiter ben jij, ceteris. De ene keer loop je te oreren als een bedachtzame linkse filosoof en de keer daarop loop je te schelden als een proleet. Die ‘mijn God’ van jou heeft vreemde kostgangers en jij bent wel zijn grootste DEGENERÉ alhier.

 8. Ruud Steunassen

  De EU kent ook de doodstraf in de kleine lettertjes en zou die graag willen veranderen in kapitalen door middel van het binnen loodsen van Turkije.

 9. Luctor et emergo

  Turkije mag als soeverein land natuurlijk de doodstraf invoeren!! Geen twijfel mogelijk. De kwestie of Turkije lid van de EU kan worden is een geheel andere. Ook zonder doodstraf kan daar mijns inziens geen sprake van zijn vanwege de cultuurverschillen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.