Geweldig: Conservatieve Republikein lanceert onafhankelijke presidentscampagne tegen Donald Trump

Geen categorieaug 08 2016, 18:00
Een geweldige actie van een voormalige CIA-agent.
Zo, wij als conservatieven en echte liberalen hebben er een nieuwe held bij. Zijn naam: Evan McMullin.
Evan heeft vandaag namelijk laten weten dat hij als conservatieve Republikein een onafhankelijk gooi naar het presidentschap doet. Hij doet dit omdat hij vindt dat zowel Donald Trump als Hillary Clinton vreselijke kandidaten zijn die het niet verdienen om zich de 45e president van Amerika te noemen.
En daar kan eigenlijk niemand het mee oneens zijn.
Evan is een bijzonder interessant figuur. Hoewel hij zich nooit kandidaat gesteld heeft voor verkiezingen is hij wel degelijk lange tijd actief in de politiek en verwante zaken. Hij was jarenlang namelijk een CIA-agent die zich eerst en vooral bezighield met contraterrorisme. Ook is hij één van de belangrijkste adviseurs van de Republikeinse Partij bij het Huis van Afgevaardigden, zeg maar de Amerikaanse Tweede Kamer.
McMullins kandidatuur wordt gesteund door Better for America, een zogenaamde SuperPAC die officieel niets kan coördineren met de kandidaat, maar die wel degelijk actief andere kandidaten kan targeten. Deze groep wordt gesteund door rijke en invloedrijke Republikeinen en conservatieve zakenmannen die er geen vrede mee hebben dat de ultra-autoritaire Donald Trump de officiële presidentskandidaat is van de Republikeinse Partij.
McMullin legt uit waarom hij meedoet:

In tijden waarin de meerderheid van de Amerikaanse kiezers geen vertrouwen meer heeft in de kandidaten van beide grote partijen is de tijd rijp voor een nieuwe generatie leiders om het stokje over te nemen. Amerika verdient meer dan wat Donald Trump en Hillary Clinton haar kunnen bieden. Ik stel me hierbij nederig kandidaat zodat de miljoenen conservatieve Amerikanen die nu geen goede keuze hebben alsnog iemand hebben om voor te stemmen.

Better for America zegt dat er een aantal invloedrijke Republikeinen zijn die McMullin de komende dagen publiekelijk zullen steunen. Hij wordt bijgestaan door gelouterde consultants als Rick Wilson en pollster Joel Searby. Zijn campagne zal in ieder geval deels gefinancieerd worden door John Kingston die enkele jaren geleden nog één van de belangrijkste fondsenwervers was van Mitt Romney, de man die de Republikeinse nominee was in 2012.
Nu is de grote vraag natuurlijk: kan McMullin winnen. Het antwoord is: vrijwel zeker niet. Hij heeft, zou ik zeggen, een kans van 0,00000001%. Met andere woorden: het gaat hem niet worden.
Maar daar gaat het nu even niet om. Het is belangrijk dat conservatieve Amerikanen laten zien dat de idioterie van Trump niet symbool staat voor het conservatisme; dat er nog altijd conservatieven zijn die in de Amerikaanse grondwet geloven, die zich hardmaken voor vrijheid, voor de vrije markt, voor een kleine overheid, en normen en waarden. Met dank aan McMullin kunnen conservatieven nu claimen dat ze zich uiteindelijk tegen Trump verzetten en dat hij hen niet vertegenwoordigt.
Op termijn kon dat weleens van doorslaggevend belang blijken te zijn voor het overleven van de conservatieve beweging bij onze Amerikaanse vrienden. Op dit moment sleept Trump namelijk alle Republikeinen met zich mee de afgrond in en is het nog maar de vraag of het conservatisme zich daar ooit nog van kan herstellen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten