Terugsturen Noord-Afrikanen kan twintig jaar duren!

Geen categorieaug 12 2016, 19:00
Het Duitse blad Die Welt meldt dat het lang kan duren voordat uitgeprocedeerde asielzoekers terugkeren naar het land van herkomst. Tot wel twintig jaar kunnen de procedures in Duitsland gerekt worden. Belangrijke oorzaak is, dat die herkomstlanden niet willen meewerken aan terugkeer. Van de zotte natuurlijk.
De deelstaat Noordrijn-Westfalen wil nu dat de verantwoordelijke minister - De Mazière - maatregelen treft dat de terugname sneller kan verlopen. Alleen al in die deelstaat bevinden zich 2000 Noord-Afrikanen wier asielaanvraag is afgewezen en die dus terug moeten.
Om het terugkeerproces in goede banen te leiden heeft de deelstaat een 'taskforce' samengesteld, bestaande uit betrokken ambtenaren, die ervoor moet zorgen dat de contacten met verantwoordelijke ambtenaren van de regeringen van Marokko, Tunesië en Algerije worden verbeterd.
De minister van Binnenlandse zaken van de deelstaat, de SPD'er Ralf Jäger: 'Zegt een herkomstland we hebben digitale vingerafdrukken nodig, dan bezoegen we die. Zeggen ze we hebben analoge nodig, dan bezorgen we die ook.' Hij wil dat er nu echt werk wordt gemaakt van de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hij zegt: 'Het kan toch niet zo zijn dat dergelijke landen hun eigen staatsburgers niet terug willen nemen? De bondsregering moet alle mogelijkheden benutten om die houding te veranderen. Dat kan ook betekenen dat we meer economische samenwerking zouden kunnen onderzoeken.'
Dat lijkt mij ook. Overigens speelt dit probleem niet alleen in Duitsland. Afgelopen week werd ook bekend, dat buurland België met hetzelfde probleem kampt. In ons land zal dat ongetwijfeld niet anders zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten