Bassie van Adriaan: ‘Als ik er geen zin meer in heb, is het dag vriendjes en vriendinnetjes’

Bas van Toor heeft euthanasiepapieren getekend. Dit betekent dat de dokter hem kan euthaniseren als hij het leven niet meer ziet zitten.

Bas, die bekend werd als clown Bassie van het tv-duo Bassie & Adriaan, kreeg eerder dit jaar last van een auto-immuun infectie. Sindsdien heeft hij serieuze lichamelijke problemen. Zo lijdt hij onder meer aan de aangezichtsverlamming van Bell. Dit betekent de spieren van de helft van zijn gezicht er plots mee ophouden.

Hij is in zijn gezicht dus deels verlamd.

Deze problemen hebben Bassie er toe aangezet om eens na te denken over zijn leven en, met name, over zijn dood. De bekendste clown van Nederland legt uit:

“Ik ben nooit bang geweest voor de dood. Ik kan wel janken, maar dat schiet niet op. Als ik er geen zin meer in heb, is het dag vriendjes en vriendinnetjes.”

In de tussentijd kijkt Bassie uit naar een nieuwe woning, die geheel aangepast wordt aan zijn fysieke situatie. Op die manier hoopt hij het alsnog een tijdlang vol te houden.

Veel mensen maken tegenwoordig een vergelijkbare afweging, vaak doen ze dat al voordat hun levenssituatie werkelijk ondragelijk wordt. De gedachte erachter is dat ze denken dat ze op een gegeven moment gewoon niet meer verder wil gaan. Dan is het ‘op.’

Persoonlijk ben ik tegen euthanasia omdat ik geloof dat het aan God is om te bepalen wanneer het over en uit moet zijn, niet aan onszelf. Dat gezegd hebbende heb ik natuurlijk wel degelijk begrip voor mensen als Bassie. Er zijn veel meer oude mensen die eigenlijk niets meer hebben en zelfs op een gegeven moment niets meer kunnen — in mijn nabije omgeving zelfs. Het is moeilijk om mensen die in die situatie zijn te vertellen dat ze niet zo moeten ‘zeuren’ en gewoon, kop op, door moeten gaan. Daar zitten ze dan: blind en doof voor zich uit te staren. Wachtende op het einde.

Dat is natuurlijk bepaald niet de toekomst waar we allemaal naar uitkijken, zeker niet na een mooi en lang leven.

Aan de andere kant hoort dat er ook weer bij. En misschien is dat maar goed ook: het bereidt ons immers voor op de dood, iets waar we anders wellicht geen vrede mee zouden kunnen hebben.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.