Schepen communistisch China zetten koers naar Japanse eilanden in nieuwe intimidatiepoging

Geen categorieaug 06 2016, 20:00
China gaat steeds verder. De reden: de rode communisten weten dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. Amerika grijpt toch niet in, en Japan kan zichzelf en zijn belangen maar nauwelijks (of zelfs helemaal niet) verdedigen.
Japan zegt dat China een vloot van meer dan 230 schepen naar de Oost-Chinese-Zee heeft gestuurd, een zee die gecontroleerd wordt door Japan. Tokio zegt dat de vloot minstens 6 schepen van de kustwacht bij zich heeft. Drie daarvan zouden zwaar bewapend zijn.
Als reactie heeft Japan Chinese diplomaten op het matje geroepen. De kans dat dit iets oplevert is echter nihil: China is namelijk bewust bezig om zijn invloedssfeer uit te breiden en andere landen in de regio te intimideren.
China speelt dit soort spelletjes al langere tijd. Diens vloot gaat steeds verder op pad, waarna China stelt dat bepaalde eilanden Chinees zijn. In dit geval zet de vloot koers naar de Senkaku eilanden die in handen zijn van Japan. China eist die eilanden echter ook op.
Volgens een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken is dit de zoveelste bewuste provocatie van China. Het is lastig om het daarmee oneens te zijn.
Opmerkelijk genoeg spraken China en Japan een decennium geleden af dat ze de natuurlijke hulpbronnen in de Oost Chinese Zee gezamenlijk zouden exploiteren. Sindsdien heeft China de spanningen echter stelselmatig opgedreven. Zo stellen ze onder meer dat de Senkaku eilanden aan hen toebehoren.
In de afgelopen jaren hebben de Chinezen regelmatig schepen naar de eilanden gestuurd. Het is duidelijk de bedoeling van dat soort acties om Japan te intimideren en het land te testen: wil en kan Japan de eilanden verdedigen of niet? Als Beijing er zeker van is dat dit het geval niet is zullen de communisten vrijwel zeker de macht grijpen over de eilanden in kwestie.
China speelt een vergelijkbaar spelletje in de Zuid Chinese Zee. Ook daar worden andere landen stelselmatig geïntimideerd en stelt China dat de hele zee van haar is. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag liet eerder weten dat die aanspraak van China geheel onterecht is, maar China laat zich nergens door tegenhouden. Beijing heeft al laten weten de uitspraak 'te negeren.'
Op termijn gaat dit vrijwel zeker voor enorme problemen zorgen, niet alleen voor Japan, maar ook voor Europa en Amerika. China wil namelijk een regionale supermacht worden die bepaalt wat er in Azië gebeurt. Dat kan alleen ten koste gaan van de macht en invloed van het Westen en onze bondgenoot Japan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten