Gaat Kabinet-Rutte II vallen? Voortekenen voor kabinetscrisis dienen zich aan

Steeds meer politiek commentatoren beginnen de aanstaande val van het kabinet te vermoeden. Premier Rutte en vice-premier Asscher doen zelf ook weinig om die speculatie de kop in te drukken.

Komt er – met de finishlijn in zicht – dit kalenderjaar nog een einde aan het plakband-verstandshuwelijk van VVD en PvdA in de vorm van dit kabinet? Het heeft er wel alle schijn van, want op de jaarlijkse kabinetsheidag ter ere van de opening van het politieke jaar antwoorden Rutte en Asscher niet echt bijzonder zelfverzekerd als journalisten hen vragen of dit kabinet de zogeheten ‘rit’ gaat uitzitten:

“Ze willen door tot het einde, maar ruzie hangt in de lucht. Die indruk wekte het kabinet van VVD en PvdA op de heidag aan het begin van zijn laatste missionaire jaar. Premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher spraken de ambitie uit om de rit uit te zitten tot 15 maart.

Maar “we gaan de verkiezingen in en de onderlinge verschillen laten zien”, zo kondigde Asscher alvast aan. “De ambitie is er”, zei Rutte over het volledig afmaken van de kabinetsperiode.”

Ze zeggen nog niet openlijk dat ze dit kabinet willen opblazen, maar dat de suggestie niet gedecideerd van de hand wordt gedaan zegt genoeg over de momenteel gespannen verhoudingen. “Ruzie hangt in de lucht,” concludeert De Telegraaf zo. En de krant is bepaald niet de enige die een kabinetsval tot de realistische opties vindt behoren: gisteren schreef DDS ook over de situatie die het alleszins mogelijk maakt dat Rutte een paar maanden eerder dan nu op de planning staat naar de Koning zal moeten om z’n ontslag in te dienen.

De reden is eenvoudig: dit kabinet is simpelweg uitgeregeerd. Alle grote plannen die men vier jaar geleden had, zijn inmiddels (alhoewel in zwaarverminkte vorm) doorgevoerd en ambities zijn er niet echt meer. Het enige wat nog rest is een impopulair kabinet dat een blok aan het been zal vormen bij de Tweede Kamerverkiezingen die hoe dan ook uiterlijk in maart gehouden zullen gaan worden.

Natuurlijk is het uitzonderlijk laf om een kabinet te laten vallen om geen andere reden dan electorale, maar politici doen nu eenmaal véél voor de macht. Ik zou zeggen: schaf alvast maar wat popcorn aan voor dit najaar. Het zou in de herfst nog wel eens heel goed kunnen gaan knetteren, knallen, en ontploffen in politiek Den Haag! Want wat Rutte en Asscher in feite nu doen, is vooruitlopen op een heleboel ruzie die ongetwijfeld nog zal komen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. 1Sarko2

  Wat maakt het uit, nu of begin 2017.
  Maar je de fanatieke aanhang denkt denkt dat er een totale ommezwaai komt.
  Pssst Geert doet niet mee ..

 2. J.C.

  Ja, ja, de Nederlandse kiezer trapt voor een tweede keer in die zogenaamde twist tussen de liberalen en de socialisten. Een herhaalde neptwist, van partijen die hun achterban alebei al lang in de steek gelaten hebben. De VVD en de PvdA dienen (samen met D66, CU, GL, SGP en SP) maar 1 belang, en dat is het belang van de EU. En of dat EU-belang in het belang is van het Nederlandse volk of niet, dat vinden deze partijen ondergeschikt aan de ingeslagen koers (het verder uitbouwen van Een EU-Rijk).

  Hooggeacht publiek, komt dat zien: een heuse twist tussen de VVD en de PvdA (ammehoela), ofwel een misleidende neptwist voor de bühne…………

  1. toetssteen

   @JC
   Yep, dus laat men aub kiezen tussen PVV, VNL of piratenpartij. Gewoon omdat het kan!

 3. nick

  Eerst Even Een Historisch Perspectief:

  Nazi-Duitsland pleegde genocide, daarbij geholpen door grootmoefti Al-Husseini en andere moslims. In 1945 had het islamofascisme in Neurenberg kunnen worden ontmanteld. Maar al op 23 juni 1945 kwam het Amerikaanse Office of Strategic Services tot de conclusie dat de berechting van deze moslims tot meer vijandigheid jegens het Westen zou leiden in het Midden-Oosten. Dus werden ze ook niet berecht.

  8000 Wehrmacht-officieren en SS’ers zouden zich na Wo2 in Egypte, Syrië en Irak hebben gevestigd. Duizenden Duitse nazi’s bekeerden zich tot de islam, leerden Arabisch en kregen Arabische namen. In augustus 1957 schreef Le Monde dat er geen Arabisch leger was zonder Duitse militairen. Caïro was een Eldorado voor nazi´s, schreef Die Welt in 1953, met Otto Scorzeni als bekendste kopstuk.

  Eind 2014 sprak de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, dat een van zijn voorbeelden voor de inrichting van een vernieuwde Turkse staat, “het ‘effectieve’ Duitsland van Adolf Hitler” was.

  En:

  Er zijn mensen die menen dat de wereldwijde “vluchtelingen” richting Europa, er gewoonweg zonder meer ‘bijhoren’. Bijvoorbeeld de Duitse regeringsleider Angela Merkel. Er zijn ook mensen die menen dat de groep islamitische vluchtelingen nooit of te nimmer bij Europa zullen, kunnen, en mogen behoren. Deze mensen menen dat gematigde moslims niet bestaan omdat de islam een ronduit fascistisch politieke ideologie betreft, gecamoufleerd onder een religieus jasje, wat het feitelijk is.

  Feit is ook dat Europa met steeds meer terreuraanslagen wordt geconfronteerd, steeds bloederiger, steeds barbaarser, met steeds meer slachtoffers. Een overweldigend deel van de daders claimt een ‘goddelijk recht op moord & doodslag’ in opdracht van de islamitische profeet.

  En: indien we vandaag, in de nabije omgeving, naar ‘levende staatsorganen’ zouden moeten zoeken waaraan iedere verschijningsvorm van empathie ontbreekt, dan vinden we al snel de Europese Unie en islam. Dan vinden we ook het antwoord op de vraag waarom islam en de EU zo voortreffelijk samengaan…

  Dus:

  Het wordt bloedstollend spannend in 2017, het jaar van de waarheid voor Europa. De volgende Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 15 maart 2017, in september 2017 stemmen de Duitsers voor een nieuwe Bondsdag, en in het voorjaar van 2017 vinden de Franse presidentsverkiezingen plaats.

  De laatste kans voor de Europeanen, om op vreedzame wijze, datgene de deur te verwijzen dat niet in Europa is gewenst en niet langer kan worden getolereerd! Zo niet, wordt deze kans niet genomen, dan bezie het toekomstperspectief voor onze kinderen en kleinkinderen in landen als Libië, Irak, en Syrië.

  Denk heel goed na wat en voor wie u gaat stemmen!!!

  https://jdreport.com/essay-waarom-de-europese-unie-en-islam-elkaar-omarmen/

 4. nick

  Hoe verder een samenleving afdrijft van de waarheid,
  des te meer zal ze diegenen haten die haar spreken.

  George Orwell.

 5. Peter Selie

  Gaat Kabinet-Rutte II vallen? Wanneer dit zou gebeuren is het eigenlijk al veel te laat, de schade die door dit halal-kabinet aangericht is te groot voor woorden, enfin wanneer het kabinet nu zou vallen beperkt de nevenschade…

 6. Ni28

  Het maakt voor de burger al weinig uit of zij nu vallen of over half jaar stoppen. Beide is te laat er is al zoveel vernield. Gisteren op de TV kunstjes voor de bühne opgevoerd maar PvdA en VVD kunnen elkaar vermoorden. De PvdA verloor de reden van haar bestaan voor deze burgerverraad en de VVD liet in praktijk zien hun asociale kant. De oppositie met D66 en christelijke partijen zijn vuile aanhangers gebleken van deze regering die zij altijd hebben gesteund. Wat valt er straks nog te kiezen? Veel partijen en nog geen keuze.

 7. Peter Selie

  Kijk de ‘breedgeschouderde’ slopers van de Nederlandse samenleving, de knechten van Juncker lopen hier z.g.n. broederlijk naast elkaar terwijl hun partij ideologieën elkaar behoorlijk in de weg zitten. Wat wil je nu eigenlijk, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen is het een en al verkiezingsretoriek wat de klok gaat slaan…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.