Frankrijk heeft sinds december al 20 moskeeën gesloten. Helaas is het veel te laat

Geen categorieaug 02 2016, 14:00
Komen de Fransen dan eindelijk in actie tegen de Radicale Islam?
Frankrijk laat eindelijk zijn spierballen zien. Dat zegt de correspondent van de NOS in dat land tenminste:

De Franse regering wil niet de indruk wekken dat het stilzit in de strijd tegen terrorisme. Dat is volgens correspondent Frank Renout de reden dat sinds december twintig moskeeën in het land zijn gesloten. "De regering wil spierballen laten zien, mede omdat de rechtse oppositie zegt dat er niet genoeg wordt gedaan", zegt Renout.

Ook de komende tijd zullen nog moskeeën worden gesloten, zei minister Cazeneuve van Binnenlandse Zaken na overleg met vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap.

En dat is niet alles. Tegenwoordig worden radicale imams, die jonge moslims proberen te indoctrineren, zonder pardon uitgezet. Cazeneuve zegt daar het volgende over:

"In Frankrijk is geen plaats voor mensen die oproepen tot haat en zich niet aan onze regels houden. Bijvoorbeeld dat mannen en vrouwen gelijke rechten hebben."

Op zich zijn dit natuurlijk prima maatregelen. Helaas zijn er wel een aantal problemen.
Om maar meteen los te gaan: deze maatregelen komen veel te laat. Er wonen nu al duizenden, zo niet tienduizenden en zelfs honderdduizenden radicale moslims in Frankrijk. De Franse regering kan nu wat moskeeën sluiten en radicale imams uitzetten, maar dat is niet eens bijna voldoende.
Daar komt bij dat de meeste jonge moslims niet meer radicaliseren in moskeeën -- hoewel die ongetwijfeld ook een rol spelen. Ze doen dat maar al te vaak juist op het internet, gewoon terwijl ze in hun slaapkamertje zitten. Daar hebben ze tegenwoordig geen radicale haatbaard in een moskee voor nodig, tenminste: niet een radicale haatbaard in de moskee in hun buurt.
Het is dus goed wat Frankrijk doet, maar als het hier bij blijft zal het niet eens bijna voldoende zijn om de dreiging van de Radicale Islam echt te verminderen. Dat moet op een lager niveau gebeuren en tegelijkertijd ook op een groter, international niveau. Jawel: als Frankrijk de strijd tegen de Radicale Islam écht serieus neemt moet Francois Hollande het leger de opdracht geven om ISIS, Jabhat al-Nusra en een scala aan andere terroristische groeperingen in het Midden-Oosten kapot te bombarderen.
En daar moet het niet bij blijven. Frankrijk moet heel de NAVO oproepen om hetzelfde te doen; om een enorm militair project op te zetten waarbij terreurorganisaties overal en nergens aangevallen worden. Als terroristen continu onder vuur worden genomen kunnen ze geen video's maken om jonge moslims te radicaliseren. Frankrijk en de rest van het vrije Westen moeten daar dus voor zorgen. Vandaag nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten