Werkloosheid verder gedaald

Werkloosheid
Foto: Via Flickr, Stuart Tracte

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt met verheugend nieuws: de werkloosheid in ons land is weer verder gedaald. Het CBS schrijft op haar website:

In het tweede kwartaal van 2016 waren er 16 duizend werklozen minder dan in het eerste kwartaal. Het werkloosheidspercentage ging van 6,5 naar 6,3 procent. De afname vond plaats onder werklozen van alle leeftijdsgroepen. Onder jongeren tot 25 jaar daalde de werkloosheid van 11,3 naar 11,1 procent, onder 25- tot 45-jarigen van 4,9 naar 4,7 procent en onder 45-plussers van 6,2 naar 6,0 procent. Het werkloosheidspercentage onder jongeren is in een jaar tijd nauwelijks veranderd. Voor 25- tot 45-jarigen daalt het aandeel werklozen in de beroepsbevolking al sinds 2014. Voor 45-plussers is de daling in de laatste twee kwartalen ingezet.  Zoals CBS gisteren al meldde, daalde de langdurige werkloosheid in een jaar tijd met 35 duizend tot 235 duizend in het tweede kwartaal.

Zie onderstaande grafiek:

Werkloosheid-naar-leeftijd-seizoensgecorrigeerd-16-08-03

Vooral het aantal banen voor uitzendkrachten nam sterk toe. Het aantal zelfstandigen nam juist iets af. Vanaf het eerste kwartaal van 2014 zijn er tot nu toe in totaal bijna 230 duizend banen bijgekomen. Opvallend is dat het aantal zelfstandigen is afgenomen. Het aantal zelfstandigen nam de afgelopen jaren juist toe, maar aan die trend lijkt nu een eind te zijn gekomen. De groei van het aantal banen komt vooral voor rekening van uitzendkrachten. Ook in de handel en horeca trok de werkgelegenheid aan. Daarentegen daalde het aantal banen in de zorg het afgelopen kwartaal. De laatste vier jaar is het aantal banen in de zorg in totaal met ruim 80 duizend afgenomen (-5 procent).

Er werd 1 procent meer gewerkt dan in het vorige kwartaal. De gemiddelde werkende is 28 uur per week aan het werk. Het aantal vacatures steeg ook. Het aantal vacatures stijgt nu al twaalf kwartalen op rij. Het aantal openstaande vacatures is sinds de periode 2006-2008 niet zo hoog geweest. Desondanks is het aantal vacatures nog altijd bijna 100 duizend lager dan de recordstand uit 2008. Het aantal vacatures dat in de loop van een kwartaal ontstaat of vervuld wordt ligt veel hoger dan het gemiddeld aantal openstaande vacatures. Dat het aantal openstaande vacatures sneller stijgt dan het aantal vervulde vacatures, duidt erop dat vacatures langer open staan voordat zij vervuld worden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

32 reacties

  1.   

   Zeg Wim ben jij een broer of gewoon Peter Selie.
   Al die links en dan ook nog offtopic

   1.   

    Nee bal gehakt op pootjes Wim is geen dubbel account van mij, dat jij je af en toe daaraan schuldig maakt ontgaat óók de meeste reguurders hier, hoe is het met je ex…

 1.   

  Weet Ceteris dit al?

  1.   

   Nee, ik geloof er ook niets van.

    1.   

     Maar het positieve is de daling werkloosheid en stijging ontkerkelijking.
     Je snapt niet wat Poertin (vriend van Geerten Trump) wel niet teweeg kan brengen.

     1.   

      Beste 1Sarko2, Van werkloosheid en stijging van ontkerkelijking hebben wij in ons dorp geen last van.

   1.   

    Ceteris gelooft alleen dingen waarvoor bewijzen van het tegendeel zijn. Het moet hem veel plezier doen te zien dat we denken dat hij het meent.

    1.   

     Na maanden helikopterview kom ik tot de conclusie dat CP een maatje te groot is voor de meeste reaguurders.
     Je mag die veer in je reed(t) stoppen CP maar ik zou hem gebruiken om de onnozelen van repliek te dienen. :)

     1.   

      ben bang dat hij die veer er niet in krijgt !!

      Livenstro staat net achter hem , effe CP’s darmen op te rekken
      en
      EEN VEER , MET DIE TROSSEN AAMBEIEN ??

      lijkt me geen pretje !!!

      Ik zou de NSBers Cp and friends tevens opblaaspoppen aanraden snel een cursusje Russische woorden te doen

      давай- давай какашка, твой конец не за горами ,

      Rood en wit is de russische vlag, dus CP, oefenen

      voordat Putin je met je maten naar Siberie pleurt, hoop dat je doodvriest

      Nsb er tevens islam friend

      de eerste Ukraine nederlaag is er al, en Putins SS400 worden met tientallen de krim op vervoerd
      dus maak u klaar voor uw einde,

      CP heb je je vrienden al gehoord in Brussel , van onze centen
      mooi he,
      je SS-elite vrienden , zullen de komende dagen sterven als kanonnen vlees

      stuur hansie de rolmops, en von rompuy ook snel

      whahahahahahahahah

     2.   

      Hilarisch! Sarko die duidelijk tot de minst begaafden op DDS behoort en geheel de vermogens mist om de capaciteiten van wie dan ook in te schatten, likt de reet van de door hem aanbeden Ceteris Paardepis. Dolle vrijdagavond!

     3.   

      Ach daar hebben we Bob weer met z’n aambeien.

      Krijg je ze maar niet onder controle, arme kerel?

     4.   

      Er is hier maar een kereltje hoor gele pisvlek, en dat ben jij.

     5.   

      Neem me niet kwalijk, beste vigo, jij bent ook een echte specialist ter zake endeldarm en aarsopening. Ook over poep en pies hoeven we je niets meer te vertellen.

    2.   

     Ja, het is een goede gewoonte bewijs of logica als voorwaarde te stellen voor het aanvaarden van een weinig aannemelijke beschuldiging.
     Zowel voor deze zaak als bij de MH17 hanteer ik het scheermes van Ockham, een principe in waarheidsvinding waarbij je geen onbewezen en vergezochte theorieën aanvaardt als een logische en eenvoudige verklaring beschikbaar is. In deze zaken geldt daarbij hetzelfde eenvoudige gegeven: Oekraïne had er geen zinnig belang bij om de MH17 neer te halen en ook geen enkel zinnig belang bij het organiseren van terroristische activiteiten in De Krim. Putin heeft wel veel belang bij het verzinnen van dit soort verhalen.

     1.   

      CP je bent vergeten je bron te vermelden.

     2.   

      “Oekraïne had er geen zinnig belang bij om de MH17 neer te halen”

      Rusland echter ook niet. We zitten dus met uitsluitend partijen die er geen belang bij hadden. Het scheermes van Ockham hanterend moeten we dan aannemen dat het een vergissing betrof.

      Maar we hadden het over de dalende werkloosheid. Hoe zijn we zo ver afgedreven, Ceteris?

     3.   

      Dat zie je goed, heer Houtlijm, ook Rusland had geen belang bij het neerhalen van de MH17. Waar ze wel belang bij hadden was het militair steunen van de separatisten en daarom gaven ze hen lanceeerinstallaties voor BUK-raketten waarmee ze Oekraïense bommenwerpers konden neerhalen.
      En toen namen de separtistische sukkels per abuis een burgervliegtuig op de korrel.

 2.   

  Ik dacht dat de auteur het over werkloosheid had.

  1.   

   Nee echt niet hoor :)))

 3.   

  Nou vooruit dit is veel belangrijker dan de vlucht naar WOIII voor dat het bloedrode sap bij de tomaatje uit de oren vliegt en CP met zijn gat er op gaat zitten en zijn diarree weer los kan laten,
  De WWers vliegen sneller een andere pot in gezien dat de WW tijd sterk gekort is, komen in de bijstand of verliezen hun inkomen door verdienende partner of een baantje van 12 uur. Dat Sarko in die Hans Kazan mededelingen intrapt pleit niet voor tomaatje.

  http://www.nu.nl/geldzaken/3488670/aantal-mensen-in-bijstand-sterk-gestegen.html

 4.   

  Ah er zijn nu nog meer twee uur jobs bijgekomen! Nou applaus Rutte, het gaat naar de verkiezingen dus wat rommelen met de cijfers is een eitje! En als erdoor wordt geprikt, is het de schuld van Wilders! Eureka! En D’66 helpt u hoor, die stoute Wilders die juichte bij het winnen van het brexit referendum.

   1.   

    @Wim
    Als je ziet hoe de Euro duikelt t.o.v. andere valuta, dan zie je pas hoe geweldig ‘goed’ het gaat met de economie. Mwoch, de belastingen kunnen vast nog verder omhoog. Kunnen de burgers meer uitgeven volgens lalala economen.

 5.   

  ANDER WOORD VOOR CP SYFYLIS

  een “”bloeiende holbegonia “”

  ja, ja de krim valt Ukraine aan, whahahahahahah

  ik doe een gok Geah did it,

  en geen ban voor beukman voor de dooodwens van Geert !!!

  huggie

  1.   

   “en geen ban voor beukman voor de dooodwens van Geert !!!”

   Gedraag je niet als een nicht, Bobsje. Ik mag doodwensen wie ik wil.

 6.   

  Het zou veel mooi zijn als je loonstijging zag (behorend bij productiviteitsstijging) en geleidelijke daling van het totaal aantal gewerkte uren (dus meer vrije tijd). In dat geval profiteren we samen van de almaar betere technieken die ons ter beschikking staan om onze arbeid efficiënter in waarde om te zetten.

  Die daling van de werkloosheid is dus niet per se positief. In elk geval niet als dat gepaard gaat met gelijk blijvende of zelfs dalende lonen. Dat betekent dan namelijk dat mensen meer moeten werken om brood op de plank te krijgen.

  Laten we eens veronderstellen dat al die extra gecreëerde waarde niet ten goede komt van de werknemer – de daling van het aantal zelfstandigen en de stijging van het aantal flexwerkers wijzen al in die richting – wie profiteert daar dan wel van? Ik zou die macro-economische cijfers wel eens willen zien.

  1.   

   De heer Yas heeft zijn hoop op voortdurende economische rampspoed nog niet opgegeven.

   1.   

    En Simon cp heeft een groot vertrouwen in en groot ontzag voor de EU en haar schoothondje, onze regering.

    Als je hem echter op de consequenties van zijn opvattingen wijst dan is hij niet thuis.

    1.   

     De consequenties zijn in dit geval een afnemende werkloosheid. Daar hoort mevrouw Wachteres mij inderdaad niet over piepen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!