VS keert Erdogan de rug toe: Amerikaanse kernwapens weggehaald uit Turkije

De wapens zouden naar Roemenië zijn verplaatst.

Slecht nieuws voor Erdogan, goed nieuws voor de veiligheid van het Vrije Westen: Amerikaanse kernwapens die gestationeerd waren op de NAVO-basis in het Turkse Incirlik zijn daar weggehaald en verplaatst naar Roemenië. Volgens i24 News zouden de Amerikanen de veiligheid van hun kernwapens niet langer toevertrouwen aan de Turkse autoriteiten nu er steeds meer conflicten tussen Turkije en de rest van de NAVO naar de oppervlakte komen.

Het Roemeense Ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat er wapens naar het land zijn verplaatst vanuit Turkije. Toch zou het een logische stap zijn: in Amerikaanse defensiekringen kwam er steeds meer protest tegen de stationering van kernwapens in het instabiele Turkije. Zo zouden de kernwapens kunnen worden bemachtigd door vijandige troepen, of zelfs door terroristen. Steve Andreasen, een hoge directeur van de National Security Council tijdens het presidentschap van Bill Clinton, uitte zijn zorgen vorige week in een stuk in de LA Times:

“While we’ve avoided disaster so far, we have ample evidence that the security of US nuclear weapons stored in Turkey can change literally overnight”

De coup van vorige maand bewees dat de situatie in Turkije veel minder stabiel is dan ze lijkt. Zeker nu Erdogan steeds meer afstand neemt van de NAVO en de EU zouden de Amerikanen het zekere voor het onzekere nemen door hun kernwapens weg te halen uit Incirlik. Anderzijds brengen de Amerikanen hiermee een groot strategisch offer. De Incirlik-basis is gelegen in Zuidoost-Turkije, een belangrijke locatie voor de strijd tegen ISIS. Het is dus belangrijk voor de Amerikanen om de basis te behouden, zelfs als ze hun kernwapens er weghalen.

Maar hoe lang de NAVO überhaupt nog gebruik kan maken van de luchtmachtbasis in Turkije, wordt met de dag onzekerder. Nu Erdogan steeds meer afstand neemt van het Westen wordt de positie van Turkije in het NAVO-bondgenootschap steeds onzekerder. De dag komt steeds dichterbij dat Turkije de NAVO definitief verlaat – gebruik van de basis in Incirlik zit er dan niet meer in voor Westerse landen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. ceteris paribus

  De bron van dit bericht meldt dat het door iedereen wordt tegengesproken en technisch onmogelijk is.

  Zo komen de sterke verhalen in de wereld.

 2. Ruud562

  Het zou volkomen logisch zijn als de VS dit zouden hebben gedaan. Want met die tweede Hitler daar en zijn aanhang kan het heel raar lopen, zoals we nu al ondervinden!

 3. Niek

  Het zou Zekers Paardepis, ‘onze’ derde hitler oftewel imitatie hitler, sieren als hij ook naar Turkenstan emigreert. Een zegen voor hem en bovenal voor 95% vAn de DDS lezers.

  1. ceteris paribus

   Of het een zegen is staat niet vast maar dat veel reaguurders het fijn zullen vinden wil ik wel aannemen.
   Ik kom hier echter niet om mensen te bevestigen in hun bedenkelijke vooroordelen maar om de waarheid te spreken. Daar zit niet iedereen op te wachten.

   1. Houtlijm

    Alleen echte gekken, psychopaten en megalomane narcisten denken dat ze DE waarheid spreken. Een typische vorm van absoluut denken en spreken. Een normaal mens twijfelt regelmatig, doet aan zelfkritiek en kan om zichzelf lachen.

    1. ceteris paribus

     De heer Houtlijm lijkt te beseffen dat hij hier vaak niet de waarheid spreekt. Dat klopt en werd dezer dagen ook wel pijnlijk duidelijk met zijn ‘vertaling’ van resolutie 1743. Zelden zulke brutale leugens gedebiteerd gezien.

   2. zomaar

    de grootse leugenaar pleit hier dat hij de waarheid spreekt !, het moet niet bonter meer worden .

    @cp hoe zit het nu met het door jou en links in zijn algemeen bejubelde, zichtbaar dragen van apartheid !.

    zoiets als de door jou aangehaalde Jodenster , voor WII, zijn wij het daarover eens ?.

    dat als je mensen verplicht of toestaat dat zij hun apartheid tonen , deze mensen later makkelijk aan te wijzen zijn !!, met alle gevolgen van dien !.

    over racisme gesproken , er is blijkt nu geen grotere racist dan de linkse denker (cq meute) , die maar graag zo een stempel ziet op het revers of door klederdracht !, getoond hij/zij zijn apart zie maar heel anders dan wij .

    1. ceteris paribus

     “de grootse leugenaar pleit hier dat hij de waarheid spreekt !, het moet niet bonter meer worden .

     Aanemende dat zomaar hier tot mij spreekt verzoek ik hem een casus aan te reiken waarin ik naar zijn oordeel niet de waarheid sprak.

 4. Niek

  Okay, één keertje dan – als hoogste uitzondering – reageren op Zeikerd Paardepis.
  Je verveelt je, ga weg vervelend stuk hypocriete farizeeër, vuile leugenaar en draaiende slang in je eigen stront! Ga je elders vervelen!

  “Boredom is the root of all evil – the despairing refusal to be oneself”, Kierkegaard.

  Je weet niet eens wie jezelf bent, mannetje of vrouwtje, of een ‘het’, maar altijd demonisch dat wel weer; altijd in tegenspraak (‘satan’; betekent ‘tegenstander’).

  laat staan dat je hier je smerige linkse “””persoonlijkheid”””” komt etaleren. Totaal geen behoefte aan, hork.

 5. Ni28

  Dat zou een stap in de goede richting zijn van de VS. En opdoeken de lidmaatschap van Turkije in de NAVO. Ik vrees dat de democraten zoals Obama daar te slap voor zijn. Mocht het wel gebeuren wordt de EU gedwongen tot dezelfde stappen te nemen. En tegelijk met Turkije nog Merkel opruimen, het is de hoogste tijd om die hardkoppige en domme Stasi troela weg te krijgen.

 6. Ni28

  De vraag is of de heer CP van de DDS een Joop.nl wilt maken. Dat lijkt zijn doel te zijn door zijn commentaren te plaatsen die uiterst irritant zijn door zijn eigen gelijk te claimen. Elke artikel hier wordt onderuitgehaald met zijn linkse kerk uitingen en elke opponent wordt beledigd en onderuit gehaald als een idioot. Deze narcistische malloot probeert deze site te kapen en probeert zich op iedereen die zijn “waarheid” niet deelt uit te leven. Samen met Beukman, zijn knecht, doen zij op hun irritante manier Don Quichot en Sancho Panza na.

  1. Floris

   Vergeet Marieke niet!

   Zij is het ezeltje waarop Sancho Panza rijdt.

 7. H.Vaes

  Wat waar is kan geweten worden……Wat niet waar is….kan niet geweten worden.

  1. Ni28

   De waarheid heeft vele kanten.

 8. Ni28

  3@Beste Niek, van opmerkingen als de uwe geniet hij juist van. Dat houdt hem bij leven en dan lacht hij in zijn spiegel terwijl hij zichzelf schouderklopjes uitdeelt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.